GHOSTS OF WAR – “smart” slut lyckas förstöra helheten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Eric Bess
Skådespelare: Brenton Thwaites, Kyle Gallner, Alan Ritchson, Theo Rossi
Land: Storbritannien
År: 2020
Genre: Krig, Skräck, Thriller
Längd: 94 minuter
Distributör: Studio S Entertainment
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Betyg: 2

Ghosts of War hade jag vissa förväntningar på. Den är skriven och regisserad av Eric Bress, som gjorde The Butterfly Effect (2004) – han har inte regisserat sedan dess. Bress har även skrivit manus till två Final Destination-filmer.

Onda spöken uppenbarar sig

Handlingen verkade lovande. En handfull amerikanska soldater hamnar under andra världskriget i ett slott i Frankrike. Slottet visar sig vara hemsökt. Och jodå, det är väl vad som sker i filmen. De fem soldaterna strövar omkring och hamnar i ett maffigt, övergivet slott, där oförklarliga saker börjar hända. De försöker ta sig därifrån, men det går inte, de kommer hela tiden tillbaka till slottet. Folk dör. Onda spöken uppenbarar sig.

Twisten på slutet är värst

Ghosts of War funkar inte riktigt. Huvudpersonerna är alldeles för osympatiska, vilket förtar eventuell spänning. Spökena är inte alltför otäcka. Men värst är twisten på slutet. Tidigare i filmen nämner en av soldaterna Ambrose Bierces klassiska novell An Occurrence at Owl Creek Bridge. Om man läst denna, är den inte svårt att lista ut vad som kommer att ske. På ett ungefär. Och så når vi slutet, som verkligen lyckas förstöra hela filmen. Det är nog tänkt att vara “smart”, men det är mest irriterande. Eric Bress borde nöjt sig med att göra en skräckfilm i andra världskrigets Frankrike. Slutet utspelar sig inte där – och det är dumt.

Det här är en brittisk produktion, inspelad i Nu Boyanas studio i Bulgarien. Det är en lågbudgetfilm, men den ser rätt bra ut. Miljöerna är bra, slottet är fantastiskt, skådisarna är okej. Tyvärr håller inte manuset.

Billy Zane har en liten roll.

Skriven 2020-12-22

print

Våra samarbetspartners