BARACK OBAMA släpper nya memoarer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

ETT FÖRLOVAT LAND – en fängslande, djupt personlig memoar om ögonblicken när historia skrevs, av USA:s 44:e president

Presidentmemoarer, första volymen
Barack Obama
2020 års mest eftertraktade bok
Förstaupplaga på 3 miljoner exemplar – en global utgivning på 26 språk den 17 november

”När jag ser tillbaka funderar jag ibland över den eviga frågan om hur stor betydelse enskilda ledares specifika personlighet har för historien – om det är så att vi som stiger till makten egentligen bara kanaliserar tidens djupa, obevekliga strömmar eller om vi i alla fall delvis är upphovsmän till det som händer.”

”Ska jag vara ärlig har jag aldrig trott så mycket på ödet. Jag är rädd att ödet mest bekräftar uppgivenheten hos de utslagna och självgodheten hos de mäktiga. Guds plan, vad den än består i, tror jag verkställs i en skala som är för stor för att kännas vid våra vedermödor. Jag tror att slump och tillfälligheter avgör mer än vi skulle vilja erkänna. Att det bästa vi kan göra är att försöka följa den väg vi upplever som den rätta och skapa lite mening ur var förvirring, och i varje stund agera med den värdighet och det mod som vara särskilda förutsättningar i livet tillåter.”
– Barack Obama, ur ETT FÖRLOVAT LAND

Barack Obama påbörjade sina presidentmemoarer strax efter slutet av sitt presidentskap. När han satte sig med penna och paper hade han en tydlig disposition, han vill ge en ärlig bild av sin tid som president – inte bara en historiebeskrivning av nyckelskeenden från sin tid i ämbetet – vilka framstående personer han interagerade med – utan även redogöra för några av de politiska, ekonomiska och kulturella strömningar som påverkade de utmaningar hans administration brottades med och de beslut han och hans team tillsammans tog. Han vill även erbjuda läsarna en känsla av hur det var att faktiskt vara USA:s president, att påminna oss om att, trots makten, pompa och ståt, är presidentskapet bara ett jobb. Att männen och kvinnorna som jobbar i Vita huset upplever samma blandning av tillfredställelse, besvikelser, motstånd och små segrar som övriga medborgare. Han vill också berätta en personlig historia, en historia som kan inspirera unga människor att vilja jobba i den offentliga sektorn. Han berättar om de insikter som blev startskottet till hans egen politiska karriär : ”en berättelse om hur min politiska karriär egentligen började med sökandet efter en plats där jag kunde passa in, efter ett sätt att förklara de olika inslagen i min blandade bakgrund, och att det bara var genom att ta del av något som var större än mig själv som jag till sist lyckades finna sammanhang och syfte i mitt liv.”

Nu i den efterlängtade första volymen av hans presidentmemoarer ETT FÖRLOVAT LAND berättar Obama om den osannolika resa han gjorde, från ung man som sökte sin identitet till ledaren av den fria världen. Det är en personlig berättelse om hans politiska utbildning och de avgörande ögonblicken under hans första mandatperiod i detta historiska presidentskap – i en tid av stor oro och dramatiska förändringar. Obama tar till alla sina färdigheter som författare och tar med sig läsaren på en resa, från tidiga politiska ambitioner till den avgörande vinsten i primärvalet i Iowa, som visade på gräsrotsrörelsens betydelse, och vidare till natten den 4 november 2008, när han valdes till USA:s 44:e president, den första afroamerikanen att besitta nationens högsta ämbete. Konstnärligt blandar han det personliga och politiska, blottar sina erfarenheter från det Ovala rummet, sömlöst väver han ihop sin egen riktning i livet med demokratins och påminner oss om: ”… att vi trots alla våra inbördes skillnader fortfarande är sammanhållna som ett folk, och att alla män och kvinnor i samförstånd och med god vilja tillsammans kan finna en väg till en bättre framtid.”

ETT FÖRLOVAT LAND, som är uppdelad i sju delar – från ”Satsningen” till ”På slak lina” – är en dramatisk berättelse om en man som utmanade historien, om en samhällsorganisatörs övertygelse som testades på den globala scenen. Obama är ärlig med den svåra balansgången i att kandidera till president och att samtidigt vara svart amerikan, att bära en hel generations förväntningar på sina axlar med rop om ”hopp och förändring”, och att möta de moraliska utmaningarna i beslut med höga insatser. Han är ärlig om de krafter som motarbetade honom, både hemma och utomlands och hur livet i Vita huset påverkade hans frus och döttrars liv. Han är öppen med känslan av ensamhet som kommer med ämbetet och hur varje beslut han tog tyngde honom, speciellt de beslut som skulle komma att påverka miljoner amerikaner. Han räds inte att avslöja det självtvivel och den besvikelse som tillkommer när man befinner sig på en politisk arena som definieras av en alltmer bitter tävling mellan två konkurrerande visioner för Amerika, men han har fortfarande kvar sin ungdoms optimism och idealism och en orubblig tro på att framsteg alltid är möjligt inom det stora pågående amerikanska experimentet.

Boken erbjuder en unik och insiktsfull reflektion över presidentmaktens enorma räckvidd och gränser, samtidigt som läsaren får en inblick i den amerikanska partipolitikens dynamik och internationella diplomati, såväl som i Amerikas roll i världen. Obama tar med sig läsaren in i det Ovala rummet och Vita husets situationsrum, till Moskva, Kairo, Peking och många andra platser. Vi får höra hans tankar när han sammankallar sitt kabinett, brottas med en global ekonomisk kris, analyserar Vladimir Putin, beskriver de makter som ledde till den arabiska våren, hur han övervinner de till synes oöverstigliga oddsen för att säkerställa Affordable Care Act, hur han drabbar samman med generaler om USA:s strategi i Afghanistan, tacklar reformer på Wall Street, räddar USA:s bilindustri, arbetar för klimatet, svarar på den ödeläggande Deepwater Horizon-explosionen och auktoriserar Operation Neptune’s Spear, som leder till Osama bin Ladens död.

ETT FÖRLOVAT LAND innehåller Obamas hårt förvärvade lärdomar i politiskt och medborgerligt ledarskap: att, förutom väl motiverad politik, är det viktigt att vara medveten om sedvänjor och ritualer; att symboler, protokoll och kroppsspråk spelar roll; att upprätthållandet av moral inte går att delegera bort; att det är viktigt att fråga vad personalen tror att man kan göra bättre; att du aldrig kommer att kunna tillfredsställa alla intresserade parter; att ibland är det viktigaste arbetet att förhindra att katastrofer inträffar, vilket gör jobbet ganska osynligt; och att oavsett hur brant backen än är, måste du ändå försöka bestiga den. Kanske är Dr. Martin Luther King, Jr:s tal från mars 1963 från Washington en av de mest inspirerande övertygelserna som Obama delar med sig av – att ”vi kan inte gå ensamma.” Obama menar att demokrati är något vi aktivt skapar tillsammans – inte något som överlämnas till oss – att vi som medborgare kan vara mäktiga om vi går samman.

ETT FÖRLOVAT LAND är en stor litterär prestation som väcker historien till liv och bjuder in oss alla – speciellt unga – att än en gång ”göra om världen på nytt, att genom hårt arbete, viljekraft och en rejäl dos fantasi forma ett Amerika som äntligen kan komma att stämma överens med det bästa i oss.” Som President Obama skriver, ”I en enormt omvälvande tid för Amerika, ger jag mina djupare tankar på hur vi framåt kan överbrygga orättvisorna i vårt land, och göra så att vår demokrati fungerar för alla – ett uppdrag som inte kan uppfyllas av någon enskild president utan kräver att var och en av oss är engagerade medborgare.”

Barack Obama var USA:s 44:e president, vald i november 2008. Han satt vid makten under två mandatperioder. Han har tidigare skrivit två New York Times bästsäljande böcker, Min far hade en dröm och Att våga hoppas: Tankar om den amerikanska drömmen, och tilldelades Nobels Fredspris 2009. Han bor i Washington, D.C. med sin fru Michelle. De har två döttrar, Malia och Sasha.

ETT FÖRLOVAT LAND ges ut simultant tisdagen den 17 november 2020 världen över på 26 språk. Den engelska utgåvan, både den inbundna och den digitala, publiceras i USA och i Kanada av Crown, ett imprint av Random House Publishing Group, en del av Penguin Random House. En oavkortad ljudbok, inläst av författaren, ges ut i digitalt och fysiskt format av Penguin Random House Audio. Utgivningen av den andra och sista delen av memoarerna har ännu inte bestämts och kommer att presenteras vid ett senare tillfälle.

Den inbundna versionen av ETT FÖRLOVAT LAND är 845 sidor och innehåller två 16-sidiga bildark.
En engelskspråkig upplaga av ETT FÖRLOVAT LAND ges ut av Crown/Penguin Random House i USA och Kanada och av Viking, ett imprint av Penguin Random House, i Storbritannien och det brittiska samväldets territorier. Boken kommer även att ges ut på ytterligare 25 språk: SPANSKA Debate/Penguin Random House Grupo Editorial, TYSKA Penguin Verlag/Verlagsgruppe Random House, PORTUGISISKA BRASILIEN Companhia das Letras, PORTUGISISKA PORTUGAL Objectiva/Penguin Random House Grupo Editorial, FRANSKA Editions Fayard, ALBANSKA Dudaj Publishing, ARABISKA Hachette Antoine/Naufal, BULGARISKA SofPress, COMPLEX KINESISKA Business Weekly Group, TJECKISKA Argo, DANSKA Lindhardt og Ringhof, NEDERLÄNDSKA Hollands Diep, FINSKA Otava Publishing Company, GREKISKA Athens Bookstore Publications, HEBREISKA Yedioth Books, UNGERSKA HVG Publishing Co., ITALIENSKA Garzanti, JAPANSKA Shueisha, KOREANSKA Woongjin Think Big Co., Ltd., LITAUISKA Alma Littera, NORSKA Cappelen Damm, POLSKA Agora Publishing House, RUMÄNSKA Editura Litera och VIETNAMESISKA First News–Tri Viet Publishing Co., Ltd.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners