STUDIO S december 2020

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Lysande nyheter i höstmörkret

I maj såg det nya filmbolaget Retro Film dagens ljus och firade premiären genom att släppa åtta efterlängtade klassiker på dvd. Nu är det äntligen dags för åtta nya utgåvor, återigen distribuerade av Studio S. Här finner vi Yasujiro Ozus mästerverk “Tokyo Story” som 2012 utsågs till historiens bästa film av världens toppkritiker och den legendariska “Upp genom luften” från 1923 med en orädd Harold Lloyd på husfasaderna. Efterlängtade är också Ettore Scolas “Macaroni”, Hajen-författaren Peter Benchleys “Fruktans ö”, den animerade storsuccén “Fritz the Cat”, erotiksuccén “Felicity”, Burt Reynolds-rökaren “Stroker Ace” och “Viddernas man”, av många ansedd som en av alla tiders bästa westernfilmer.

Bland Studio S releaser denna månad vill jag särskilt uppmärksamma “Spionen” som berättar den sanna historien om den uppburna filmstjärnan Sonja Wigert som tvingades agera dubbelspion under andra världskriget. Med som bonus på Blu-ray-utgåvan finns också den omskakande ockupationsfilmen “Mitt folk är icke ditt” från 1944 där Sonja spelar huvudrollen.

Ta hand om er!

Vänligen; Studio S-teamet

Aktuellt på dvd och streaming från Retrofilm november 2020

Fruktans ö (dvd) UTE NU!
FRÅN PRODUCENTERNA BAKOM HAJEN. BYGGD PÅ BESTSELLERN AV PETER BENCHLEY SOM SKREV HAJEN OCH DJUPET. MUSIK AV OSCARBELÖNADE ENNIO MORRICONE.
Under flera år har rapporter strömmat in om mystiska händelser i den mytomspunna Bermudatriangeln. Hundratals lyxyachter och fiskebåtar har försvunnit spårlöst, inklusive alla ombord. Reportern Blair Maynard ger sig av till Karibiska havet för att undersöka mysteriet och hamnar mitt i en blodisande historia som är så sensationell att världen kommer häpna – om han överlever för att berätta den…
Tvåfaldigt Oscarbelönade Michael Caine gör huvudrollen i FRUKTANS Ö, som gav den svenska censuren skrämselhicka vid biopremiären. Fyra klipp på närmare två minuter gjordes. Nu visas filmen för första gången i sin helhet!
”UPPFINNINGSRIK, PÅKOSTAD OCH OVANLIGT BLODIG. CAINE GÖR EN STARK PRESTATION” All Movie Guide

Stroker Ace (DVD) UTE NU!
SUCCÉREGISSÖREN BAKOM NU BLÅSER VI SNUTEN & CANNONBALL RUN SLÅR TILL IGEN!
Nu blåser vi snuten I & II, Cannonball Run I & II och Ingen blåser Hooper… Burt Reynolds och regissören Hal Needham stod bakom alla de största bilåkarkomedierna, vilka resulterade i att Reynolds rankades som nr. 1 på biografägarnas lista över USAs största kassakor – i fem år i rad!
För Stroker Ace tog de hjälp av Polisskolans skapare, Hugh Wilson, för att försäkra sig om ett galet roligt manus. Reynolds spelar racermästaren Ace som spenderar lite väl mycket pengar på brudar och booze och därför nappar på ett fett sponsoravtal för en kycklingjätte. Men tyvärr missar han att läsa det finstilta, där han förbinder sig att bära kycklingdräkt och förse sin Ford Thunderbird med texten ”Fastest Chicken in the South”. Hans medtävlare kiknar av skratt, men för Ace gäller det att använda alla schyssta (och oschyssta!) tricks för att slippa från hönseriet…
”REYNOLDS & NEEDHAMS MEST PROFFSIGA FILM. PACKAD MED HUMOR OCH UNDER-HÅLLNING” Movie Mavericks

Macaroni (DVD & streaming) UTE NU!
”EN STORSLAGEN HYLLNING TILL KÄRLEK OCH VÄNSKAP SOM MANAR OSS ATT GE LIVET EN CHANS” GP
Under andra världskriget var amerikanen Robert och italienaren Antonio bästa vänner. Fyrtio år senare återvänder den nu sönderstressade och pillerknaprande Robert till Neapel i affärer och råkar av en slump stöta ihop med sin charmige, livsälskande vän. Åter dras de nu grånande herrarna till varandra och Antonio får sin vän att pausa ekorrhjulet en stund för att bara njuta av livet. Men hur kommer det sig att halva stan tycks veta vem Robert är? Tiden har kommit för Antonio att avslöja en hemlighet som han burit på i 40 år…
Med sin värme och humor har Ettore Scola berört oss med en rad djupt medmänskliga filmer som Vi som älskade varann så mycket och Fula, skita och elaka. I Macaroni sammanför han två filmlegender – tvåfaldigt Oscarbelönade Jack Lemmon och tvåfaldige Cannesvinnaren Marcello Mastroianni.
**** ”Ett förförande, leende stycke. Det är ett sant nöje att se sådana skådespelarprestationer” Aftonbladet
**** ”En festmåltid för filmfreaks. Scola har en tro på människan som ger hans filmer ett alldeles speciellt skimmer” Expressen
”Jag lämnar bion lycklig över en film som stegrar livskänslan” SvD

Viddernas man (DVD) UTE NU!
Alex Cox, New York Times: “DET HAR ALDRIG GJORTS EN BÄTTRE WESTERN”
Allt Jack Burns äger är sin häst och sitt gevär. Men det är också det enda han behöver. En häst för friheten att rida ut i de majestätiska vidder han älskar. Och ett gevär för att försvara denna frihet. Men efter att Jack försökt frita sin bäste vän ur fängelset är det han själv som blir den som måste berövas sin frihet. Jakten leder upp i bergen och leds av Sheriff Johnson, som gör allt för att stoppa Jack. Men i hemlighet beundrar han den sympatiske outsidern och vill helst att han kommer undan…
Ofta listad som en av tidernas bästa westerns är VIDDERNAS MAN en hyllning till frihet, passande nog skriven av legendariske Dalton Trumbo som svartlistades av Hollywood under 1950-talets vettlösa ryssparanoia. Två år tidigare skrev han även Kirk Douglas mastodontsuccé SPARTACUS. Ett av filmens många fans är Steven Spielberg, som såg till att Universal restaurerade filmen i denna version.
Steven Spielberg: ”EN AV MIN STORA FAVORITFILMER”
Kirk Douglas: ”AV ALLA MINA FILMER ÄR DETTA DEN BÄSTA”

Fritz the Cat (DVD & streaming) UTE NU!
STORSUCCÉN SOM FICK EN X-STÄMPEL.
285 000 BIOBESÖKARE I SVERIGE!
Den animerade filmens historia kan enkelt delas upp i två epoker – ”Före Fritz” och ”Efter Fritz”. Med sina ohämmade inslag av gruppsex, knarkorgier, polisjakter och vänsterterrorism är FRITZ THE CAT en briljant satir över 1960-talets revolt, som förstås förargade etablissemanget. Inte nog med att trettio dagstidningar i USA slöt sig samman för en annonsbojkott, dessutom blev filmen det första animerade verket i landets historia att få en X-stämpel av censuren. Men allt rabalder spädde givetvis bara på intresset för filmen, som blev ett måste för en hel generation och en milstolpe i filmhistorien.
FRITZ THE CAT bygger på en serie av den excentriske undergroundtecknaren Robert Crumb och regisserades av debutanten Ralph Bakshi. Och vilken debut! Filmen spelade in 100 miljoner dollar jorden runt – 130 gånger sin budget!
”EXPLOSIVT ROLIG” Expressen
”FRITZ THE CAT FÅR WALT DISNEY ATT VÄNDA SIG I SIN GRAV” Aftonbladet
”EN AV HISTORIENS 50 BÄSTA ANIMERADE FILMER” Time Out

Tokyo Story (DVD) UTE NU!
FRAMRÖSTAD SOM HISTORIENS BÄSTA FILM!
SIGHT & SOUND, DIRECTOR’S POLL 2012
Det gamla ödmjuka paret Tomi och Shukishi lämnar sin lilla fiskeby för att besöka sina vuxna barn i fjärran Tokyo. Det var många år sedan de sågs så de ser fram emot att återse dem. Men snart inser de att de välkomnas i deras hus mer av plikt än kärlek. Deras egna barn, som de format av kärlek och satt sitt hopp till, har plötsligt blivit främlingar. Den enda som verkligen uppskattar besöket är deras svärdotter, den osjälviska Noriko. Medan hon tar hand om Tomi och Shukishi kommer paret till den smärtsamma insikten att deras barn inte längre behöver dem.
Yasujiro Ozus bitterljuva mästerverk blev i Sight & Sounds senaste omröstning (som äger rum var tionde år) framröstad som historiens bästa film av en jury bestående av 358 regissörer, däribland Scorsese, Coppola och Tarantino. Därmed petade filmen ner ”den eviga ettan” CITIZEN KANE från tronen.
* * * * * New York Times
* * * * * BBC
* * * * * The Guardian
* * * * * Total Film
* * * * * Independent
* * * * * Daily Telegraph
* * * * * Time Out
* * * * * All Movie Guide
* * * * * Radio Times
* * * * * Las Vegas Journal
* * * * * TV Guide
* * * * * Eye Weekly

Felicity (DVD & streaming) UTE NU!
Den australiska sexsensationen
NU I OKLIPPT DIRECTOR’S CUT
Felicity är inte pappas lilla flicka längre. 17 år gammal börjar hennes sexualitet vakna till liv och kompisarna på internatskolan är inte nog för att mätta hennes aptit. De är ju trots allt tjejer. Tursamt nog är det snart sommarlov och hennes far har lovat att hon ska få resa till Hongkong och bo hos två av hans vänner. Men vad pappa inte vet är att paret är notoriska swingers och att de gärna ser att Felicity hoppar ombord på deras sexkarusell…
Ansedd som Australiens främsta film från det erotiktäta 1970-talet återvänder FELICITY nu i sin ursprungliga form, med de censurerade scenerna återinfogade. Oskuldsfulla Glory Annen gör titelrollen och i en annan stor roll ser vi Joni Flynn, Penthousemodell och Bondbrud i Octopussy.
”FELICITY RIVER ALLA EROTISKA MURAR” Playboy
”EN AV 1970-TALETS BÄSTA SEXFILMER” All Movie Guide
BONUSFILM: THE ABCs OF LOVE AND SEX från 1978 (85 min). Australisk/svensk film av regissören till FELICITY i stil med svenska jättesuccén Kärlekens språk. Med inslag från legendariska porrklubben Chat Noir i Stockholm och kloka råd från sexologen Maj-Brith Bergström-Walan. Foto av Lasse Björne.

Upp genom luften (DVD & streaming) UTE NU!
UTSEDD TILLEN AV HISTORIENS 10 ROLIGASTE FILMER av åtta toppkritiker i BBCs omröstning 2017
Biopubliken 1923 hade aldrig sett något liknande! Först tjöt de av skratt. Sen tjöt de av skräck. Och sen svimmade de! 100 år senare har fortfarande inget lika hisnande och roligt gjorts… eller lika farligt! När Harold Lloyd klättrar utanpå skyskrapan eller dödsföraktande hänger i klockans visare är det genomfört utan stora säkerhetskrav, utan back projection och definitivt utan en enda datapixel.
UPP GENOM LUFTEN blev en gigantisk succé 1923 och gjorde att Lloyd passerade både Chaplin och Keaton i popularitet. Filmens klimax har gått till historien som stumfilmserans mest ikoniska och har ”efterapats” i filmer av/med Jackie Chan, Martin Scorsese, Robert Zemeckis och Sylvester Stallone och, förstås, i Jönssonligan får guldfeber!
”STUMFILMSEPOKENS MEST BERÖMDA SCEN ÄR BARA EN AV MÅNGA FANTASTISKA STUNDER I VAD SOM KAN VARA DEN MEST BRILJANTA KOMISKA HÖJDPUNKTEN I FILMHISTORIEN” Chicago Reader, 2013
”ETT STYCKE KOMISK ARKITEKTUR. DEN ÄR FULLÄNDAD” Orson Welles
BONUS:
FEM FILMER MED HAROLD LLOYD: Now or Never (35 min), Bumping Into Broadway (25 min), High and Dizzy (25 min), Get Out and Get Under (25 min) och Billy Blazes, Esq. (12 min)

