ÅKE EDWARDSON : VINTERMÖRKER – en “Complete Greatest Hits” av noveller spänner över alla genrer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Genre: Deckare, Noveller
Antal sidor: 526
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2016-10-11
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2017-10-02

Allt är egentligen perfekt. Så heter den inledande novellen i den spännande novellsamlingen Vintermörker av Åke Edwardson.

Spänningsförfattare med skrivkramp

Det är inte lätt att vara spänningsförfattare och ha skrivkramp, men allt är egentligen perfekt, för Peter har i alla fall sin familj, fru och barn, och han är gärna hemmapappa och passar barnen. Allt är egentligen perfekt. Förutom det faktum att han inte skriver. Då dyker en person från det förflutna upp, Christian Becker, en gammal bekant från skoltiden.

“Jag läser om dig”, sa Christian
“Det är mer än jag gör.”
“Ha ha, du är berömd, gamle vän.”
“Inte längre.”
“Vad menar du, Peter?”
“Det är länge sedan jag var med i medierna. Inte för att jag lider, precis. Men det var längesen jag skrev någonting som någon brydde sig om. Inte för att jag lider av det heller.”
“Struntprat, min vän. Du är en av landets största författare och alla väntar på din nästa bok.”

Fanatisk beundrare blir till ett hot

Åke Edwardson har säkert också sin beskärda del av udda beundrare. Men förhoppningsvis ingen så nitisk som Christian Becker! Han vill så gärna lägga vantarna på en ny deckare …

Christian bestämmer sig för att hans gamle vän behöver hjälp. Att han har för mycket distraktioner. Fru och barn tar tid från skrivandet, och en av landets ledande författare behöver sin skrivro. Alltså måste distraktionerna elimineras …

Peters perfekta tillvaro är plötsligt hotad, han som trodde att skrivkramp var det största problemet …

Det här är en smart konstruerad liten spänningsnovell, där det första hotet kommer på Luciakvällen, när tiden är som mörkast, och sedan byggs spänningen upp genom hela novellen. Det visar sig att Peter valt helt fel person att anförtro sig åt …

Julmysrys med deckarnoveller

Allt är egentligen perfekt har tidigare varit publicerad i en av julantologierna. Mord på julnatten, Mord i midvintertid och de andra samlingarna med olika deckarförfattare är alltid en höjdpunkt på deckaråret då gräddan av deckareliten serveras i novellformat.

Men olika deckarförfattare är olika bra på att anpassa sig till och utnyttja novellformatet (det får inte bara se ut som utkastet till en roman) och Åke Edwardsson är en av de absolut bästa.

Novellen i allmänhet är en ofta styvmoderligt behandlad genre i Sverige, det är sällan man får novellsamlingar av hög klass att sätta tänderna i. Speciellt inom deckargenren tycks författare och förlag fastnat för tegelstenarna, där samma intrig breds ut över 500-600 sidor.

Edwardson är mer än Winter

Vintermörker har samma omfång, 500-600 sidor, men hela denna underbara volym består av noveller!

Underrubriken är “Samlade spänningshistorier” och det är viktigt att påpeka att Vintermörker inte bara är deckarnoveller – novellerna spänner över många genrer. Här finns krimi och tankepussel och thriller och det övernaturliga, skräck och spökhistorier, och dessutom en gripande kärlekshistoria. Spänning kan serveras på många sätt!

Åke Edwardson debuterade 1995 och sedan dess har han blivit en av svenska folkets favoriter när det gäller deckare och spänning. Han är mest känd för sin kritikerrosade serie om kommissarie Erik Winter, men Edwardson har gjort mycket mer än så. I Vintermörker finns mer än Winter, här finns alla noveller som Edwardson har publicerat – många av dem har aldrig getts ut i Sverige förr – plus några nyskrivna alster.

Perfekt för höstrusk och vintermörker

Det här är alltså ett “complete greatest hits” album för deckarälskare.

Det här är precis vad man vill krypa upp i soffan med under jullovet: något som ger spänning, men inte tar för lång tid att leverera, när så mycket ändå är på gång.

Fast det är svårt att spara denna bok som julklapp till sig själv, jag har redan smygläst novellerna och ryst av välbehag.

Höstrusk och vintermörker lämpar sig särskilt väl för den här typen av spänning. Men det är också mycket glädjande att en novellsamling får chansen att bli en av årets bästsäljare!

En historia behöver inte vara lång för att vara bra. Det räcker med att den är bra!

Skriven 2021-01-03

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners