OSCARS 2020 – Tre nomineringar till Sveriges Oscarbidrag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den svenska Oscarskommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

– Jag tycker att kommittén gjort ett mycket bra val. Tre sinsemellan olika filmer men som alla tre visar upp bredden av svensk film i dag, och som har uppmärksammats av en internationell publik och filmbransch på några av världens främsta filmfestivaler, säger Steffen Andersen-Møller, chef för Utlandsenheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén.

De tre kandidaterna är:

Charter (2020)
Amanda Kernells uppföljare till hyllade Sameblod hade världspremiär på filmfestivalen i Sundance i januari, där den tävlade i World Cinema Drama-sektionen och där skådespelarna Ane Dahl Torp, Tintin Poggats Sarri och Sverrir Gudnason rosades för sina insatser. Charter hade sin europeiska premiär på Göteborgs filmfestival, där den tävlade om en Dragon Award för Bästa nordiska film, och är i skrivande stund nominerad till Nordiska rådets filmpris. Filmen distribueras av Nordisk Film, hade biopremiär 13 mars och finns nu att strömma.

Greta (2020)
Nathan Grossmans dokumentär om miljöaktivisten Greta Thunberg hade sin världspremiär vid filmfestivalen i Venedig tidigare i höst, och reste strax därefter vidare till Toronto filmfestival. Filmen visades också på filmfestivalen i Reykjavik, och belönades nyligen med en Science Film Award på Zürichs filmfestival. Greta distribueras av TriArt Film och kommer att ha svensk biopremiär 20 november.

Om det oändliga (2019)
Roy Anderssons film hade världspremiär på Venedigs filmfestival, där den belönades med Silverlejonet för Bästa regi. Kort därefter visades den också på filmfestivalen i Toronto. På hemmaplan blev den fyrfaldigt Guldbaggenominerad, bland annat för Bästa film, manus och regi, och vann för Bästa scenografi. Om det oändliga belönades också med en European Film Award för Bästa visuella effekter. TriArt Film är svensk distributör, filmen hade svensk biopremiär 15 november 2019 och finns nu att strömma.
Läs mer om filmerna i Svensk Filmdatabas.

Det slutgiltiga svenska Oscarsbidraget i kategorin Best International Feature Film kommer att presenteras vid en presskonferens den 3 november. Inbjudan skickas ut vid ett senare tillfälle.

Den 93:e upplagan av Oscarsgalan är framflyttad på grund av corona-pandemin, och kommer att hållas den 25 april 2021.

Om juryarbetet

Den svenska Oscarskommittén ska varje år utse en svensk kandidat till Academy Award. Inför 2021 års Oscargala har de filmer som har svensk premiär under perioden 1 oktober 2019 – 31 december 2020, och uppfyller lanseringskraven för Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), varit nomineringsbara.

Medlemmar i den svenska Oscarskommittén:

Jan Lumholdt, Svenska Filmkritikerförbundet
Goran Kapetanović, Teaterförbundet för scen och film – regissörer
Lisa Ohlin, Teaterförbundet för scen och film – regissörer
Zoran Slavic, Sveriges Filmuthyrareförening
Lena Rehnberg, Film&TV-Producenterna
Christer Nilson, Film&TV-Producenterna
Mirja Wester, Göteborg Filmfestival

Ordförande: Steffen Andersen-Møller, enhetschef Utland på Filminstitutet.

© Svenska Filminstitutet

print

Våra samarbetspartners