SILENT NIGHT – tomteslasher med en elakartad glimt i ögat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Steven C. Miller
Skådespelare: Malcolm McDowell, Jamie King, Donal Logue, Ellen Wong, Brendan Fehr
Land: USA
År: 2012
Genre: Komedi, Mystery, Skräck
Längd: 94 minuter
Format: Amerikansk Blu-Ray (Region A)
Distributör: Anchor Bay
Betyg: 3

Julen på film uppvisar vanligen gullegull, mysiga familjemiddagar, sentimentalitet, smördrypande romantik, eventuell försoning och kul tomtefantasy av olika slag. Men det kan också vara något helt annat för den som vill. Något mer skräckbetonat. Som en tokfrans i tomtedräkt på mördarstråk. Det behövs trots allt ett alternativ till allt det där andra. Därför har det blivit hög tid att damma av denna garanterat icke trevliga skapelse.

Silent Night är den sjätte och så här långt sista filmen i en serie filmer undertecknad aldrig skådat. Eller är det en remake? Möjligen. Den här filmen har nämligen ingen som helst relation till ”femman”. Vilket kanske är lika bra eftersom den endast kostade 250.000 dollar att göra, och inte hade ett enda känt namn i rollistan utöver en åldrad Mickey Rooney.

Kompetent gjord och bättre skådespeleri än förväntat

Annat är det med denna så här långt sista rullen i serien. Här finns ju både hyfsad production value och folk som filmlegenden Malcolm McDowell, kanadensiske birollsskådisen Donal Logue och Jamie King känd från sådant som mästerliga Sin City och Sin City: A Dame to Kill For samt Escape Plan 2: Hades och dess uppföljare Escape Plan: The Extractors.

Om det låter som jag ironiserar lite här, så har ni helt rätt för er. För naturligtvis är det här inte på något sätt en storfilm. Däremot får man nog säga att den ter sig snyggare än förväntat, är kompetent gjord rent allmänt och bjuder på bättre skådespeleri än vad man skulle kunna tro. En lätt överspelande McDowell står förstås ut i sin roll som kärv sheriff men frågan är om inte King gör den bäst insatsen. Hon lyckas faktiskt ge mer djup till sin hängivna polis med sorg i bagaget än vad man kan tro.

Slasherfilmens tvivelaktiga moral-ABC

Ja, också levererar regissören Steven C. Miller, mannen bakom bland annat den brutala och med rätta rosade Ensam hemma-varianten Aggression Scale och några sentida Bruce Willisraffel vad gäller det blodbesudlade godset. För i likhet med slasherfilmens tvivelaktiga moral-ABC får de som så att säga förtjänar det sitt straff när tomten kommer på besök. Här finns till exempel både den unga dottern från helvetet som får lära sig att allt kan sättas på sin bokstavliga spets om det vill sig illa och den mjukporrsagerande kvinnan som får erfara att flis kan vara något helt annat än pengar.

Och låt oss för all del inte heller glömma den snuskige prästen som både fluktar på tonårsflickorna i kyrkokören och snor ur kollekten. Något den här tomten betraktar som ett mer än lovligt knivigt problem. På ett som sig bör hårdfört handfast sätt.

Ingen bra början på julafton

Vad det hela handlar om? Tja, det vanliga. Höll jag på att säga. Men allt börjar med att en man blir grillad electrostyle i sitt hem av tomtefar. Av vilken anledning framgår inte, men detta utgör en inte särskilt bra början på julafton i den lilla hålan Cryer. Något folket på den underbemannade polisstationen får erfara den dödliga vägen, och saken görs förstås inte bättre av att mördaren är utklädd till tomte en kväll som denna.

I slutänden får stan förstås sin (tomte)man. På ett tämligen eldfängt sätt. Men ett tillfredsställande klimax utmynnar också i en epilog där både mördarens motiv förklaras och det öppnas för en uppföljare. En uppföljare som alltså aldrig kom, för övrigt.

En elakartad glimten i ögat

Summa summarum vågar jag mig på att konstatera att Silent Night ter sig mer underhållande än vad de flesta nog vågar erkänna. Mitt skräckjag är överlag rätt less på alla dessa förment skrämmande spökfilmer de stora Hollywoodbolagen spottar ur sig. Då är det här definitivt mer min melodi. Raka puckar utan censurkompromissande och med en tydlig elakartad glimten i ögat när så krävs.

Skriven 2020-12-16

Fotnot: Silent Night är inte utgiven på svensk DVD eller Blu-Ray, men finns att beställa på till exempel amazon.uk på engelsk DVD.

print

Våra samarbetspartners