BODIES AT REST – lagom julunderhållning för alla fans av Hong Kong-action

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Chen mo de zheng ren
Regi: Renny Harlin
Skådespelare: Nicke Cheung, Richie Jen, Zi Yang, Carlos Chan, Shu-liang Ma
Land: Kina
År: 2019
Genre: Action, Deckare, Mysterium
Längd: 94 minuter
Format: Blu-Ray/VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 2

För mycket julmys? Den finske regissören Renny Harlin är mest känd för actionklassikern Die Hard 2. som utspelar sig på julafton, och The Long Kiss Goodnight (där hans dåvarande fru Geena Davis spelade huvudrollen). Numera arbetar Harlin i Kina och Bodies at Rest är hans tredje film producerad i landet. Även här utlovas en annorlunda “die hard” julafton med flygande kulor och krossat glas.

Beväpnade män i tomtemasker

Patologen Chen Jia Hao (Nick Cheung) och hans assistent Lynn (Yang Zi) jobbar över julen (firar man över huvud taget jul i Kina? julen är inte en stor högtid vare sig inom kommunismen eller buddhistisk tro …) när tungt beväpnade män i tomtemasker bryter sig in på jakt efter en kula i ett mordoffer, en kula som kan knyta det maskerade maffiagänget till ett mord.

Det finns flera logiska luckor.
A) Varför inte använda neutral ammunition? Eller något annat som inte går att spåra?
B) Eller … varför inte använda ammunition som kan knytas till något annat maffiagäng?
C) Eller … Varför inte göra som i Gudfadern?

Motivet för luddigt och långsökt

Miljön är tråkig. Monoton och monokrom. Skyskrapa, flygplats, shoppinggalleria, villa … det mesta kan funka för en belägring eller för en katt-och-råtta-lek (som i Die Hard och Home Alone -filmerna, båda med jultema), men i allmänhet är det en fördel om folk rör på sig lite.

De stora actionrökarna rör på sig rejält, över hela världen. Dessutom är motivet för luddigt och långsökt och huvudpersonerna för anonyma för att man ska bry sig om dem.

Fördel med längd på en och en halv timme

Filmen är lik dussintals filmer i samma genre, utan att ha något nytt att komma med. Fördelen är att filmen bara är en och en halv timme – lagom julunderhållning för alla fans av Hong Kongaction.

Skriven 2020-12-27

print

Våra samarbetspartners