FLEET FOXES bland nyheter från Playground v. 38

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FLEET FOXES ÖVERRASKAR MED NYA ALBUMET SHORE IDAG
Idag, lagom till höstdagjämningen, släpper Fleet Foxes ett helt nytt album – Shore. Detta överraskningsalbum är fullt av ljus och hopp, och kan från och med nu avnjutas digitalt samt förbeställas för sin fysiska release som äger rum den 5 februari. Dessutom bjuder bandet på en film som delar namn – och förstås musik – med albumet. Filmen är skapad av Kersti Jan Werdal och visar upp de praktfulla landskapen i nordvästra USA längs med Stilla havet.
Shore spelades in både innan och under corona-karantänen, med start i september 2018 fram till september i år. Det femton spår långa albumet influerades av frontmannen Robin Pecknolds musikaliska hjältar: Arthur Russell, Nina Simone, Sam Cooke och Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou med flera, som enligt Pecknold hyllat livet när döden varit nära.
Han berättar om meningen bakom albumet:
“I see ‘shore’ as a place of safety on the edge of something uncertain, staring at Whitman’s waves reciting ‘death’. Tempted by the adventure of the unknown at the same time you are relishing the comfort of the stable ground beneath you. This was the mindset I found, the fuel I found, for making this album.”
Fleet Foxes har sedan de släppte sitt självbetitlade debutalbum 2008 gjort bestående avtryck på den internationella musikscenen, med såväl topplisteplaceringar som guld- och platinacertifieringar i flertalet länder. 2017-2018, efter albumet Crack-Up som kom 2017, åkte de på världsturné fullspäckad med stora festivaler och utsålda konserter.

NY LÅT OCH VIDEO MED MUSTAFA
Den 23-årige muslimske poeten och låtskrivaren Mustafa delar idag med sig av sin nya låt Air Forces med musikvideo. I låten, som bygger på en urfolkssång från Sudan, hyllar Mustafa sin bakgrund genom att kombinera det traditionella sudanesiska med den västerländska samtiden. Även musikvideon speglar denna intersektion mellan världar, och således fortsätter han att utforska den musikstil han kallar för ”inner city folk music”.
Air Forces följer upp succésingeln Stay Alive, Mustafas debut, som mottog lovord från både artistkollegor, kritiker och fans. Nyligen släppte Mustafa dessutom en video med framträdandet av låten Come Back tillsammans med James Blake.
Det var när en av Mustafas nära vänner gick bort till följd av vapenvåldet i hans grannskap Regent Park i Toronto som han kände en stark vilja att dela med sig av sin musik. Mycket av hans musik syftar till att hedra dessa saknade vänner, och samtidigt erbjuda stöd till invånarna i grannskapet och uppmärksamma deras oro inför våldet.

FUTURE ISLANDS SLÄPPER NYA SINGELN MOONLIGHT
Future Island har släppt ytterligare en singel inför releasen av efterlängtade albumet As Long As You Are som landar den 9 oktober.
Frontmannen Samuel T. Herring berättar om nya singeln Moonlight:
”Moonlight is a song about love in a depressive state. It’s about recognising the holes in ourselves and recognising the circular whole of others. Moonlight is about acceptance because that’s what love allows us all. ‘I couldn’t see, I had a cloud in my arms, but if I asked you would you say, It’s only rain, nothing more.’”
Albumsläppet kommer också att firas med en liveströmmad konsert från deras hemtrakter i Maryland i USA.

TARJA TURUNEN ÅTERUTGER JULALBUM
2017 släppte Tarja Turunen, sångerskan med den mäktiga rösten känd från Nightwish, albumet From Spirits and Ghosts (Score For A Dark Christmas). Det var en mörk vinterplatta, där Turunen tolkade många av de mest välkända och älskade julsångerna, på sitt eget sätt.
Den klassiskt skolade sopranen valde att “klä av” låtarna till sin essens och sedan ge dem en gotisk, mörk och ibland till och med skrämmande underton. Detta ger en helt annan dimension till sångerna som vi är så vana att höra i sina klassiska arrangemang. Hon tolkade bl.a. We Wish You A Merry Christmas, Have Yourself A Merry Christmas, Deck The Halls och Feliz Navidad.
I november återutges albumet, nu med en extra bonusskiva, som inkluderar en livekonsert inspelad 2019 där Turunen framför låtar från detta album, en bunt klassiska finska jullåtar samt en mycket speciell version av Ave Maria. Stämningen höjs ytterligare av att hon live ackompanjeras av en stråkorkester.

