MÅNS GAHRTON & JOHAN UNENGE : FÅNGARNA PÅ SLOTTET – mer humorguld från Hotell Gyllene Knorren

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Teckningar/illustrationer: Johan Unenge
Serie: Hotell Gyllene Knorren (del 18)
Genre: Skämtberättelser
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 132
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2019-10-01

Fångarna på slottet sprider på något förunderligt sätt julstämning. Även om det inte är jul. Varför? Förmodligen beror det på att Hotell Gyllene Knorren en gång i tiden blev en mycket lyckad och omtyckt Julkalender. Och så brukar böckerna i bokserien Hotell Gyllene Knorren ofta komma ut lagom till att julhandeln drar igång. (Alltså: Någon gång under höstterminen … Julsaker verkar dyka upp tidigare och tidigare för varje år).

Men i Fångarna på slottet finns inte en enda julig sak, och det SVT-program som man driver med i boken är inte den goda gamla Julkalendern utan fenomenet Stjärnorna på slottet.

Behärskar rolig och spetsig satir

Stjärnorna på slottet brukar i och för sig börja sändas på TV under jul-och nyårshelgen, men inspelningen, som denna bok handlar om, sker ju på sommaren.

Måns Gahrton och Johan Unenge behärskar verkligen rolig och spetsigt vass satir. Resultatet blir härligt skojig läsning!

Programledare som smilfink

Man känner verkligen igen allt! En massa hopplösa kändisar som alla ska ha “sin dag” och lära de andra något och så allt som går så otroligt fel … Programledaren som är en obotlig smilfink. Folk som låtsas att de inte bryr sig om kändisar, tills de får möjligheten att träffa dem … Och även om man inte gillar kändisar, så finns det ju alltid något litet undantag …

En rival till backhoppare

Alla i Familjen Rantanen (familjen som är de olycksaliga ägarna till hotellet) har olika favoriter bland kändisarna och backhopparen får mamma Rantanens hjärta att klappa lite extra … Backhoppning är ju en macho sport som uppvisar extra mycket äkta finsk sisu! Det gillar inte pappa Rantanen. Han börjar se backhopparen, och även den stora backhoppningsbacken, som en rival!

Minigrisen Pyret blir kär i sångerskan och nöffar och grymtar och skriker som en (mini-)gris varenda gång hon sjunger.

Helt blåst influencertjej

Dottern i familjen Rantanen gillar tjejen som tar selfies. Hon är alltså en “influencer” – och vill bli precis som hon … Tills hon kommer fram till att influencertjejen egentligen är helt blåst och aldrig säger eller gör något vettigt.

Sonen i familjen hoppas på att få djurträningstips av hundtränarexperten … Och det går inte heller så bra. Speciellt inte när minigrisen blir förväxlad med en trind liten hund med knorr på svansen …

Mycket igenkänning

Kommer det att bli något värt att sända i denna säsong av Fångarna på slottet? Eller kommer allt att gå käpprätt åt helvete?

Mycket skoj, skratt och igenkänning i denna bok! Lättskrivet, lättläst, bra driv framåt och föredömligt korta kapitel som växlar perspektiv mellan de olika familjemedlemmarna.

Allt toppat av träffsäkra illustrationer!

Skriven 2020-09-13

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners