CLAES REIMERTHI och GERT LOZELL, 91:an – Skånska kriget (Egmont Publishing)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Illustrerad av Gert Lozell
Serie: 91:an Presentbok (del 8)
Antal sidor: 98
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2017-09-29

Det är sommaren 1678 och Skånska kriget rasar mellan danskar och svenskar. Kung Karl XI vill smuggla krigskassan genom de vilda Göingeskogarna mot Kristianstad för att försörja armén. Överste Gyllenskalp får det högt ansedda uppdraget och han samlar ihop en grupp som han litar på. Men ryktet sprider sig och det är många som vill åt kassan …

Ritat om för historisk korrekthet

Skånska kriget är ett mycket roligt och i stora drag historiskt korrekt seriealbum – Gert Lozell, som själv är från Kristianstad, har verkligen nördat ner sig i detaljerna och ritat om och ritat om och ritat om för att allt i bilderna ska bli historiskt korrekt! Till och med små detaljer i bakgrunden som läsaren kanske inte tänker på vid första genomläsningen …

Allt är så väl researchat. Precis som på bra filmer på DVD och BD så finns här MASSOR av extramaterial, “behind the scenes” hur olika scener växt fram, hur olika personer togs fram, hur den verkliga historien var …

Inte mycket för det militära

Skånska kriget är “i stora drag historiskt korrekt” i alla fall till inspirationen, men om det bara hade varit ett vanligt historiskt äventyr kanske inte Sveriges mest folkkära rekryt hade funnits på plats: 91:an Mandel Karlsson. 91:an är sig så lik, även under denna tid, han är inte så mycket för det militära, han och 87:an Lasse Axelsson håller sig helst undan … Fast det är belagt med dödsstraff att desertera på denna tid. Och som desertör kan Mandel och Lasse inte precis välja och vraka bland arbetsanbuden …

Morsan, en svindlande klok gumma

Det brukar inte finnas så många minnesvärda roliga kvinnliga gestalter i militära serier, men här finns en ny minnesvärd personlighet att följa: Lasse Axelssons “morsan” som är en “klok gumma” … eller snarare: en svindlare. För ingen av hennes häxbrygder fungerar egentligen så bra, de flesta har oanade bieffekter, men hon säljer in dem hos folk i alla fall. Hade hon levt idag hade hon sysslat med reklam, hon kan verkligen sälja in vad som helst!

Här finns så många karaktärer att följa och så många intriger och allt kretsar kring den berömda krigskassan ….

Intressant och obetalbart kul

Serier och historia är en fantastisk kombination! Det här är både riktigt bra och riktigt roligt! Och man lär sig massor, utan att man egentligen märker det …

Hoppas att det kommer fler äventyr i samma stil! 91:an på besök i “Sveriges historia” – och Danmarks historia – är faktiskt obetalbart kul och dessutom intressant och informativt. Man får liksom det bästa av två världar. Fast borde inte 91:an egentligen ha varit på den danska sidan, istället för den svenska? Han är ju trots allt född i det (då för tiden) danska Halland …

Skriven 2017-11-22

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners