ALBERT BONNIERS FÖRLAGs vinternyheter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Frukttjuven – Peter Handke
Format: Inbunden, e-bok
Peter Handke har kallat sin nya roman Frukttjuven för ”Det Sista eposet”. Ett stick av ett bi blir det tecken som föranleder uppbrottet och som gör att författaren påbörjar sin berättelse. Här skildras en resa som på omvägar leder från Ingenmansbukten till det inre av landet, där frukttjuven kanske är dömd att stanna, men också om de oerhörda och hittills aldrig skådade farorna på vägen dit.

Gömstället – Nora Roberts
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Anna Maria Käll)
Caitlyn Sullivan var en stjärna redan som tioåring, men hon var inte för gammal för att leka kurragömma i det stora huset vid Big Sur. Det var under en sådan lek som hon försvann. Flera år senare är det dags för Caitlyn att återta sitt liv och övervinna traumat som påverkat henne. Vad hon inte vet är att det såddes två frön den där natten för så länge sedan – ett av kärlek och ett av hämnd…

Fönstret i parken – Ulf Eriksson
Format: Inbunden, e-bok
Genom parkens grenverk ser Max ljuset från sin väns fönster. Men parken är stor och vägarna genom den många. Hans vän kanske bara skenbart är hemma? Max delar sin tid mellan jobbet i järnaffären, promenader och minnena av ett liv som har gått bara alltför fort. En dag får han en oväntad försändelse: nyckeln till vännens lägenhet. Det blir början till ett sökande som leder djupare in i parken och i hans eget liv.
Fönstret i parken är sista delen i en trilogi filosofiska romaner där Ulf Eriksson med välbekant rörlighet och oräddhet skapar genreöverskridande, fragmentariska texter som varken skyr det höglitterära eller det situationskomiska, det spekulativt essäistiska eller det naiva skådandet.

Som har inget redan hänt – Niklas Rådström
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Niklas Rådström)
Vid ett läkarbesök en sommarförmiddag får Niklas Rådström det oväntade beskedet att han har en allvarlig akut blodcancersjukdom. Tre dagar senare får han sin första cellgiftsbehandling.
Som har inget redan hänt berättar både om en tre år lång leukemibehandling och om författarens tidiga uppväxt som ensambarn i en sönderfallande familj. Det är en gripande och vidöppen bild av livet när verkligheten ställs på sin spets och en reflektion över vad som till sist är viktigt i tillvaron. En berättelse i dödens närhet och samtidigt en livsbejakande skildring fylld av förtrollande ljus och skugga.

Förintelsens barn – Margit Silberstein
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Margit Silberstein och Willy Silberstein)
Auschwitz, själva symbolen för nazisternas dödsmaskineri, befriades den 27 januari 1945. Men Förintelsen slutade inte där. Den gick i arv och sipprade in i blodomloppet hos Förintelsens barn. Det här är en bok om det tunga arvet, om känslan att finnas till istället för alla de som slutade sina liv i gaskamrarna. I barnen skulle en förlorad värld återuppstå. Vem kan leva upp till det?
Men det är också en berättelse om två människospillror, mina föräldrar, som möts igen efter kriget, i Norrköping. Om deras strävan att i skuggan av de döda, bygga ett nytt liv i det svenska folkhemmet. Den handlar också om min egen historia i två världar, den judiska och den andra stora världen. Till dem som tvivlar: Det går alldeles utmärkt att vara både jude och svensk!

Soledad Peñas melodram – Linus de Faire
Format: Inbunden, e-bok
En vårmorgon omhändertas Genoveva Ordoñez på ön Menorca efter att i en kyrka ha attackerat en präst med en frusen fisk. Uppdraget att föra hem Geno till Granada faller på Soledad, den förskjutna dottern. Snart tar dock Soledads syster Inés över vården och Soledad återvänder till ön för att umgås med sin pappa på den lokala baren, samt slutföra en pjäs hon lovat skriva åt hans amatörteatergrupp.
Soledad Peñas melodram är en burlesk och underbar skröna om familjeband och galenskapens olika uttryck. Linus de Faire tar med sin andra roman sitt författarskap till nya höjder.

Den trogne läsaren – Max Seeck
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Katarina Ewerlöf)
En finsk thriller som utspelar sig under några vintriga dagar i Helsingfors. Kommissarie Jessica Niemi kallas till en tjusig villa där polisen efter ett larm har funnit en kvinna brutalt mördad. Hennes man är en känd författare som just denna kväll är iväg på ett framträdande. På natten när en lokal polis hjälper honom hem råkar de ut för en bilolycka och de två omkommer. Men strax därefter skymtar författaren på en kamerasekvens från tunnelbanan i Helsingfors. Jessica Niemi och hennes kollegor står inför ett mysterium som accelererar allteftersom timmarna går. Vem mördade kvinnan i huset och var är hennes make, författaren?
En thriller i makalöst tempo som på bästa manér håller läsaren på halster fram till sista sidan. Boken är hittills såld till 35 länder.

Himlen till munnen tången till hjärtat – Gabriel Itkes-Sznap
Format: Inbunden, e-bok
Efter den uppmärksammade debuten Tolvfingertal återvänder Gabriel Itkes-Sznap med en samling dikter som utspelar sig i en vardag där närheten till barnen är lika närvarande som bibeltexten, rädslan lika akut som uråldrig, körsbärsträden blommar på hösten och husflugorna invaderar hemmet med död. I bilder som rör sig mellan det helt bestämda och helt ovissa tecknas en rå men skimrande existens.
”när ett träd växer
ur stammen på sin döda förälder
heter det ”kadaverföryngring” på tyska
blir till ett
stackmoln om dagen
till en påse om natten
i påsen finns en lunga
i lungan en skära att skära i Ljus”

Drunkna tyst – Åsa Leijon
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Anja Lundqvist)
Det har snart gått ett år sedan den där kvällen då Jannica steg av bussen vid stora vägen och sedan dess har ingen sett henne. Den enda som vet vad som verkligen hände är Minna, Jannicas syster – men sanningen är farlig. I den lilla trakten hanterar alla sorgen, saknaden och skulden i livet efter på sitt eget sätt, och om natten sker skamliga ting. Samtidigt pyr misstänksamheten – mellan de som minns, de som saknar så att de håller på att gå sönder, och de som tiger som muren. Och de som väntar.

Bormann i Bromma – Hans Gunnarsson
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Gerhard Hoberstorfer, Lena Endre och Hans Gunnarsson)
”Vad var vi för ena jävla clowner egentligen? Det var lite grann i den känslan vi fastnade … Vad var det vi borde ha sett som vi så fullständigt missat? Men vi fann ingenting. Inte ett skit. Det var obegripligt, helt enkelt.”
En smygnazist, en grannfejd med dödlig utgång, en terrorist på tupperwareparty och en stammande sportkommentator på glid. I det till synes vardagliga händer det märkliga saker, och att förstå en människas handlande är allt annat än enkelt.
Med novellsamlingen Bormann i Bromma återvänder Hans Gunnarsson till en genre som han behärskar som få andra. Var och en av de elva novellerna har sin utgångspunkt i en målning av Martin Wickström. Ordet förs av ett sammansvetsat kollektiv, och tillsammans bildar berättelserna ett mäktigt körverk där exakt allt osäkras i jakten på fast mark: Vilka är ”vi” egentligen?

Hundparken – Sofi Oksanen
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Lena Endre)
I Sofi Oksanens Hundparken möts ett girigt Helsingfors och ett korrumperat Ukraina. Två kvinnor, Olenka och Darja, bär på livsöden som är sammanflätade av kärlek, lojalitet och svikna förtroenden. Deras historier är också en berättelse om maktkamp – mellan inflytelserika familjer och mellan könen, där striden står om herraväldet över den kvinnliga kroppen, och om barn som kan säljas över gränserna. Sofi Oksanen har skapat en fängslande berättelse om en kvinna som hemsöks av minnena av hennes förlorade barn, och som fortfarande jagas av de mäktiga som hon utmanat.

Tystnaden – Don DeLillo
Format: Inbunden, e-bok
Det är en söndag 2022, och på Manhattan gör man sig redo för att se Super Bowl när all digital kommunikation plötsligt bryts. I en lägenhet möts fem människor som fyller tystnaden med ett samtal som rör sig in mot existensens innersta rum: Vilka är vi egentligen när bruset försvinner? Vad innebär det att vara människa i en värld som vår? Tystnaden skrevs innan Covid-19 tog över världen, men dess handling speglar på ett spöklikt sätt vår tids undantagstillstånd. Frågorna den ställer, däremot, är tidlösa.

Glöm allt men inte mig – Philomène Grandin
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Philomène Grandin)
Det är 80-tal och Philomène och hennes pappa lever ett okonventionellt liv fyllt av kultur och kärlek. Men pengarna är oftast slut. Pappa är Izzy Young, legendaren som upptäckte Bob Dylan och vars Folklore Center i New York utgjorde scen för musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg.
Trettio år senare sjunker Izzy allt djupare in i demens.
En gripande uppväxtskildring och en berättelse om en far och dotter som vägrar släppa taget om livet och varandra.

Små katastrofer – Sarah Vaughan
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Mirja Turestedt)
Liz och Jess har varit vänner i över tio år, ända sedan de båda väntade sitt första barn och fann varandra i en mammagrupp. En sen kväll dyker Jess upp på sjukhuset där Liz arbetar som akutläkare. Jess tio månader gamla dotter har skadat huvudet, och hennes historia går inte ihop. Hur väl känner de egentligen varandra? En skarp och gripande roman om moderskap, vänskap, lojalitet och skuld.

Så undviker vi klimatkatastrofen – Bill Gates
Format: Inbunden, e-bok
I denna angelägna bok beskriver Bill Gates en omfattande plan för hur världen kan uppnå nollutsläpp av växthusgaser i tid för att undvika en klimatkatastrof.
Bill Gates har ägnat ett decennium åt att undersöka orsakerna till och effekterna av klimatförändringarna. Med hjälp av experter inom fysik, kemi, biologi, teknik, statsvetenskap och ekonomi har han fokuserat på vad som måste göras för att stoppa planetens kanande bana mot en miljökatastrof. I den här boken förklarar han inte bara varför vi måste arbeta mot nollutsläpp av växthusgaser, han berättar också vad vi behöver göra för att nå målet.
Han ger oss en tydlig bild av utmaningarna. Med sin förståelse för innovation och vad som krävs för att sätta nya idéer i verket redogör han för områden där teknik redan hjälper till att minska utsläppen. Han beskriver hur den tekniken kan bli mer effektiv, men också var banbrytande teknik behövs och vilka som står bakom de här betydelsefulla innovationerna. Slutligen lägger han fram en konkret plan för att uppnå målet om nollutsläpp, och föreslår inte bara en politik för världens regeringar att anta, men också vad vi själva kan göra för att hålla vår regering, våra arbetsgivare och oss själva ansvariga för att lösa det här.
Bill Gates förtydligar att det inte kommer att vara enkelt att uppnå nollutsläpp, men om vi följer hans plan i det här boken, så skulle det vara möjligt.

Ingen går hel ur det här – Kjell Andersson
Format: Inbunden, e-bok
I fyrtio år var han verksam som producent och A&R – Artist- & Repertoarman. Han arbetade med svenska artister: Ulf Lundell, Per Gessle & Gyllene Tider, Marie Fredriksson, Roxette, Plura & Eldkvarn, Mauro Scocco, Wilmer X, Totta, Rebecka Törnqvist, Sven-Bertil Taube, Lisa Ekdahl, Svante Thuresson, Sven-Ingvars, Mikael Wiehe, Björn Skifs, Magnus Lindberg, Basse Wickman, Triad, Kajsa Grytt och Eva Dahlgren.
Sven-Bertil Taube kallade honom ”ett slags geni”, Ulf Lundell sade att han var ”en jobbig jävel, med bra idéer”. Utanför musikvärlden var han okänd. Det här är Kjell Anderssons arbetsmemoar, en resa in i den svenska populärmusikens guldålder, en berättelse om uppgång, framgång, motgång och nedgång.

ProponeisiS – Johan Jönson
Format: Kartonnage, e-bok
Ett kroppsarbetarjag, på en gång kollektivt och enskilt, jobbar med att rengöra en industriell grafitpulverugn. Denna scen inleder Johan Jönsons nya bok, den claude simonskt och thomas bernhardskt vindlande långdikten ProponeisiS. Texten härbärgerar en mängd skiftande skrifttyper som bryts upp av femton separata dikthäften, som inbladade i den större boken, vars totala omfång överskrider också internationella jämförelser.
ProponeisiS – zoembient växelverkansvers är skriven som ett post scriptum till Johan Jönsons alltjämt pågående författarskap.

Bjälken i mitt öga – Carsten Jensen
Format: Inbunden, e-bok
Carsten Jensens fjärde debattbok handlar om det eviga kriget och glädjen i att döda varandra. Är kriget vår arts neuros, den obarmhärtiga sanningen bakom alla våra civilisatoriska strävanden, ett makt- och destruktionslystet manligt köns genetiska förbannelse som nedkallats över hela mänskligheten, en självpåkallad katastrof och ett självpåkallat straff? Är vi en hemsökt myrart som inte bara bär myrstackens konstruktion utan också budet om dess destruktion i våra gener?
Våra eviga krig har blivit bakgrundsmusik, en avlägsen, dunkande baslinje som vi ibland nickar i patriotisk takt till, men oftast ignorerar.
Som i sina tidigare debattböcker fokuserar Carsten Jensen på ämnen som engagerar samhället just nu. Bjälken i mitt öga handlar om krig, terrorism och självmordsepidemin bland unga människor, men det är också en bok som i förlorade liv försöker finna hopp.

Jord – Bill Buford
Format: Inbunden, e-bok
Bill Bufords strävan att förstå det franska köket tar honom till världens gastronomiska huvudstad, Lyon. Han studerar vid L’Institut Bocuse, lagar mat på Michelinrestaurangen La Mère Brazier, uthärdar oändliga timmar i köket och blir besatt av att bevisa att han är värd de gastronomiska hemligheterna han får ta del av och att fransk matlagning faktiskt härrör från (mon dieu!) den italienska.
Med sin speciella humor, äventyrskänsla och mästerliga förmåga att fördjupa sig själv och sina läsare i omgivningen har Bill Buford skrivit en bok som säkert kommer att bli alla matälskares favorit.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners