CLAES REIMERTHI och GERT LOZELL, 91:an – Skånska kriget (Egmont Publishing)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Illustrerad av Gert Lozell
Serie: 91:an Presentbok (del 8)
Antal sidor: 98
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2017-09-29

Nu ska jag göra något jag egentligen försöker undvika i den mån det går. Jag ska skriva om en seriebok innehållande en serie jag själv jobbar med; nämligen 91:an – och som är skriven och tecknad av två vänner till mig. Det är inte alltid det lättaste. Vad ska Claes och Gert säga om jag inte tycker om det här? Vad ska mina läsare tycka om jag helt okritiskt hyllar boken?

Sammanslagen följetong

Eftersom det här handlar om en komisk äventyrsserie; av någon märklig anledning en sällsynt genre i Sverige, väljer jag att skriva om boken ändå. Dessutom har jag haft den liggande ett bra tag nu, så det är på tiden att jag får ur mig något om den.

91:an; serietidningen, är en tidning jag bara läst regelbundet under det perioder jag jobbat åt den och därmed fått den hemskickad. Större delen av 1990-talet, början av 2000-talet, och från och med 2015, då jag gjorde comeback som manusförfattare på 91:an och Åsa-Nisse. “Skånska kriget” gick som följetong i åtta nummer under 2014, vilket innebär att jag inte läst serien tidigare.
… Och jag har heller inte läst “30-åriga kriget” av samma upphovsmän och som kom ut i bokform 2011. Det var det första försöket att göra historiska serier med 91:an. Någon skrev någonstans att 91:ans äventyr under 30-åriga kriget är bättre “Skånska kriget”, men det låter jag vara osagt.

Välbekant persongalleri

I detta äventyr får vi se Klackamos välbekanta persongalleri i deras tidigare inkarnationer. Året är 1678 och Sverige ligger i krig med Danmark. Karl XI tänker låta överste Gyllenskalp smuggla en kista med krigskassan genom Göinges skogar. Med sig har Gyllenskalp bara en handfull män och krigskassan, innehållande soldaternas löner, är lovligt byte.

Den slemme överste Klaage har lierat sig med danskarna och är ute efter skatten – men det är även Toftaligan, som i denna serie stöpts om till ett gäng tjuvaktiga snapphanar.

Klok gumma nästan huvudperson

91:an och 87:an, då? I “Skånska kriget” heter de Mandel och Lasse, och har deserterat från den svenska armén. Just det här att de är desertörer tycker jag är lite märkligt – deras nutida inkarnationer tar ju bondpermis för jämnan, men vad jag vet har de aldrig deserterat.
Det dröjer ett bra tag innan Mandel och Lasse gör entré i äventyret – och efter deras introduktion medverkar de faktiskt inte speciellt mycket. Faktum är att den som figurerar mest och nästan blir seriens huvudperson, är 97:ans ohängda morsa; hon som i de vanliga serierna heter Bottina Axelsson. I “Skånska kriget” har hon blivit mor Truxa; en så kallad “klok gumma”, det vill säga hon tjänar pengar på att hitta på exceptionellt dumma botemedel mot diverse krämpor. Truxa är en rolig figur och seriens största behållning.

Utmärkt idé

Idén bakom äventyret är utmärkt och skulle funka lika bra i en “seriös”, allvarlig äventyrsserie. Jag tänkte lite på Blueberry när jag läste den här boken – liksom i många album med Blueberry handlar det om en skattjakt, vilken involverar gestalter som lurar och bedrar varandra.

Som komisk äventyrsserie funkar “Skånska kriget” bra. Möjligen känns historien ibland lite spretig, vilket jag gissar beror på att den ursprungligen gjordes som en följetong. Det måste hända roliga och spännande saker i varje avsnitt, och när avsnitten läses i en följd försvinner ibland handlingen bland alla upptåg.

Duktigt kreativt team

Gert Lozell, som förra året belönades med Svenska Serieakademins Adamsonstatyett, briljerar som tecknare – i “Skånska kriget” bevisar han varför han fick priset och varför han är en av Sveriges skickligaste serietecknare. Dessutom utspelar delar av boken sig i Kristianstad, där Gert bor, så han har tyckt att det varit extra roligt att jobba med den här serien. Claes Reimerthi, som tilldelades Adamson redan 2001, är känd för sina gedigna äventyr i historisk miljö – han har sedan 1983 skrivit otaliga historiska Fantomenäventyr.

Sovande på förlaget

Lite smolk i glädjebägaren: någon på Egmont måste ha sovit på jobbet när den här boken sammanställdes. En seriesida saknas! Det är den sista sidan i det första avsnittet, och som skulle ha funnits på sidan 21. Om man inte vet om att sidan saknas är det inte helt säkert att man märker det – men avsnittet slutar lite konstigt.

Förutom serier innehåller den här boken en del skisser av Gert Lozell, en intervju med Gert och Claes, och en kort artikel om verklighetens skånska krig. Denna inbundna bok på knappt hundra sidor är förvånansvärt billig, den kostar bara några tior mer än en vanlig serietidning.

Skriven 2018-02-28

print

Våra samarbetspartners