ELSIE PETRÉN – hon lade saxofonen på hyllan och blev deckarförfattare, men återupptäckte musiken med nya bandet VIOLET GREEN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det är fantastiskt hur oförutsägbart livet kan utvecklas. Från början ville jag bli modedesigner. Jag var duktig på att sy kläder, inte bara till mig själv utan till en stor del av bekantskapskretsen. Efter en kurs i mönsterkonstruktion på Stockholms Tillskärarakademi trodde jag att framtiden var utstakad.

Tennklump liknade en saxofon

Men så fel jag hade. Nyårsafton 1976 spådde jag mig genom att kasta smält tenn i kallt vatten. Det var tur att jag hade vittnen, annars skulle ingen tro mig. Alla som var med då var eniga om att min tennklump liknade en saxofon! Det var ingen tvekan om att den hade ett klockstycke med hål i, klaffar på sidorna och en hals med ett munstycke på. Jag är inte vidskeplig, men jag fick i alla fall upp ögonen för själva instrumentet.

Kär i instrumentet och turnerande även ute i Europa

Ett år senare köpte jag mig en egen saxofon och började spela. Jag var 23 år och folk sa till mig att det var för sent att lära sig ett instrument (det här var precis före punken då ”alla kunde spela”). Men jag blev så kär i instrumentet att jag ville överbevisa alla tvivlare. Ganska snart blev jag indragen i Stockholms musikliv och spelade med många olika band, mest rock men även en hel del blues, folkmusik och soul. Det blev så småningom turnéer både i Sverige och ute i Europa.

Blev populär författare med Kommissarie Tax

När jag fick barn i slutet av 1990-talet la jag saxofonen på hyllan. Jag trodde att det skulle bli för gott eftersom jag var över 40 år. Plötsligt tog kreativiteten en annan väg. När min dotter var ett år fick jag ett ryck och började skriva barnböcker. Jag hittade på en barnboksfigur som jag kallade Kommissarie Tax. Han fick spela saxofon precis som jag. Jag blev genast antagen av ett bokförlag och debuterade 2000 med Kommissarie Tax och ismysteriet. Den fick fina recensioner och blev väldigt populär. Sammanlagt blev det fem böcker och en samlingsvolym om taxen. De finns numera digitalt på olika streamingtjänster.

Kändissång på min cd

Jag skrev även sånger om Kommissarie Tax och 2004 gav jag ut en barnmusik-cd: Kommissarie Tax – 10 låtar och ett mysterium. Jag fick en hel del kända artister att sjunga på min cd, såsom Rolf Lassgård, Dogge Doggelito, Olle Ljungström, Josefin Nilsson och Stefan Sundström. Numera finns låtarna på bland annat Spotify och Youtube.

Mitt författarskap tog helt över mitt liv i några år. Förutom Kommissarie Tax har jag utkommit med deckare för mellanstadiet, till exempel bokserierna Zäta-deckare, Adrian-deckare och Skuggmyra-deckare. 2017 mottog jag Deckarakademins pris Spårhunden till bästa barn- och ungdomsdeckare för boken Döden i Skuggmyra.

Coverband växte till Violet Green

Jag saknade hela tiden musiken men visste inte hur jag skulle kunna ta mig tillbaka till den. Men så hände det fantastiska, en person hörde av sig till mig 2012 och frågade om jag ville vara gästartist i ett coverband. Jag hade ju inte spelat på flera år och fick kämpa som en dåre för att få tillbaka styrkan i mina läppar igen. Ur det coverbandet växte ett nytt band fram 2014, nämligen Violet Green. Jag blev tillfrågad om jag ville vara med från början och jag tvekade inte en sekund.

Föreställning om kvinnornas rockbluessoulhistoria

Violet Green är inte bara ett band, det är även en hel föreställning där vi berättar kvinnornas historia inom rock, soul och blues, från 1900-talets början fram till nutid. Publiken tas med till en rökig pianobar i amerikanska södern och till vaudevilleartisternas tältföreställning och framåt i tiden via 50‐talets rhythm & blues-artister och 60-talets soul- och rock-artister.

Ryktet om oss har spridits

Föreställningens röda tråd är en musikhistoria där pionjärer som Memphis Minnie, Big Mama Thornton, Ethel Waters, Etta James, Sister Rosetta Tharpe, Bessie Smith, Janis Joplin, Aretha Franklin, Mavis Staples, Amy Winehouse med flera presenteras. Ryktet om oss har spridits och vi har spelat på fullsatta rock, jazz- och bluesklubbar, allt från Nefertiti i Göteborg och Sundsvalls jazzklubb till Folk å Rock i Malmö. Vi har även spelat på en mängd olika teaterscener.

Elsie Petrén, saxofonist i Violet Green

Skriven 2020-09-14

Kommande evenemang
Precis som alla andra har vi fått ta en ofrivillig paus från turnerandet och har då passat på att spela in ett potpurri av olika låtar som snart ska bli en musikvideo. Och nu börjar äntligen bokningarna ramla in igen:

19 september: Pygméteatern i Stockholm
24 oktober; Mastmagasinet, Kristinehamn
13–14 november: Folk å Rock i Malmö
26 november: Faluns jazzklubb

Länkar:
Recension i Skånska Dagbladet från vår senaste konsert på Folk å Rock
Violet Greens hemsida
Elsie Petréns hemsida
Youtube-kanal

Elsie Petrén med sin saxofon. Foto: Mats o Karin, Musik & Möte Ålandsbro
print

Våra samarbetspartners