ANNA BILLING: MIN SKÅNSKA KOKBOK – ett personligt och festligt perspektiv på den skånska maten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Arena
Form: Jörgen Nordqvist
Foto: David Back
Genre: Nationella & regionala kök
Antal sidor: 253
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-11-11

Nästan hälften av all svensk mat odlas eller produceras i Skåne. Nio av tio svenska äpplen kommer från Skåne, liksom flertalet av de svenska grönsakerna. Skåningar bor alltså fortfarande mitt i smeten, eller i alla fall mitt i maten.

Ett stort hål i svensk mattradition

Men skånska kokböcker växer, till skillnad från skånska äpplen, inte på träd. Indisk, japansk, koreansk eller toscansk mat “säljer” och får kokböcker … Men skånska kokböcker har länge lyst med sin frånvaro. Därmed finns det också ett stort hål i svensk kulturhistoria och svensk mattradition, eftersom så mycket mat kommer från Skåne, och eftersom skånsk matlagning i sig ligger så nära naturen.

Ett annat hål är hålet efter ålen. Av hänsyn till naturen finns inga ålrecept med i boken. Ålen är numera rödlistad och hotad – och den kan komma tillbaka. Intresset för att rädda ålen är stort.

Allt är inte gammaldags

Allt annat skånskt finns här. Läckra rätter som ofta syns upplagda på vackra fat från bland annat Höganäs eller Wallåkra eller Signe Persson-Melin – skånskt även här!

Men allt är i boken inte gammaldags skånskt – här finns också väldigt moderna sallader, hummus, pitabröd, citronmarinerade morrötter …

Nässelsoppa billigast och nyttigast

Och givetvis en hel del äkta danskt. Som danska fastlagsbullar och äkta dansk julmat … det är så mycket godare än svensk skinka! (är man uppväxt med kyckling eller kalkon som festmat är steget inte långt till anka).

Ett av de billigaste och nyttigaste recepten torde vara nässelsoppa med förlorade ägg och solroskärnor. Nässlor och solrosor brukar finnas i trädgården – och har du en trädgård som Pettson och Findus kan du säkert hitta ägg där också.

Gamla och nya kunskaper blandas

Som synes mixas gamla och nya influenser på ett smakfullt sätt – Skåne har alltid varit en smältdegel av olika kulturer, porten mellan Sverige och kontinenten. Det finns mycket intressant skrivet om maten ur ett kulturellt perspektiv.

Min skånska kokbok innehåller ett personligt perspektiv på den skånska maten. Traditionella recept anpassas till nutida middagsbord. Miljötänket är stort. Årstiderna bjuder på ett skiftande utbud av skånska råvaror. Det ska utnyttjas på rätt sätt. Gamla och nya kunskaper om tillagning blandas, och inspiration lånas från kontinentala kök.

Gott om festmat

Givetvis finns här alla oumbärliga recept på härliga skånska klassiker som knaprig ugnsstekt gås, syrlig Brantevikssill, mumsig äggakaka och värmande brännesnuda. Nyare inslag är friterad falafel och syrade kåldolmar. En god och nyttig vardagsrätt.

Det finns också gott om festmat. Julen kan firas med anka i körsbärssås, födelsedagen kan firas med arrakspudding, och när-som-helst kan firas med läckra smörrebröd. Och givetvis finns här så många historiska färder att följa med på. Som att följa med i sillaprånglerskornas spår …

Det mesta och bästa från skånsk mat

Boken omfattar ungefär 200 recept och flera underhållande faktatexter om råvaror, tillagning och historik.

Fotona är fest för ögonen, de matkulturella texterna är tankefest, och maten .. Den är ofta fest. Rätt och slätt. Både vardagsfest och högtidsfest med det mesta och bästa från skånsk mat – med alla sina variationer och influenser!

En härlig bok att ha i kökshyllan!

Skriven 2020-11-14

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners