KIRSTEN KNICK släpper sitt debutalbum

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Kirsten Knick kliver ur sitt utomvärdsliga alterego ‘Völuspa’ för att leverera intim dream-pop magi på sitt debutalbum

Efter att tidigare ha släppt musik via det världsfrämmande pseudonymet ‘Völuspa’, är dream-pop artisten Kirsten Knick nu redo att kliva ur sitt alter ego och släppa lös en kraft som helt och hållet är hennes egen. Den Brooklyn-baserade artisten följer nu upp sin senaste synth drypande offergåva ‘Life’s a Placebo’ med sin nya full-längdare ‘Close Your Eyes’ tillsammans med indie labeln Icons Creating Evil Art.

Om ett soundtrack kunde definiera Kirstens historia skulle aktade namn som Kate Bush, Brian Eno, Neil Young och Stevie Knicks utgöra line-upen. Efter att ha upptäckt punk-rocken med sin ungdomskärlek, fann sig Kirsten snart förblindad av livslust; upptäckandet av ny musik, kärlek och den berusande världen av alkohol och droger.

Det var musiken, åren, älskarna, jobben och resorna som tillslut resulterade i en hård crash i New York City, och som fick henne att se över sitt liv. Med insikten att substanserna hade stulit av den rikaste näring som gödde hennes egen kreativitet, plockade hon upp penna och papper för att omvandla sina erfarenheter till låtar.

Med sitt senaste projekt ‘Close Your Eyes’ visar Kirsten upp hela sin färgglada palett med 12 spår som fortsätter på temat lucida drömmar, bortglömda mardrömmar, tidigare misstag och framtida möjligheter.

Rymd-doftande ‘Feel Like I’m Taking You On’ ger skivan en strak öppning, en ode till att samla kraft genom tantriskt sex. På ‘Fire In My Eyes’, avtäcker Kirsten ett mildare sound där hon utforskar processen att återhämta sig efter ett avslutat förhållande. Hon berättar: “Det här är mitt svar på en relation som framkallade skam, skuld och fick mig att tvivla på mig själv, och hur jag sedan kunna återfinna min vilda natur och släppa lös elden inuti mig. En kraft jag förut såg som en börda när det istället är en tillgång. Den göder mig och min konst. Att vara vild är inget att skämmas över”.

Senare på skivan finner vi ‘Miss You Too’ , en retorisk låt som kretsar kring temat meltal acceptans, att förstå saknad och längtan. Alla de känslor som hör därtill är tydligt närvarande medan Kirsten sjunger; “Do you miss me? I miss you too”.

Artistens personliga favorit ‘Holiness’ är en uppenbarelse full av lucid charm och experimentella texturer som för lyssnaren djupt in i sig själv, medan ‘Feel You’ inspirerades av en älskares röst i vinden och att höra den kalla. Kirsten säger: “Låten handlar om våra oändliga excistens och att döden bara är en illution”.

På drömska och nostalgiska ‘Life’s a Placebo’, utforkar Kirsten konceptet av förlust i sin helhet. Hon förklarar: “Låten är en slags uppenbarelse, att livet är ett placebo. Livet så som vi ser det. Jag kan välja att sörja över en förlust och vältra mig i självömkan, eller så kan jag gå vidare och få saker att hända för mig”.

Med en fallenhet att förena grasiösa piano-ledda mellodier med harmoniska partier av orkestrala stråkar och finstämda synthar, bekräftar ‘Only a Ride’ vikten av att ha nära och kära vid sin sida geom livet. Kirsten förklarar: “Jag vill leva det här galna livet med människorna jag älskar. Inte solo. Vi är inte här för att gå ensamma”.

Efter att ha vässat klorna som artist och framträtt med band som Spiritualized och Hot Chip de senaste åren är Kirsten inte någon främling för livescenen. När hon tänker tillbaka på några av sina mest minnesvärda gig berättar hon:
“Mina favorit shower ägde rum på The New Collosus Festival i New York. Jag spelade med Davy på synth och jag behövde bara sjunga när vi framförde mina låtar och det var så roligt. Det var som att hela världen höll på att gå under och vi kände oss instängda pga av COVID-skräcken, men det förde verkligen alla band från olika delar av världen samman. Vi spelade i lokaler den allra sista dagen barerna fick vara öppna.”

Debutalbumet ‘Close Your Eyes’ släpps 20 november, 2020 via Icons Creating Evil Art

© Icons Creating Evil Art

print

Våra samarbetspartners