OXYGEN – överraskande snygg, men också tråkig minimalism i kryogeniska kammaren

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Oxygéne
Regi: Alexander Aja
Skådespelare: Mélanie Laurent, Malik Zidi, Laura Boujenah, Eric Herson-Macarel, Anie Balestra
Land: Frankrike, USA
År: 2021
Genre: Drama, Fantasy, Sci-Fi
Längd: 100 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Nu blir det franskt här på JPS Media! Ännu en Netflixpremiär, ännu en Netflixproduktion. Jag hade först inte tänkt se Oxygen. Mélanie Laurent instängd i en låda i 100 minuter, det kändes inte speciellt lockande. Jag har redan sett Ryan Reynolds i en låda i Buried och Tom Hardy i en bil i Locke. Vi kan det här nu. Konceptet håller sällan för en långfilm, och i slutänden hade det funkat lika bra som radioteater.

Men så såg jag att det är Alexandre Aja som regisserat, så jag beslutade mig för att se filmen en chans. Aja är dock en otroligt ojämn regissör. Hans förra film, Crawl, var rätt okej, medan några av hans andra filmer varit halvtaskiga, och ibland riktigt dåliga. Jag upptäckte nu att jag har hans film Horns här på hyllan bredvid mig – fortfarande inplastad! Jag hade glömt att jag köpt den …

Syret tar slut i stålkistan

Oxygen inleds med att en kvinna, som till en början inte minns vem hon är, vaknar upp i en kryogenisk kammare. Hon visar sig heta Elizabeth Hansen (Mélanie Laurent) och hon upptäcker genast att syret håller på att ta slut i den lilla stålkistan, där hon ligger fastspänd på rygg. Hon pratar med en dator, och hon lyckas få kontakt med omvärlden. Elizabeth vill veta hur hon hamnat i kammaren – men framför allt vill hon ta sig ut ur den innan syret tagit slut. Hur ska det gå till?

Överraskande snygg

Tja, det är allt. Jag gillar Mélanie Laurent, men större delen av den här filmen är en studie i hennes näsborrar. För att filmen inte enbart ska bestå av bilder på Elizabeth i en låda, får vi ibland se flashbacks från hennes liv; hennes minne börjar så smått komma tillbaka.

Den här filmen, som spelats in under pandemin, är överraskande snygg för att vara en så pass minimalistisk film. Men den är åt helsike för lång, en timme och fyrtio minuter. I synnerhet som det inte är speciellt spännande, eller ens intressant. Oxygen är mest tråkig. Tråkigheten förstärks av den tråkiga filmmusiken. Filmens överraskningar är inga större överraskningar.

Noomi Rapace hoppade av

Det här blir en kort recension, jag tyckte att det här var så intetsägande att jag inte kommer på mer att skriva.

Till en början skulle Anne Hathaway spelat huvudrollen. Hon ersattes av Noomi Rapace. Sedan hoppade även Rapace av och ersattes av Laurent. Noomi Rapace står dock listad som verkställande producent.

Skriven 2021-05-16

print

Våra samarbetspartners