OLYMPEN – Dåtid, Nutid, Alltid!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En utställning om Olympen, handbollsarenan i Lund som blev ett centrum för glitter, boaormar och rock n roll! Utställningen består av ett urval från 80-talets konserter med bland andra Elvis Costello, Kid Creole, Ozzy Osbourne, Miles Davis och Imperiet.

Du kommer att kunna beskåda foton tagna av Hans Jonsson samt affischer, foton, gästböcker, kontrakt med mera ur Julius Arkiv.

Dessutom kan ni beskåda unikt material från sommarkonserterna som arrangerades av Julius i Folketspark, Pildammsparken och Mölleplatsen under åren 1978-1994. Där bland annat artister som Frank Zappa, Gasolin, Chicago, Imperiet, Ebba Grön, Carola, Roxette, Eldkvarn, Noice och 10cc uppträtt.

I Nöjesteaterns foajé kan du även passa på att se affischer från Olympentiden.

Lite kuriosa

Inget Olympen utan Stefan Julius Malmström

Under tidiga tonår spelade Julius i Little Dipper Organisation, som lyckades agera förband till Rolling Stones när världsstjärnorna uppträdde på Baltiska Hallen i Malmö 1965. I slutet av 60-talet jobbade han på Musikerförmedlingen i Malmö och började en karriär som discjockey. 1972 får han tjänsten som nöjesansvarig på Akademiska Föreningen i Lund och börjar samarbeta med Thomas Johansson på EMA-Telstar och danska konsertbolag. Snabbt blir Olympen i studentbostadsområdet Sparta en etablerad konsertarena. Han startar samma år skivaffären Julius platthandel med kamraten Peter Faleborn.

Samtidigt med konsertverksamheten på Olympen och den mindre lokalen Auditoriet ordnar Julius konserter på Akademiska Föreningen, Malmö Folkets Park, Baltiska Hallen, Isstadion i Malmö – och jobbar som discjockey på helgerna. Rock- och popkonserterna varvas med shower, klassisk musik, lundakarnevaler, krogshower och egna uppsättningar av musikaler. I fyra år ledde han programmet TV-programmet Diskotaket med entertainern Finn Albert.

Under 80- och 90-talen blir Olympen för liten för de stora artisterna och Julius börjar arrangera arenaturnéer runt om i Sverige, stora utomhusgalor och tar i början av 90-talet över Nöjesteatern i Malmö.

Verksamheten på Olympen minskar till enstaka konserter sedan Julius lämnat lokalerna 1996. Anders Jansson och Johan Wester använder sedan arenan för sin monumentala succéföreställning HippHipp! Sedan några år är Olympen ombyggt till ett gym.

Köp Olympenboken, den ligger som tillval när du köper din biljett. Den hämtas i samband med ditt besök när du ser utställningen.
Utställningen stänger 30 minuter efter sista entrétid.

Utställningen

En utställning om Olympen, handbollsarenan i Lund som blev ett centrum för glitter, boaormar och rock n roll!
28/10-8/11

Julius guidar

Inget Olympen utan Stefan Julius Malmström. Se utställningen om Olympen med guidning av grundaren Julius.
28/10-5/11

En eftermiddag – Bette Midler

Utställningen följs av en berättarstund i Pianobaren där Julius berättar om när han arrangerade konserten med Bette Midler.
Köp något gott att dricka och förbered er på en rad roliga anekdoter!
1 & 7/11

Bakom Kulisserna

Utställningen följs av Julius och Scenmästaren som tar er tillbaka i tiden – Backstage!
Julius Malmström och scenmästare kåserar och minns vad som hände bakom scenen på Olympen.
31/10-8/11

Berättarkvällen 70-talet

Julius Malmström, Olle Berggren och Sven Lindström kåserar och minns 70-talet på Olympen.
Utställningen följs av en berättarkväll. Luta er tillbaka, beställ något gott att dricka och bli nostalgiska!
28/10-5/11

Berättarkvällen 80 & 90-talet

Julius Malmström, Olle Berggren och Sven Lindström kåserar och minns 80 och 90-talet på Olympen.
Utställningen följs av en berättarkväll.
Luta er tillbaka, beställ något gott att dricka och bli nostalgiska!
29/10

Mer info

© Julius Biljettservice

print

Våra samarbetspartners