CUTTHROAT ISLAND – påkostat gammaldags piratäventyr med extra allt och Geena Davis

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Renny Harlin
Skådespelare: Geena Davis, Matthew Modine, Frank Langella, Maury Chaykin, Patrick Malahide
Land: USA, Frankrike, Italien, Tyskland
År: 1995
Genre: Action, Komedi, Äventyr
Längd: 124 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 4

Månadens klassiker är Cutthroat Island – som man passande nog kan marknadsföra med “Tema Finnkampen”! Idag är det många svenskar som söker lyckan i Hollywood, men en gång i tiden var det en man från Finland som fick då svindlande 100 miljoner dollar för att göra en piratfilm redan 1995. Dessvärre kraschade den ordentligt, och drog bara in 10 miljoner på världsplanet. Filmen blev därefter sedermera känd som en av de största flopparna någonsin, och skyndade på filmbolaget Carolcos slutliga fall.

Renny Harlin hade redan gjort succé med “tvåan” i Die Hard franchisen och Long Kiss Goodnight, med vackra Hollywoodfrun Geena Davis (också känd från Oscarsvinnaren Thelma & Louise) i huvudrollen som lönnmördare med minnesförlust.

Piratdrottning med glimten i ögat

I Cutthroat Island syns återigen Geena Davis i en kick-ass huvudroll. Visst fanns det kvinnliga pirater på 1600-talet, men få spred väl lika mycket kaos och förödelse omkring sig som den fiktiva piratdrottningen Morgan Adams. De verkliga piratdrottningarna hade förmodligen inte hundra miljoner dollar att sätta sprätt på – här ödeläggs både städer och skepp med rörande effektivitet och med glimten i ögat.

Errol Flynn matiné möter Skattkammarön

Handlingen i Cutthroat Island är som en mix av Tintin-äventyret Enhörningens hemlighet plus Rackham den Rödes skatt och gamla filmer med Errol Flynn och – så klart – piratäventyret som grundlade hela genren: R.L. Stevensons Skattkammarön. Filmatiserad ett otal gånger. Cutthroat Island kom innan Pirates of the Caribbean gjorde pirater till franchise, och här är ligger tonvikten på klassikt matinéäventyr och äventyrsberättelse, och man slipper märkliga övernaturliga fenomen och underliga CGI-skapelser som spökskepp, havsmonster och en kraftigt föryngrad Johnny Depp.

I Cutthroat Island gäller det att komma åt tre delar av en karta – varje bror har en del. Känns upplägget igen, Kapten Haddock?

Född till att bedriva piratverksamhet!

Hjältinnan Morgan Adams är född till att plundra och bedriva piratverksamhet, hon ärver ett piratskepp och en besättning och en tredjedels karta av sin pappa, men hon behöver två kartdelar till … och dessa finns hos hennes båda farbröder. Den mest mordiske farbrodern är också ute efter att samla tre delar för att komma över skatten. Det visar sig att även en lurig författare, kolonialmakten och en skrupelfri skojare är ute efter skatten.

Så låt den vilda jakten på skatten börja!

King Charles – en söt sidekick

Jo, förresten. Kartan lär vara skriven på latin, så Morgan Adams köper en slav som säger sig kunna latin (om man kan det minsta lilla latin, så förstår man direkt att karln är en skojare) och sedan får hon dras med William Shaw, som tidvis är väldigt lik Errol Flynn, genom hela filmen.

Det hinns med otaliga fäktningsscener, sjöslag och bataljer under filmen. Och om man gillar en söt liten apa som sidekick (som var med i tv-serien Friends) så missa inte Morgans apa King Charles.

Bomber och granater, modellbyggare och miniatyrexperter

Att folk faktiskt byggt upp allt på riktigt gör filmen extra gammaldags mysig. Var blev alla modellbyggare och miniatyrexperter av? Idag är de lika sällsynta som skattkartor och piratskepp.

Trivsamt, gammaldags äventyr med bomber och granater, stor skatt, söt apa, nattsvart skurk, man med träben, lite romance och en Peter Pan versus Kapten Krok liknande uppgörelse i slutscenerna. Jamaica eller Neverland? Vem bryr sig, när skatten och skratten rullar in!

Massor av extramaterial

Cutthroat Island finns nu i splitterny BD och DVD utgåva med massor av extramaterial – Making of, Behind the scenes, intervjuer med skådespelarna och ett maffigt kommentatorsspår med Renny Harlin själv, mannen som tog Finnkampen till Hollywood och som kom, såg och segrade, gjorde världens ditintills, troligen dyraste flopp, och drog vidare … Men liksom piraten Morgan Adams lämnade han sina spår. Onekligen.

Skriven 2021-08-31

print

Våra samarbetspartners