[STUDIO GHIBLI] LAPUTA – SLOTTET I HIMLEN – steam punk deluxe som innehåller nästan allt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Tenku no shiro Rapyuta
Regi: Hayao Miyazaki
Originalröster: Mayumi Tanaka, Keiko Yokozawa, Kotoe Hatsui, Minori Terada, Fujio Tokita
Land: Japan
År: 1986
Format: Blu-Ray, DVD, VOD
Distributör: TriArt Film
Betyg: 5

Steam punk deluxe! – En prinsessa i fara på ett gigantiskt luftskepp som anfalls av olika små farkoster … En mystisk kraft som pekar mot ett uråldrigt vapen som svävar högt uppe i skyn … och så många som vill lägga vantarna på det där vapnet!

In medias res action, pojken från landet som finner sin tvillingsjäl i den vackra prinsessan, trevliga robotar och massor av luftfarkoster … och så det där massförstörelsevapnet som svävar högt ovanför molnen.

Inspirerad av Gullivers resor

Det här låter som Star Wars (1977) men det är i själva verket Studio Ghiblis allra första film. Mästerverket Laputa – slottet i himlen är baserat på Miyazakis egen manga, och filmen finns nu som oemotståndlig nordisk BD.

Laputa – slottet i himlen har bland annat tagit sin inspiration från Gullivers resor (författaren Jonathan Swift diskuteras grundligt i filmens dialog) och små walesiska gruvarbetarbyar (Miyazaki är en stor anglofil) – men även från gammaldags matinéäventyr med pirater och rymdskepp. Och Miyazaki älskar som bekant allt som flyger, så varför inte ha flygande piratskepp också?

Flygande ön är ett massförstörelsevapen

Så många är ute efter den vackra prinsessan med den mystiska stenen med den mystiska kraften. Pirater, militären och en hemlig organisation med mystiska män i solglasögon och svarta kostymer. (De mystiska männen kallar sig dock inte för Men in Black). Stenen är en vägvisare som bara kan aktiveras av prinsessan av Laputa.

Stenen är inte bara kartan till guld och gröna skogar, som piraterna är efter (mest guld – de gröna skogarna kan få bli kvar på den flytande ön Laputa). De andra förföljarna är betydligt farligare, för de vill åt Laputas andra hemlighet. Hela den flygande ön är ett massförstörelsevapen av aldrig tidigare skådat slag.

En tuff modersfigur för prinsessan

Så småningom visar sig piraterna vara riktigt trevliga – mer som snälla pirater i barnvisan Sjörövar-Fabbe farfars far än blodtörstiga pirater i seriealbumet Rackham den rödes skatt.

Piraterna har en kvinnlig ledare som blir som en mycket tuff modersfigur för prinsessan av Laputa. När piratkaptenen säger åt sin skyddsling att inte göra farliga saker påpekar prinsessan nytert att “Du gör ju farliga saker hela tiden -och du är ju tjej!”. Sämre förebild kan en liten prinsessa hava än en tuff men empatisk piratska!

Skurkaktiga kan visa sig ha hjärtan av guld

Laputa – slottet i himlen innehåller nästan allt – steam punk deluxe i överflöd, massor av flygande farkoster, en söt kärlekshistoria, en slitstark vänskapshistoria och girl-power så det räcker och blir över.

Ett extremt starkt första kort att spela ut från Studio Ghibli! Laputa – slottet i himlen lade ribban högt från början, och samtidigt känner man redan igen så många teman som återkommer gång på gång i filmstudions digra arv: kritik mot människors sätt att förstöra naturen, ett empatiskt förhållningssätt till tillvaron och ett starkt fredsbudskap. Och sist, men inte minst, en tilltalade gråskala … Folk som verkar vara skurkaktiga (som piraterna) kan i själva verket visa sig ha hjärtan av guld – även om de också är på jakt efter äkta guld att lägga i sina piratkistor …

Skriven 2021-03-19

print

Våra samarbetspartners