MATKLUBBEN – som ett extralångt avsnitt av Sex and the City – på danska

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Madklubben
Regi: Barbara Topsøe-Rothenborg
Skådespelare: Kirsten Oleson, Stina Ekblad, Kirsten Lehfeldt, Troels Lyby, Teresa Fiorentino
Land: Danmark
År: 2020
Genre: Drama, Komedi
Längd: 98 minuter
Format: Blu-Ray, DVD
Distributör: SF Studios
Betyg: 2

Madklubben – handlar det om folk som är arga, galna eller bara väldigt entusiastiska anhängare av serierna i MAD? Nej, det handlar bara om danskar som är sugna på italiensk mat under jullovet … och som startar en matklubb när de kommer hem, för att hålla igång matlagningskunskaperna. (“Mat” stavas och uttalas “mad” på danska).

Huvudperson Marie får en matresa till Italien i julklapp och hon bjuder med sina två bästa väninnor, Vanja och Berling, eftersom hennes man lämnar henne på självaste julafton för att bli ihop med en kvinna som har trädgården full av fula trädgårdstomtar. “Taskig tajming” är bara förordet.

Sämsta reklamen för Italien någonsin

Marie borde ha slagit sönder hela tomtekollektionen. Hon hade gjort både sig själv och trädgården en stor tjänst. Istället tillbringar hon hela Italiensemestern med att messa och skajpa hem, och blir ännu mer deprimerad när hon ser att mannen och trädgårdstomtefanatikern firar nyår med hennes båda söner och alla hennes barnbarn, medan hon själv sitter ensam på ett hotellrum och gråter … Sämsta reklamen för Italien någonsin. Inklusive “åk inte dit på grund av coronapandemin”.

Vem fixar när Marie är borta

Hur trovärdigt är detta? Att hela släkten direkt kan förlåta patriarken och välja hans och tomtenissans sida … är bara för jämrans otroligt. Till och med de minsta barnbarnen fattar ju hur arg man blir om bästisen plötsligt har en ny bästis och man själv inte får vara med i gänget längre …
Dessutom: Vem fixar något när Marie är borta? Av julfirandet att döma lyfte inte någon annan ett finger för att handla in saker eller laga mat, eller städa eller pynta …

Eftersom Marie är en sådan mes och beter sig som en fjortis som stalkar en crush på Internet, snarare än en mogen pensionär som är rättmätigt förbannad över hur utnyttjad hon blivit som gratis arbetskraft i 44 år … så tappar man väldigt snart intresse för henne.

Grytor där allt rörs ner

Hon förstör själv hela sin semester, och varför beslagtar inte väninnorna hennes mobil och dator och stoppar detta långtråkiga självskadebeteende? Det är inte roligt att titta på för filmens betraktare och man får varken se speciellt mycket av Italien eller speciellt mycket matlagning. De gör mest grytor där allt rörs ner. Det är som att blanda alla fina färger och så får man bara något brunt till slut.

Ett extralångt avsnitt av Sex and the City på danska

Maries båda vänner är en “Charlotte” och en “Samantha“. En blyg vän och en frigjord vän. En som gillar hundar och att ha picknick vid sin döde mans gravsten, och en som är frigjord och gillar snabba bilar och att leva livet.

Hela filmen påminner om ett wannabe extralångt avsnitt av Sex and the City där alla talar danska. Shopping, smink, sexskämt, massor av middagar och vin och nya flirtar med nya karlar … Det är så synd att Marie och Vanja ska gräla om en karl på matkursen … för är det där uppriktigt allt som flickor/tjejer/kvinnor/ kan göra när de ses, ha tramsiga catfights om det manliga utbudet, oavsett ålder?

Har otroligt nog inget annat för sig

Hur trovärdigt är det förresten att en julklappsresa ska dra igång två dagar efter julafton och att väninnorna kan släppa allt vad de har planerat under hela jul och nyår, för att hänga med sin nydumpade bästis?

Det är lite samma genre som när Carrie blir lämnad vid altaret och hennes bästa väninnor givetvis hänger med henne på bröllopsresan, eftersom de (helt otroligt) inte har något annat för sig. Och man kan ju inte bara strunta i resan eller sälja den på e-bay …

Olika raggalternativ i Sällskapsresan

Filmen och kursen känns lite lågbudget i och med att det bara finns tre andra deltagare. Det borde ha funnits många flera, ett myller av personer ungefär som i mer lyckade filmer där det lagas mat eller sjungs eller åks på resa … Redan den gamla svenska klassikern Sjunde himlen, som handlar om en bussresa till Italien, bjöd på ett brett spektra av originella och roliga människor, för att inte tala om Sällskapsresan … Där hade tjejerna lite olika alternativ att ragga på!

Massor av närbilder på mat serveras, men man blir ändå inte speciellt hungrig. Marie kombinerar kryddorna helt fel, och kameramannen hoppas väl att åskådaren inte märker något. Sedan är det dags för Spice Girls-trion att åka hem till Danmark igen och att starta sin matklubb, som det utlovas i filmens titel.

Italiensk turism från många länder

Filmen Madklubben kom ut 2020, samma år som Italien stängde ner på grund av corona. Filmteamet hann onekligen filma denna film i sista minuten.

Italien har förresten länge levt på turism, vilket syns i många olika filmer från många olika länder. Amerikansk turistromantik (och ett stort myller av människor) kan ses i Under Toscanas sol, svensk Italienromantik och en skönsjungande Sickan Carlsson kan avnjutas i Hasse Ekmans Sjunde himlen och allra bäst är så klart den brittiska Merchant-Ivory filmen A Room with a View där Helena Bonham Carter (The Crown) och Maggie Smith (Downton Abbey) åker till Florens på semester … Definitivt en måste se och en måste se-om film … I dessa tider sker det mesta av resandet i fantasin, via böcker och filmer, men det är inte det sämsta!

Skriven 2021-02-25

print

Våra samarbetspartners