BETH O’LEARY : BARA PÅ BESÖK – ofta mörk och allvarlig feelgoodroman om att byta liv

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Switch
Förlag: Prinz
Genre: Skönlitteratur/Feelgood
Antal sidor: 348
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-10-07

Leena är trött på det hektiska Londonlivet, trött på att vara 30+ i den glammiga huvudstaden där ingen sover (i alla fall inte Leena) och där alla klättrar på varandra på karriärstegen.

Eileen är trött på det stillsamma lantislivet, trött på att vara 70+ i en småstad som alltid sover …

Byter storstaden mot landet och tvärtom

Och som en blixt från klar himmel kommer lösningen till de båda kvinnorna: Varför inte byta? Bara på prov?

Leena åker ut på landet, med två månaders påtvingad semester i bagaget (efter att ha haft ett sammanbrott på jobbet) och tar itu med kakbak, färgglada vimplar, festkommittéer och alla andra förpliktelser som varit Eileens.

Eileen drar till storstaden och lever partyliv och hittar genast massor av intressanta singelmän … Storstaden har definitivt ett bättre utbud än landet, på alla sätt! Båda trivs med sina nya liv. Men det är ju bara på prov. De är bara på besök i den andres liv … så vad händer när de måste byta tillbaka igen?

Ofta mörk och allvarstyngd

Bara på besök är en sällsynt roman på många sätt. Feelgood är en genre som ofta kan bli lite (eller mycket) för sockrad. Men Bara på besök är en ofta mörk och allvarstyngd bok som tar upp allt ifrån panikångest och sorgen efter en älskad systers död (Leenas lott) till fördomar mot äldre och vad de borde ägna sig åt (Eileens lott), – typ att baka kakor och att virka sockar till evinnerliga välgörenhetsbasarer. När det kanske inte alls är det som de är intresserade av.

Ovanligt med äldre som individuella personligheter

Eileen är inte en typisk “mormorstyp”, utan hon har sin egen personlighet, sina egna intressen och sin egen agenda. Det är ovanligt i romaner – vilken ålder de än riktar sig till (barn-ung-vuxen) att äldre personer skildras som individuella personligheter och inte bara som någon sorts sagolik hjälpare och back-up till hjälten/hjältinnan som är typ tio år, tonåring, eller trettio.

Beth O’Leary har alltså direkt valt att nischa in sig på en bred läsekrets åldersmässigt – eftersom många olika personer blir representerade bland huvudrollerna och birollerna. Det finns gott om olika original både på landet och i staden.

Har hittat sin egen stil

Det här är bara Beth O’Learys andra bok. Hennes första var Sambo på försök – men hon tycks redan ha hittat sin egen stil och sin egen personliga nisch – att hitta väldigt olika personligheter från olika miljöer och att sedan låta deras världar krocka.

Som Freaky Friday utan body swap!

print

Våra samarbetspartners