CONNY PALMKVIST : SUNDETS RÖDA NEJLIKOR – om Syklubben och den lilla båten som räddade 1.500 flyktingar från nazisterna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Forum
Genre: Andra världskriget
Antal sidor: 520
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-09-09

I Helsingborg reses ett stort monument 1945. Materialet är granit, i stentavlan har en flyktingbåt huggits fram. Båten tas emot av skånska poliser på stranden. De var alltid noga med att det första som flyktingarna skulle få höra var “Välkommen till Skåne!” på ren, klingande skånska. Flyktingarna var annars vana vid att uniformer betydde fara … Konstnären Harald Isenstein har avbildat sig själv längst bak i ekan. Han och hans medpassagerare är alla på väg mot friheten …

Monumentet finns kvar även idag — men få tänker på det och på alla namnen som står inristade. “Hilding in plain sight” i centrala Helsingborg, Sundets pärla.

Korsade sundet 146 gånger och torterades av Gestapo

Det ser ut som en kort sträcka – Helsingborg-Helsingör. Men i mörkret och i nattkylan verkar sträckan längre, speciellt i en liten båt och speciellt när fiender kan lura överallt.

Bokbindaren Erling Kjaer korsade sundet 146 gånger, med sin dyrbara last – och en dag åkte han fast, hamnade i fångläger och torterades svårt av Gestapo. Thormod Larsen blev skjuten i magen, utgångshålet var 10 centimeter i diameter, och han räddades till livet av en modig sjuksköterska, men han blev aldrig densamme igen.

Riskerade livet gång på gång

Författaren Conny Palmkvist ställer gång på gång frågan vad det är som driver protagonisterna – vad får folk att riskera livet för människor som de inte känner? Det finns inget enkelt svar på den frågan.

Men faktum är att medlemmarna i Syklubben gjorde det – gång på gång. Ett gäng danskar och skåningar som beslutade sig för att se till att så många judar som möjligt skulle räddas från det ockuperade Danmark till det fria Sverige – 1500 personer hann räddas. Några sabotörer och motståndsmän fanns också med bland de flyende. I Sverige var de hjältar, i Danmark hade de fått en dödsdom.

Stor filmsuccé drev med tyskarna

Bokbindaren Erling Kjaer blev känd som “sundets röda nejlika” — ett epitet som han fick efter den framgångsrika filmen med Leslie Howard, Den röda nejlikan, en film som verkar handla om en brittisk aristokrat som räddar folk från förtrycket i Frankrike. Men egentligen driver filmen med Tyskland och tyskarna. Filmen är idag en stor filmklassiker och blev en stor succé i det fria Storbritannien – men filmen blev samtidigt förbjuden i stora delar av världen, i alla ockuperade länder och i alla länder som ville hålla sig väl med Tyskland.

Gunnar, skånsk polis, får uppdraget att stoppa en sådan där olaglig visning av Den röda nejlikan i Helsingborg … Istället tar han plats på en tom stol längst bak i salongen och njuter av filmen. Givetvis är han en av skåningarna som är med i Syklubben.

Gav inte frivilligt upp de sina

Det är intressant att se en bok som tar upp hjältedåd i nordiska länder under andra världskriget – mycket av svensk historielitteratur får det att se ut som om alla från Per Albin Hansson och nedåt i hierarkin var kompisar och bästisar och bundis med nazisterna. Eller i alla fall alldeles för skrajsna av sig. Det är helt felaktigt att dra alla över en kam. Den svenske kungen tog skarpt avstånd mot tyskarna och den danske kungen gjorde Hitler rosenrasande. De danska poliserna skulle egentligen hjälpa ordningsmakten – alltså de tyska ockupanterna. Men i själva verket ringde de och varskodde folk som de skulle arrestera, så att de hann undan.

Werner Best, jurist, SS-general och riksbefullmäktigad i det ockuperade Danmark (1942-45), försökte förgäves förklara för sitt folk i Berlin att Danmark inte är som Frankrike, Rumänien och Ungern. Judarna i Danmark ses som danskar. Inte som en grupp med utbölingar. Best insåg att tyskarna inte skulle få tag på många judar och kommunister i Danmark, för folket gav inte frivilligt upp en av de sina, alla danskar håller ihop.

Den lilla båten gjorde stor skillnad

Båten som figurerar i boken Sundets röda nejlikor finns idag på United States Holocaust Museum i Washington DC. Museet invigdes den 22 april 1993 av president Bill Clinton. Första officiella gäst var Dalai Lama. De som arbetar på museet har ett favoritföremål i utställningen. Det är den lilla danska båten. Som räddade 1500 människor. Den lilla båten visar hur stor skillnad lite motstånd kan göra – och att de danskar och skåningar som bildade Syklubben gjorde stor skillnad. Fast hitintills har dessa vardagshjältar varit mycket mer kända i USA än i Sverige. Inklusive Skåne.

Vaskar fram rösterna ur mörkret

Det är dags att det blir ändring på detta. Conny Palmkvist bok är en bra början. Det är uppmuntrande och inspirerande med en bok som handlar om vad som kan göras och vad som faktiskt gjordes … istället för en bok som bara handlar om allt som gick fel och allt som inte gjordes.

Bilden av andra världskriget och av vad “vanligt folk” tänkte, upplevde och gjorde kan inte bli för endimensionell. Conny Palmkvist har lyckas med konststycket att vaska fram rösterna ur mörkret – gällande både vardagsgöromål och hjältedåd, och han ger en röst även till de medlemmar ur Syklubben som inte överlevde.

Stark läsning!

Skriven 2020-10-25

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners