BIOGRAF PANORA vinner europeiskt pris

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Europa Cinemas tilldelar Biograf Panora i Malmö utmärkelsen ”Best Young Audience Activities” 2020. Biografnätverket Europa Cinemas finns i 43 länder och omfattar över 1 200 biografer.

– Vi är stolta och tacksamma över priset och ser det som ett betyg för att vårt arbete med barn- och ungdomsfilm gett resultat. Vi har envist hållit fast vid vår övergripande policy, allas rätt till kultur, att barn och unga ska ha en självklar plats på biografen och tillgång till kvalitativ filmkultur, säger verksamhetsledaren Anders Helmerius.

Folkets Bio Malmö som driver Panora har funnits sedan 1973 och är en del av riksföreningen Folkets Bio, en av Sveriges främsta distributörer av kvalitativ barnfilm. 2015 öppnades Panora på ny adress och blev södra Sveriges största arthousebiograf, tillika regionens främsta event- och festivalbiograf, med tre salonger och stora foajéer med galleri. Redan från starten 2015 skulle biografen inkludera ”Barnens Biograf” och Panora blev samtidigt Juniora, för barn upp till 13 år, och Unga Panora, för barn och unga över 13 år.

– Satsningen på Juniora gick över förväntan medan det var svårare att nå tonåringar (Unga Panora), så vi prioriterade arbetet med att etablera Juniora. Det centrala arbetet har handlat om att arbeta brett, inkluderande och att testa sig fram med olika projekt och då uteslutande i samarbete med andra aktörer, säger Anders Helmerius.

Under 2019 deltog över 28 000 barn och unga i olika aktiviteter kopplade till biografens verksamhet. Panora har etablerat ett brett nätverk och olika samarbeten då det kommer till skolor, med allt från förskolor till universitet. Ett av de viktigaste samarbeten, som går tillbaka över 20 år i tiden, är det med Antirasistiska filmdagar, vilka årligen genomför runt 30 tematiska filmvisningar och samtal för skolor utifrån de mänskliga rättigheterna.

Panora har idag en avgörande betydelse för Malmös filmkulturella infrastruktur och är en självklar arena för alla filmfestivaler med barn och unga i fokus, som t ex BUFF International Film Festival, Nordic Kids Media Festival, Nordisk Panoramas sektion Young Nordic. Biografen har dessutom i 20 år drivit den egna filmfestivalen SMUFF (Små Ungars Film Festival), en populär festival för Malmös allra yngsta cineaster (2-5 år).

När nya Panora öppnade med barnfilmsatsningen Juniora hade biografen en anställd på heltid som under 3,5 år enbart arbetade med barnfilmverksamheten, vilket inte blev ekonomiskt hållbart i längden.

– En av de största utmaningarna idag är att skapa tillräcklig ekonomi, så att vi åter kan anställa en person på heltid som kan arbeta med barnfilmverksamheten, då den har en stor potential att utvecklas. Detta är ett av våra viktigaste verksamhetsområden, då barn och ungdomar tidigt får komma i kontakt med den kvalitativa barnfilmen på biograf, visningar satta i ett större sammanhang och många gånger med efterföljande samtal, säger Anders Helmerius.

Redan 2015, det första året på nya biografen, fick Panora pris som årets barnbio i Sverige och nu fem år senare mottar de Europas motsvarighet.

© Folkets Bio Malmö

print

Våra samarbetspartners