DAN HÖJER : CIRKUSDECKARNA OCH PEPPARKAKSMYSTERIET – snygg och rolig deckare med massor av julstämning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Teckningar/illustrationer: Stina Lövkvist
Serie: Cirkusdeckarna (del 23)
Genre: Deckare & kriminalhistorier
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 132
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2020-10-01

Den 9 december är det pepparkakans dag. Glöm heller inte bort att lägga lutfisken i blöt på Anna-dagen! Pepparkakor är en gammal fin medicinalkaka – som uppfanns år 1444 i Vadstena. Det var i alla fall då det äldsta receptet skrevs ner … Ungefär 50 år innan Columbus “upptäckte Amerika” på väg till Indien.

Vadstena är känt för Vadstena kloster och den heliga Birgitta, som är en superkändis även utomlands och Sveriges mest kända helgon. Gustav Vasa och en massa andra kungar höll till i Vadstena på 1500-talet. Vem vet, kanske Gustav Vasa blev ordinerad pepparkakor om han någon gång hade problem med magen? Pepparkakor var (och är!) en god medicin!

Träffar självaste Gustav Vasa

Cirkusdeckarna Kaspar och Katinka är kända för att resa land och rike runt och uppträda med halsbrytande konster och dessutom, som sidosysselsättning, löser de smarta tvillingarna mysterier. I detta specialäventyr, som kommer lagom till jul, har de kommit till Vadstena för att showa. De träffar självaste Gustav Vasa, får bevittna en fantastisk pepparkakstävling och dessutom får de ett nytt mysterium att lösa när en värdefull gammal bok försvinner. Bland alla misstänkta finns bland andra tvillingdeckarnas egen kära äppelmumsande cirkusdirektör …

Kaspar och Katinka är övertygade om att någon försöker sätta dit deras cirkusdirektör, och snart nog riktas också misstankar mot tvillingarna själva …

Bra twist att cirkusartisterna löser brotten

Värt att tänka på: från det att de allra första deckarna blev populära så har cirkusfolk och “travelers” alltid funnits bland de misstänkta (och ofta även bevisats vara skyldiga i deckarens upplösning), och Katinka påpekar ilsket hur orättvist det är att folk som är lite annorlunda alltid blir beskyllda för allt möjligt. En bra twist i deckargenren är att Dan Höjer har låtit cirkusartisterna bli deckarna som löser brotten, istället för som det brukar vara, skurkarna som begår mord och stölder.

Alla bitar faller på plats

Det finns massor av julig stämning i denna deckare och massor av “red herrings” … Alla intriger och bakgrundshistoria och olika misstänkta och deras inbördes relationer och dessutom all lokalfärg hade kunnat ta upp 600 sidor för vilken som helst av dagens deckarförfattare som fyller sida efter sida med “sås” … Men Dan Höjer får plats med allt på 133 sidor – med stor stil och massor av färgillustrationer. Allt förklaras på slutet, alla bitar faller på plats … och det finns mer än en pepprig twist innan allt är löst!

Det här är en snygg och rolig deckare med massor av julstämning och juliga fakta. All bakgrundsinformation om Vadstena, pepparkakor, Gustav Vasa och så vidare är 100% sann. Och när man vet att pepparkakor uppfanns som medicin, så kan man ju med gott samvete unna sig en liten bit till av årets knapriga pepparkakshus!

Skriven 2020-11-21

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners