LINA AREKLEW : UR ASKAN – deckare i skuggan av Estonia med nya miljöer och bra “final twist”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Strawberry Förlag
Serie: Höga kusten (del 1)
Genre: Deckare
Antal sidor: 372
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-05-22

Ur askan är en brännhet, sprakande kanondebut av Lina Arklew. En intressant persongalleri, förrädiskt vackra miljöer och ett komplext sammanhang, som man kan grunna på länge …

Estoniakatastrofen har inte gjort (deckar)avtryck

En av bokens huvudpersoner är en Estoniaöverlevare. Estoniakatastrofen var en stor sjöolycka i Östersjön 1994, då 852 passagerare förolyckades – 501 av dem var svenskar på Tallinnkrysning. Katastrofen tog upp stort utrymme i den svenska nyhetsrapporteringen när det begav sig, men den har praktiskt taget inte gett något avtryck alls i den svenska deckarhistorien eller litteraturhistorien i stort. (Jämför till exempel med terroristdådet 9/11 eller attacken i samband med Boston maraton, och hur grundligt bearbetade dessa trauman har blivit i amerikansk litteratur och film, bland annat i deckare och thrillers)

Ser sin bror efter 25 år

Fredrik Fröding är namnet på överlevaren i detta drama och hans bror Niklas försvinner spårlöst … men ingen kropp hittas. Och det vet ju alla vad det betyder i deckarsammanhang …

Men det dröjer 25 år innan Fredrik ser Niklas igen. Utanför ett hotell i Stockholm … tillsammans med ägaren Adam Ceder.

För att få reda på sanningen om sin bror och varför denne försvann skuggar Fredrik Ceder till Ulvön, där han planerar att fråga ut honom … Men det hinner han aldrig. Ceder hittas mördad. Och utredaren Sofia Hjortén är någon ur Fredriks förflutna … Fredrik blir huvudmisstänkt och av alla är det bara Sofia som tror att han är oskyldig till mordet.

Finurligt med nya miljöer i ny deckarserie

Höga kusten har ett dramatiskt landskap som passar för den här typen av deckare … och det är ju finurligt av en ny författare att presentera nya miljöer i en ny deckarserie och göra ett område till sitt eget. (Stockholm och Gotland är förmodligen redan bland de mordtätaste områdena i hela världen, i alla fall om man konsulterar bästsäljande svenska deckare …)

Mysterium med kopplingar till 1970-talet

Som så ofta i deckare (och även i romaner i allmänhet) ska även ett mysterium från det förflutna redas upp, och de nutida händelserna har kopplingar till det som hände på Ulvön på 1970-talet.

Fredrik och Sofia kommer med all säkerhet att komma tillbaka i många uppföljare …

Letar du efter en ny svensk sommardeckare med spänning, en bra “final twist”, slående miljöer och lagom sympatiska men ack så mänskliga huvudpersoner … Leta inte längre! Hugg in på detta smultron!

Skriven 2020-08-25

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners