MULAN – präktig och okontroversiell, men också storslagen med maffiga actioninslag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Niki Caro
Skådespelare: Yifei Liu, Donnie Yen, Tzi Ma, Gong Li, Jet Li
Land: USA/Kanada/Hong Kong
År: 2020
Genre: Action, Drama, Äventyr
Längd: 115 minuter
Visas på Disney+
Betyg: 3

Mulan skulle ha blivit förra årets stora bidrag från Disney vad gäller live action-remakes av deras animerade katalog. Så blev det inte som bekant. Det satte det där #€%& Coronaviruset P för. Spridda, men i slutänden mest stoppade biopremiärer runt om i världen hjälpte inte nämnvärt för att mildra det kommersiella fallet. Med tanke på att budgeten låg på enorma 200 miljoner dollar var 66 miljoner på pluskontot från biograferna en klen tröst i eländet.

Sedan hjälpte det förstås inte heller att huvudrollsinnehavaren Yifei Liu gick ut och stöttade Hong Kongpolisens brutalitet mot demokratirörelsen i augusti förra året. För naturligtvis skapades ills kvickt en hashtag på Twitter betitlad #Boycott Mulan. Tala om ovälkommen publicitet.

Tjusig och välkoreograferad action

Fast stötestenen stavades givetvis Corona och inget annat. Det är därför Mulan i slutänden lades upp på Disney+ direkt i Europa. Synd på ett sätt, det här är en film som varit väl värd att se på stor duk. Om inte annat för dess färggranna storslagenhet och maffiga masscener. Samt i viss mån för actionsekvenserna. Jag säger i viss mån. För även om de nu utan tvekan är tjusiga och välkoreograferade, så ter de sig också väl softa med tanke på det allvarliga ämnet som avhandlas. Vilket i sin tur tar udden av dramatiken.

Präktigt så det förslår

Men å andra sidan, vad annars var att förvänta? Knappast en brutal Ridley Scott-filmatisering, typ Gladiator och Kingdom of Heaven. Vi talar trots allt om en rulle från farbror Walts bolag. Därför är det bara att ta detta i beaktning och konstatera att Mulan ”live” trots sina diskreta försök att tänja på gränserna för vad Disneys familjevänliga profil accepterar inte direkt är revolutionerande. Präktigt så det förslår är det hela nämligen trots allt. Den österländska betoningen på heder, familjen och att försvara konungariket bryter knappast mot deras oskrivna innehållsregler. Eller bryter mot något dekret som det kinesiska kommunistpartiet utfärdat, för övrigt. På det hela taget är Mulan precis lika okontroversiell som man förväntat sig.

Cool trollkvinna mest skiftande porträttet

Då får jag nog säga att det faktum att huvudpersonen är en målmedveten kavat tjej är det som får står ut mest med Mulan. Denna kinesiska sägen om en ung kvinna som väljer att ta sin krigsskadade fars plats när kungen kallar i kampen mot krigiska arméer från norr är som gjord för att vara uppbyggligt stoff för flickor i alla åldrar.

Sedan gillar jag att Gong Lis coola trollkvinna Xianniang inte är rakt igenom ond, utan huserar i en slag gråzon med en egen vilja där vi inte riktigt vet var man har henne. Det är utan tvekan det mest skiftande porträttet i hela filmen. Vilket kanske i och för sig inte säger så mycket, men jämfört med hennes partner in crime, Jason Scott Lees genomonde härförare är hon likväl ett under av nyansering.

I grund och botten en allvarlig historia

Slutligen vill jag slänga in en brasklapp till de som hävdar att Mulan är humorlös. För det första är så inte fallet, här finns visst det en del putslustigt uppenbara inslag. Däremot bjuds man aldrig på direkta slapstick. Men varför skulle man? I grund och botten är det här trots allt en tämligen allvarlig historia även i denna Disneyfierade form. Därför ligger kvaliteterna också mycket i dess storslagenhet, actioninslagen och budskapet om att släppa loss sin inre chi – ungefär andliga energi – och våga bejaka den. Även om man som Mulan råkar vara av kvinnligt kön i en hårt konventionsstyrd tid.

Skriven 2021-01-08

print

Våra samarbetspartners