Aktuellt på DVD, Blu-ray och streaming från Studio S november 2020

Spionen (Blu-Ray) UTE NU!
DEN OTROLIGA OCH SANNA HISTORIEN OM SONJA WIGERT – FILMSTJÄRNA OCH SPION!
Under tiden för andra världskriget är Sonja Wigert en av de starkast lysande stjärnorna på den svenska filmhimlen, omskriven för sitt glamourösa liv. När hennes far fängslas av SS i Norge blir den nazihatiska stjärnan rekryterad av den svenska säkerhetstjänsten och återvänder till sitt nu ockuperade hemland. Hennes uppdrag är att förföra den ökände rikskommissarien Josef Terboven och därmed infiltrera nazisterna. Ridån går upp för Sonja Wigerts svåraste och mest riskfyllda roll någonsin – som dubbelspion.
Ingrid Bolsø Berdal (Westworld) briljerar som Sonja Wigert i SPIONEN och har sällskap av Rolf Lassgård som underrättelsechefen Thorsten Akrell samt Johan Widerberg. Filmen är regisserad av Jens Jonsson som gjorde Snabba Cash – Livet deluxe och bygger på Iselin Theiens bok om filmstjärnan.
”SEVÄRT AGENTDRAMA MED FASCINERANDE MÄNNISKOÖDEN. FÖR ALLA SOM GILLAR STOCKHOLM SOM SPIONCENTRAL”
Dagens Nyheter
BONUSFILM:
MITT FOLK ÄR ICKE DITT (1 tim 41 min). Sonja Wigert i svenskt krigsdrama där ett fiktivt land ockuperas av tyskarna. Likheterna med Norges öde är slående och man imponeras av filmskaparnas mod. Gunnar Björnstrand gör en annan stor roll och legendariske Weyler Hildebrand har regisserat.

Emperor (DVD & streaming) UTE NU!
SON AV EN KUNG. FADER TILL EN REVOLUTION.
Shields Green var son till en afrikansk konung. Men istället för att bli herre över sitt land dömdes han till ett liv under piskan i slaveriets Amerika. Efter att hans son blivit pryglad när slavägarna upptäckt att han kan läsa dödar Shields några av tyrannerna i blint raseri och lyckas fly. Jagad av westerns mest beryktade prisjägare ansluter han sig till en skara av vita slaverimotståndare och startar en revolt som kommer förändra historien.
Detta är den sanna historien om slavrebellen Shields Green, av folket kallad EMPEROR. Titelrollen görs av Dayo Okeniyi (Terminator: Genisys) och i övriga roller ser vi James Cromwell (Oscarnominerad för Babe), Bruce Dern (Oscarnominerad för Nebraska och Hemkomsten) och Ben Robson (The Boy).
”EN FILM OM MOD OCH MOTSTÅND, GJORD MED STOR STYRKA” Cinemalogue
”EN FANTASTISK HISTORIA VÄRDIG ATT NÅ EN STOR PUBLIK” Houston Newspapers

Flykten från Leningrad (DVD & streaming) UTE NU!
LADOGA, 16 SEPTEMBER 1941. VAD SOM HÄNDER MED PRÅM 752 FÖRBLEV HEMLIGSTÄMPLAT I 53 ÅR.
September 1941. Samtidigt som nazisterna belägrar Leningrad och bombningarna intensifieras bestämmer sig den sovjetiska regeringen för att evakuera staden. Ombord på den slitna Pråm 752 hamnar soldaten Kostya och flickvännen Nastya tillsammans med över ett tusen andra passagerare. Dubbelt så många som förordat. Under färden drabbas de av en våldsam storm och pråmen börjar sjunka. I fjärran hör de hur flygplan närmar sig. Är det räddningsstyrkan? Eller är det nazisterna..?
Dunkirk möter Titanic i denna påkostade och gripande krigsfilm om händelserna som ägde rum ombord och kring Pråm 752 den 16 september 1941. Dokumenten om dess öde var hemligstämplade i 53 år, ända fram till 2004.
”STARKT OCH PÅKOSTAT MED IMPO-NERANDE KRIGSSCENER” The Action Elite
”SPÄNNANDE FRÅN BÖRJAN TILL SLUT. VISUELLA EFFEKTER AV HÖGSTA KLASS” Action-Flix

I örnens skugga (DVD & streaming) UTE NU!
DEN OMTALADE KÄRLEKSHISTORIEN MELLAN JANOT REICHENBACH OCH LÉON BLUM, MITT UNDER BRINNANDE KRIG
Janot Reichenbach var bara sexton år när hon förälskade sig i den desto äldre socialisten och sedermera premiärministern Léon Blum. Den gången satte Janots ålder stopp för kärleken. Många år senare knyts deras band igen, under den mörka tid i Frankrikes historia när nazisterna tågar in. Janot beslutar sig nu för att lämna sitt behagliga liv och ställa sig vid Léons sida. Något som visar sig vara ytterst farligt. Léon är inte bara socialist, han är dessutom jude…
Elsa Zylberstein (Césarvinnare för Jag har älskat dig så länge) spelar Janot Reichenbach och trefaldigt Césarnominerade Hippolyte Girardot (Höst i Paris) gestaltar Léon Blum. Dominique Missikas bestseller ligger till grund för denna sanna och gripande historia.
“EN EXCEPTIONELL KÄRLEKSHISTORIA”
Le Parisien
“UPPSLUKANDE FILMBERÄTTANDE”
Positif
”GLÖDANDE SKÅDESPELARINSATSER”
Ciné Dweller

Virus (streaming) UTE NU!
FREIDA PINTO FRÅN OSCARVINNAREN SLUMDOG MILLIONAIRE I STARK PANDEMITHRILLER
Efter att en komet passerat jorden sprids ett livshotande virus i den täta aska som nu dalar ner över vår planet. Alla kvinnor som kommer i kontakt med viruset insjuknar hastigt och dör kort därpå, medan männen klarar sig bättre. För Eva och Will (och alla andra) blir livet en mardröm. Genom att snabbt sätta sig i karantän i sin steriliserade miljö har Eva lyckats överleva, men det kommer en tid när de båda måste ge sig av, rakt ut i den verklighet där hon är ett eftertraktat byte för alla överlevande män…
Freida Pinto (som spelar Eva) slog igenom i Oscarvinnaren ”Slumdog Millionaire” som hon nominerades till en BAFTA (Englands Oscar) för. Sedan dess har hon spelat i så skiftande filmer som Woody Allens ”Du kommer möta en lång mörk främling” och ”Apornas planet: (r)Evolution”. Härnäst ser vi henne i Ron Howards ”Hillbilly Elegy”.
Leslie Odom Jr. (som spelar Will) var ett av affischnamnen för Kenneth Branaghs nyinspelning av ”Mordet på Orientexpressen” och är just nu aktuell i Disneys ”Hamilton”.

Ur arkivet: En Sonja Wigert-pärla

Hennes lilla majestät (DVD)
En rikemansdotter uppe i det blå och en präst med fötterna på jorden. Olika barn leka bäst!
Marianne är en bortskämd rikemansflicka vars enda mål med livet är att roa sig, kosta vad det kosta vill. Hon drar sig inte ens för att utpressa sin far på pengar. Efter en bilolycka blir hon strandsatt hos den jordnära prästen Bengt. Deras olika syn på livet krockar rejält, men trots många duster dras de ohjälpligt till varandra…
Hennes lilla majestät bygger på en pjäs av ingen mindre än revykungen Karl Gerhard, vars vässade penna bara ledde till tre filmatiseringar. Filmen regisserades av den skicklige komedisnickaren Schamyl Bauman (Swing it, magistern!) och var den första svenska film som den norska storstjärnan Sonja Wigert medverkade i.
”En film med en idyllisk svensk sommarcharm” Nya Dagligt Allehanda
”En så god svensk film har man sällan skådat” Göteborgstidningen

© Studio S

print

Våra samarbetspartners