GUDRUN – KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA: Långfilmsdokumentär om Gudrun Schyman på bio 10 augusti

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Gudrun Schyman har varit ett namn på hela Sveriges läppar sedan 1993, då hon valdes till partiledare för Vänsterpartiet. Hon har ofta befunnit sig i stormens öga och​ är idag en ikon för svensk feminism som inte lämnar någon oberörd.
Den 10 augusti får Hampus Linders film, där publiken möter en mer komplex bild av Gudrun Schyman bakom mediebilden, premiär på bio över hela Sverige.

Regissör Hampus Linder och producent Helene Granqvist har följt Gudrun Schyman sedan 2014 till 2018, i vardagen, på home parties från norr till söder, till flyktingläger på Lesbos och i EU-parlamentet, genom riksdagsval och privata samtal med dottern.

Filmen ger en inblick i vad som format Gudruns övertygelse. Uppväxten med en alkoholiserad far, studietiden på Socialhögskolan under 68-vågen och arbetet i fredsrörelsen som ledde henne till partiledarposten och till att bli en av de mest inflytelserika personerna i Sverige.

Samtidigt är Schyman mor, dotter, älskarinna och kvinna. Filmen visar utmaningarna i att få ihop de olika rollerna. Spänningarna som uppstår när den privata personen och den offentliga personan möts.

Filmen kommer att ha förhandspremiär i Almedalen i juli och har biopremiär över hela landet 10 augusti.

– Det finns en rad dokumentära skildringar av manliga politiker och det är på sin plats att det görs en om en kvinna. Gudrun Schyman är en av vår tids skickligaste politiker och hon har redan skrivit in sig i historieböckerna. Det finns en kraft i att göra den här filmen medan hon fortfarande lever och hennes arbete är pågående. Historien kan fortfarande skrivas om och vi möter henne mitt i den, säger Helene Granqvist, producent.

– Vi har fått ett stort förtroende av Gudrun och jag har fått följa henne överallt, både hemma och i arbetet. Det känns unikt att kunna ge en så transparent och öppen bild av en så offentlig person,säger Hampus Linder, regissör.

Filmen om Gudrun Schyman är regisserad av Hampus Linder och producerad av Helene Granqvist som är ordförande i WIFT Sverige (Women in Film & Television) sedan 2013.

© Hera PR

print

Våra samarbetspartners