CHARTER – Amanda Kernells film utsedd till Sveriges Oscarbidrag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vid en pressträff på Bio Capitol i Stockholm idag avslöjades att Amanda Kernells film Charter är Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

Filmens berättelse följer separerade tvåbarnsmamman Alice (spelad av Ane Dahl Torp) som har insett att hon kommer att förlora vårdnaden om sina två barn (Tintin Poggats Sarri och Troy Lundkvist). I ett sista försök att vinna dem tillbaka beslutar hon sig självsvåldigt för att hämta dem hos deras pappa (Sverrir Gudnason) och föra bort dem till ett charterparadis på Kanarieöarna.

Charter, regissören och manusförfattaren Amanda Kernells uppföljare till hyllade Sameblod (2016), hade världspremiär på Sundance filmfestival i januari där den tävlade i World Cinema Drama. Den europeiska premiären ägde rum på Göteborgs filmfestival, där filmen tävlade om en Dragon Award för Bästa nordiska film. Charter var nyligen också nominerad till Nordiska rådets filmpris.

– Det har varit en märklig start för filmen att ha premiär precis när coronan slog till, men så mycket bättre känns det ju att filmen fortsätter resa ute i världen och blir sedd och berör andra. Och så känns det otroligt stort att få representera Sverige! säger Amanda Kernell.

– Juryn har valt att nominera Amanda Kernells mycket personliga och berörande Charter. Ett lågintensivt och oerhört välspelat familjedrama som är en av årets stora filmupplevelser. Att detta bara är Amanda Kernells andra långfilm lovar gott inför framtiden – vi har att göra med en mycket säker regissör, som utvecklats till en av de mest intressanta europeiska filmkonstnärerna, säger Steffen Andersen-Møller, chef för Utlandsenheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén.

Charter är producerad av Lars G Lindström och Eva Åkergren, Nordisk Film Produktion Sverige. Filmen har fått produktionsstöd av Filminstitutets filmkonsulent Jenny Gilbertsson och tidigare långfilmskonsulent Calle Marthin. Charter distribueras av Nordisk Film, hade svensk biopremiär 13 mars och finns nu att strömma.

Den 93:e upplagan av Oscarsgalan är framflyttad på grund av corona-pandemin, och kommer att hållas den 25 april 2021.

Om årets Oscarbidrag

Den svenska Oscarskommittén ska varje år utse en svensk kandidat till Academy Award. Inför 2021 års Oscargala har de filmer som har svensk premiär under perioden 1 oktober 2019 – 31 december 2020, och uppfyller lanseringskraven för Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), varit nomineringsbara.

I första skedet nominerades tre svenska filmer. Förutom Charter också Om det oändliga (2019) av Roy Andersson samt Nathan Grossmans dokumentär Greta (2020).

Medlemmar i den svenska Oscarskommittén:
Jan Lumholdt, Svenska Filmkritikerförbundet
Goran Kapetanović, Teaterförbundet för scen och film – regissörer
Lisa Ohlin, Teaterförbundet för scen och film – regissörer
Zoran Slavic, Sveriges Filmuthyrareförening
Lena Rehnberg, Film&TV-Producenterna
Christer Nilson, Film&TV-Producenterna
Mirja Wester, Göteborg Filmfestival

Ordförande: Steffen Andersen-Møller, enhetschef Utland på Filminstitutet.

Läs mer om svenska bidrag till Oscarsgalan genom åren här.

© Svenska Filminstitutet

print

Våra samarbetspartners