NY SINGEL MED JOHAN AIRIJOKI PÅ TORSDAG
På torsdag släpper Johan Airijoki och Malmfältens Rockklubb en andra singel från det kommande albumet Får jag vara din kille. Våren i Paris är en melankolisk sång som sjungs på Airijoki karaktäristiska, norrländskt vemodiga vis. Albumet släpps 9 oktober.
Johan Airijoki är också aktuell med en turné tillsammans med Göran Greider och Sara Parkman, där de tolkar Dan Andersson.

JOAKIM MOLITOR OCH AMAYA TOLKAR TRACY CHAPMAN
30 år har passerat sedan Tracy Chapman släppte sitt klassiska album Crossroads. Att ta sig an uppgiften att tolka denna legendars musik är inte lätt. Stjärnskottsproducenten Joakim Molitor var dock redo för utmaningen, och med sin version av hitlåten Crossroads med Amaya på sång lyckas han bibehålla låtens själ och allvarliga tema samtidigt som han ger den en modern känsla.
Amaya inledde sin karriär vid 17 års ålder, och utsågs genast till en av Sloveniens mest lovande röster. 2011 representerade hon sitt hemland i Eurovision Song Contest, vilket resulterade i Sloveniens högsta poäng någonsin. Efter dessa framgångar bestämde sig Amaya för att slipa ytterligare på sin talang vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Där började hon skriva och samarbeta med andra etablerade internationella artister, producenter och låtskrivare, men numera fokuserar hon helt på sin egen artistkarriär.

HELLO FOREVER TILLBAKA MED NY LÅT
Nya singeln I’m Feeling It med det kaliforniska popkollektivet Hello Forever är hämtad från kommande albumet Whatever It Is som släpps den 2 oktober.
I’m Feeling It är ytterligare ett smakprov på Hello Forevers unika kombination av pop, rock, soul, R&B och jazz, sammanflätat till ett omisskänneligt sound.

NYKOMLINGEN SAIN-T SINGELDEBUTERAR
Låt oss presentera Sain-T, artonåringen från Kalmar som i fredags debuterade med singeln Fuck You! på Roxy Recordings.
Uppväxt i en musikalisk familj har han alltid haft musiken nära tillhands och började själv tidigt spela trummor. Som femtonåring började han skriva sin egen musik och har de senaste åren spenderat nästan varje dag i Volt Studios i Kalmar. Där har Sain-T utvecklat och successivt hittat sitt eget sound som påminner om Juice WRLD, Post Malone och Travis Scott som han också inspireras av.
Sain-T står själv bakom texten till Fuck You!, som handlar misslyckad kärlek.
”Låten beskriver en dålig relation mellan två parter där den ena beskriver hur den vill ta sig ur förhållandet. Trots allt detta så finns dock känslor kvar hos personerna vilket gör att själva splittringen blir betydligt svårare än vad den hade varit annars.”

JEFF SCOTT SOTO SLÄPPER SITT SJUNDE SOLOALBUM
Vokalisten Jeff Scott Soto har haft en fantastisk och lång karriär, både som soloartist och i olika samarbeten. Han har bland annat sjungit med Talisman, Yngwie Malmsteen, Trans-Siberian Orchestra och även varit med en kortare sväng i Journey.
Den 6 november släpper Soto sitt sjunde soloalbum, som fått titeln Wide Awake (In My Dreamland). Tillsammans med producenten Alessandro Del Vecchio har Soto levererat ett album som respekterar hans arv men ändå inte låter retro. Han visar tydligt varför han anses besitta en av hårdrockens bästa röster, och levererar både energi och melodier.

© Playground Music Scandinavia AB

print

Våra samarbetspartners