CAROLINE CABOT : JULKALENDERN GENOM TIDERNA – rakt igenom gediget om Julkalenderns TV-historia

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Polaris
Genre: Socialhistoria & kulturhistoria, Tv-serier
Antal sidor: 244
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-11-03

Ted Gärdestad har gjort det. Björn Skifs har gjort det. Mumintrollet har gjort det. Eva Rydberg har gjort det. Hela fem gånger! Vad har de gjort? Svar: De har haft huvudroller i SVT:s julkalender – som i år fyller 60 år.

Var det bättre förr?

Det firas med ett praktverk fullt av minnen, intervjuer, foton, klassiska citat, gamla brev och böcker … och massor av julig nostalgi. Tidsresan börjar med första julkalendern, Titteliture, och fortsätter ända fram till årets julkalender Mirakel.

Var det bättre förr, när två strumpor hade huvudrollen i årets julkalender? Eller när allt var svartvitt? Vilken julkalender blev den allra mest utskällda? Vilken blev den mest älskade?

Klagobrev när folk pratade skånska

Det varierar mycket när det gäller vad folk har varit upprörda över genom tiderna. Det kom till exempel klagobrev när julkalendern gick över till färgfilm, för julkalendern ska ju vara svartvit! Det kom också klagobrev när folk pratade skånska i en julkalender – för det gick inte att förstå …Göteborgska föll tydligen folk mer i smaken – vare sig julkalendern signerades Albert & Herbert eller Kurt Olsson med damorkester.

På det hela taget finns det gott om komiker som har varit med i julkalendrar genom tiderna. Och inte bara göteborgskomiker – Staffan och Bengt från Umeå har också haft en egen julkalender. I år kommer att vi att få se gotländska Babben Larsson och skåningen Johan Glans i Mirakel.

Klagomål för att vara hednisk

Det varierar vem som intervjuas – givetvis är det Birgitta Andersson när det gäller den största succén: Teskedsgumman! Allt annat hade varit otänkbart. Men när det gäller Hotell Gyllene Knorren så är det Pyrets skötare som intervjuas, och vi får också veta vad som hände den älskade lilla minigrisen efter att julkalendern var slut (ledtråd: minigrisen blev inte minigrisjulskinka!).

Teskedsgumman och Trolltider är de enda julkalendrar som sänts två gånger. Teskedsgumman – i svartvitt! – blev lika älskad båda gångerna. Trolltider drog på sig klagomål när den gick för andra gången – eftersom det var “hedniskt” med tomtar och troll och gammal folktro. Ebbe Schön intervjuas om tittarstormen.

Har inspirerat folk att söka sig till rymden

“Bra” behöver inte vara synonymt med “dyrt“. En av de mest älskade julkalendrarna genom tiderna är Stjärnhuset med Sif Ruud och Johannes Brost och en get … och inga fler skådespelare annat än stjärnorna på himlen. Den julkalendern har inspirerat folk födda långt efter att Stjärnhuset hade premiär till att söka sig till rymden eller astronomi som arbetsområde. Och Maj Samzelius böcker, som ligger till grund för kalendern, är lika älskade idag. Antikens myter lever starkt även i dagens underhållning – bland annat i Percy Jackson böckerna.

Ett gediget arbete

Ris eller ros, järnek eller mistel till årets julkalender? Det återstår att se. Men visst vill man ladda upp med “the Ghost of Christmas Past“….

Julkalendern genom tiderna är ett helt igenom gediget arbete – när det gäller bildmaterial, intervjuer och TV-historia.

Skriven 2020-11-30

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners