SKABARA – Ny svensk ska-våg på gång?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det har länge funnits en avsaknad av en större ska-scen i Sverige. En handfull band är aktiva. Det är kanske just det här som många har gått och väntat på i många år – snart är Skabara här med sin första fullängdare och redo att bidra till att sparka liv i scenen igen.

Bandet bildades 2016 med ambitionen att spela ska på svenska med tänkvärda texter i klassisk punkådra. Under 2020 har debutalbumet “Råttkasino” spelats in och kommer att släppas under början av 2021 på vinyl och digitalt. Första singeln “Trolltider” dyker upp redan första veckan i januari.

Ska-räven Niklas har tidigare drivit ett fanzine om ska-scenen internationellt och spelar också i ett sudanesiskt ska/reggae-band. Niklas och Pål drev även ska-klubben Two Tone Thursday under ett år. Henrik har varit aktiv länge inom doom metal-scenen, men har funnit sig tillrätta fint i baktaktsgunget. Tidig reggae och ska är däremot inget nytt för Axel, som är en ivrig samlare av gamla rariteter från Jamaica. Calle trivs bra i stonerträsket, men ska är en gammal flamma han inte kan släppa. Alexander plockade upp tenorsaxofonen igen efter en blöt kväll på stammishaket tillsammans med Pål efter 20 års vila från den, och den har inte fått vila sedan dess.

Musiken balanserar mellan vemod och glädje, men håller sig till baktakts-traditionerna med en solid blåssektion. Ljudmässigt tar bandet ett fast avstamp i den brittiska 2-tone vågen med band som Specials, Madness och Selecter men hämtar även sina influenser från surf, 60-tals garage, punk, finsk pop och dansbandsmusik.

Debutkonserten i Stockholm blev en slutsåld succé och Skabara hade flertalet konserter och festivalspelningar på gång under året, men pandemins intåg satte stopp för alla livespelningar. Bland annat var de bokade som förband till de amerikanska ska-giganterna The Toasters, som John på altsaxofon tidigare har spelat tillsammans med.

Istället ägnade de året åt att fokusera på en fullängdare, som passande nog bland annat handlar om just scendöd och gentrifieringens mangel av kulturlivet, något vi alla säkert kan relatera till på ett eller annat plan. Håll utkik efter Skabara och singeln Trolltider under nästa vecka då den släpps på samtliga digitala plattformar, och håll tillgodo med denna teaser på albumet fram tills dess!

Skabara är:
Pål – Sång/rytmgitarr
Axel – Trummor
Henrik – Bas
Niklas – Sologitarr
Alexander – Tenorsaxofon
Calle – Trombon
John – Altsaxofon

© RMP Musik

print

Våra samarbetspartners