FUTURE ISLANDS bland nyheter från Playground v. 41

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FUTURE ISLANDS NYA ALBUM AS LONG AS YOU ARE UTE NU
Nu är äntligen Future Islands nya album As Long As You Are ute, och det uppmärksammades i veckan med nya videon till spåret Born In A War.
Efter en tre år lång paus där bandet bl a har återupptagit kontakten med sin hemstad Baltimore efter åratal av turnerande återkommer de nu, lika vitala som alltid.
För att fira releasen gör Future Islands också en livestreamad liveshow från hemstaden som regisseras av Michael Garber (Phoenix, Bon Iver, Kamasi Washington).

JOHAN AIRIJOKIS NYA ALBUM UTE NU
Efter flera självutgivna album och flera varv runt Sverige kommer nu Johan Airijokis första album på skivbolaget Startracks, Får jag vara din kille.
Gruvarbetaren, snowboardåkaren och musikern Johan Airijoki låste in sig i en studio med bandet Malmfältens Rockklubb, som även är hans turnéorkester, och ut kom en samling sånger som bildar ett album med en tydlig livekänsla som fångade energin som vi så älskat att se dem få till live. Albumet släpps också i en limiterad upplaga på vinyl.

THE WAR ON DRUGS SLÄPPER LIVEALBUM
I veckan meddelade The War On Drugs att de släpper livealbumet Live Drugs den 20 november. Albumet är bandets första sedan Grammy-belönade A Deeper Understanding som kom 2017, och det samlar inspelningar från konserter världen över. Den första singeln från Live Drugs släpps idag, Pain (Live).
På Live Drugs tas lyssnaren med på en resa där låtarna fått utvecklas under år av liveframträdanden. Här inkluderas Buenos Aires Beach från debutalbumet, Wagonwheel Blues, en cover av Warren Zevons låt Accidentally Like A Martyr, och på livefavoriten Under The Pressure hörs en publik på 20 000 sjunga med i gitarrmelodin.

NYTT ALBUM FRÅN BICEP I JANUARI – NY SINGEL UTE NU
Brittiska duon Bicep släpper sitt efterlängtade andra album Isles den 22 januari 2021 via Ninja Tune/Playground. Första singeln Atlas fick mycket varmt mottagande, inte minst på radio, och nu är den andra singeln Apricots tillgänglig med musikvideo.
Efter två års arbete är Matt McBriar och Andy Ferguson stolta att få presentera Isles om några månader. Det nya albumet fortsätter att kanalisera den artistiska energi som var så tydlig på det självbetitlade debutalbumet som kom 2017. Samtidigt gräver duon djupare ner i de ljud, erfarenheter och känslor som har influerat deras liv och musik, och de låter olika typer av världsmusik inspirera dem. Titeln Isles uppkom genom de bådas blandade känslor till öar, inte minst den ö där de själva som nordirländare växte upp.

METZ FIRAR ALBUMSLÄPP MED NY MUSIKVIDEO OCH TURNÉDATUM
Idag är väntan på Metz nya album Atlas Vending äntligen över. För att fira detta bjuder bandet på en ny musikvideo till albumspåret No Ceiling.
Det kanadensiska punkbandet har med Atlas Vending åstadkommit sitt mest dynamiska och spännande verk hittills. De har fortsatt sin utveckling utan att förlora den stadiga grund som vunnit lyssnares hjärtan världen över: stadiga, drivande trummor, dunkande bas, hårda gitarriff och ångestladdad sång. Albumet tacklar teman som faderskap, social fobi, missbruk, isolering och paranoia pådriven av media.
Som om detta inte vore nog har Metz bokat in en Europaturné nästa höst, och nästa vecka genomför de två livespelningar på Toronto Opera House som kommer att streamas online.

MDOU MOCTAR TILLBAKA MED NY SINGEL – NYTT ALBUM NÄSTA ÅR
Tuareg-gitarristen och -låtskrivaren Mdou Moctar delar idag med sig av en hel drös goda nyheter. Han har signerats till Matador Records, och släppte i veckan sin första singel med musikvideo på bolaget, Chismiten. Det första albumet följer nästa år.
Den unike artisten Mdou Moctar, uppbackad av en enastående rytmsektion, har sina musikaliska rötter i både traditionella Tuareg-melodier och den nyligen framlidne Eddie Van Halens musikaliska våghalsighet. Nya singeln Chismiten handlar enligt artisten om hur många människor i förhållanden förlorar sig själva och blir till svartsjuka individer.
Förra året släppte Moctar sin första riktiga fullängdare, hyllade Ilana: The Creator. Tillsammans med sitt band har han turnerat utan uppehåll och imponerat på publiker världen runt.

SNOWY WHITE SLÄPPER SOLOALBUM
Snowy White har länge varit ett respekterat namn i rockkretsar och har bland annat varit med i Thin Lizzy (han lirade på albumen Chinatown och Renegade), spelat gitarr med Pink Floyd (som turnerande musiker), jobbat med Peter Green från Fleetwood Mac och även varit turnémusiker med Roger Waters.
Nu släpper han albumet Something On Me. Detta är rock från själen, från en fantastisk gitarrist som med fingertoppskänsla blandar en nypa Eagles med lite Santana och sedan toppar med Pink Floyd. Bluesrock från ett sant proffs.

NY MUSIK FRÅN KING CREOSOTE
King Creosote släpper musik för första gången sedan 2016, en singel bestående av låtarna Susie Mullen och Walter de la Nightmare. Den förra tar King Creosote i en ny ljudmässig riktning, medan den senare låter Kenny Andersons vackra röst skina.
Anderson berättar om fokuslåten Susie Mullen:
“To find the source of inspiration for the music of Susie Mullen you need only squeeze the belly of a souvenir camel toy from Egypt to unleash a rather urgent and tinny sounding nursery rhyme in Arabic, jam along in the key of Bb. A Crail live audience in 2017 heard the debut collaboration between KC and camel.”

SAMTIDSREGN – NY SINGEL MED JAN BOHOLM
Dag Vag och tidiga Elvis Costello är referenspunkterna för artisten och skådespelaren Jan Boholm när han tar tempen på samtiden med den smittande popdängan Samtidsregn.
Kompad av Ingemar Lahti, Morgan Ågren, Kettil Medelius och Jörgen Bäckström så blir det hela en partyhit med en skugga av allvar.

© Playground Music

print

Våra samarbetspartners