RYMDPOJKEN bland nyheter från Playground v. 50

Klicka på bilden, för att se hela bilden

RYMDPOJKEN OCH MYRA GRANBERG I NY DUETT
Rymdpojken, eller Adam Englund som han egentligen heter, debuterade i slutet av sommaren med singeln FLIGHTMODE feat. Victor Leksell. Låten adderades direkt på P3, hamnade på New Music Friday Sverige och har streamats flitigt.
Nu är han aktuell med sin nästa singel Glömma dig som släpps tillsammans med Myra Granberg.
”Glömma dig handlar om tiden efter ett break-up. Du vet om att det var rätt beslut – men det gör ändå ont och du vet inte hur du ska kunna gå vidare.”
Rymdpojken berättar vidare om låten och samarbetet med Myra Granberg:
“Jag kände tidigt att jag ville göra låten som en duett för att förstärka dessa känslor. Myra är någon som jag verkligen ser upp till, hon är i min mening en av Sveriges mest unika och coolaste artister. Därför blev jag överlycklig när hon ville vara med på låten och när jag hörde henne sjunga in låten i studion kände jag att låten blev helt perfekt.”

BURIAL, FOUR TET OCH THOM YORKE SAMARBETAR ÅTERIGEN
Nu släpper XL Recordings dubbelsingeln Her Revolution och His Rope med Burial, Four Tet och Thom Yorke.
Det har gått över nio år sedan deras första släpp tillsammans, den dubbla A-sidan av Ego och Mirror. På de nya låtarna har de tre akterna, några av det senaste decenniets mest vitala röster inom den alternativa musiken, rört sig från det extatiska soundet som hördes i samarbetet 2011 för att istället reflektera dagens osäkra världsläge.
Nya singeln finns tillgänglig fysiskt som en 12”-vinyl i ett väldigt limiterat antal samt digitalt.

TOMAS ANDERSSON WIJ SLÄPPER AKUSTISK VERSION AV STRÄCK UT DINA ARMAR
Singeln Sträck ut dina armar från Tomas Andersson Wijs nya album Högre än händerna når spelas just nu flitigt på radio. Nu släpps en akustisk duett-version av låten. Den USA-baserade sångerskan Vega Victoria, som låten handlar om, sjunger den ihop med Andersson Wij, och den skrevs efter ett telefonsamtal från USA.
Tomas Andersson Wij berättar:
“I början av 90-talet hade jag en trasslig kärleksaffär med Victoria. Jag var rockkritiker på Svenska Dagbladet på den tiden och bevakade indie och svensk musik. Victoria var ihop med sångaren i stans hippaste band, ett band som jag förväntades recensera och intervjua. Hon körde dubbelt med oss. Det var en jäkla röra. Sen flyttade Victoria till USA, fick ett barn och åren gick. När hon hörde av sig i våras hade hon fått cancer. Bara veckor efter behandlingen bröt coronaviruset ut. Hon har haft en tuff period helt enkelt. När vi la på den kvällen satte jag mig vid pianot och skrev Sträck ut dina armar.”

80-TALSIKONEN BONNIE TYLER SLÄPPER NYTT I FEBRUARI
Vem kan glömma Bonnie Tyler, den lilla blondinen med den raspiga sångrösten? Med hits som Holding Out For A Hero, It’s A Heartache och Total Eclipse of the Heart dominerade hon topplistorna på 80-talet och sålde miljontals album.
Tyler har sedan dess aktivt turnerat och också hunnit släppa ett otal skivor. Den 26 februari är det dags för albumet The Best Is Yet To Come där hon återigen tar hjälp av producenten David Mackay. Det rör sig om snygg rock och skön pop med den välkända rösten i fokus.
Bonnie Tyler själv summerar så här:
“I have been anxious to sing for you all for the past 10 long and scary months. I realize some of you have suffered from the virus and loss of family and friends and my heart aches for you. Music can lighten our load and is always my personal retreat. I hope these new songs will lift your spirits. I am so happy and proud of this new album. It simply rocks and brings a smile to my face every time I put it on. The moment we can get back on stage and see your smiling faces will be extra special. I promise the best IS yet to come.”

M WARD TOLKAR BILLIE HOLIDAY PÅ NYTT ALBUM
Artisten, producenten och författaren M Ward har etablerat sig som en av den moderna amerikanska musikens mest unika röster. På nya albumet Think of Spring, som är hans elfte album och släpps idag, gör M Ward akustiska tolkningar av låtar från Billie Holidays klassiska album Lady In Satin. De här avskalade och omarrangerade versionerna ger låtarna en helt ny dimension.
M Ward har valt att ge sina intäkter från denna skiva till Inner-City Arts & Donors Choose via Black Lives-fonden.

ROMY BJUDER PÅ AVSKALAD VERSION AV SINGELN LIFETIME
Igår släppte Romy, känd från The xx, en liveinspelning av en avskalad pianoversion av sin solodebutsingel Lifetime. Romy spelar för närvarande in sin första platta under eget namn, och detta intima framförande fångades i slutet av en dags inspelningar med en pianist som inspirerade henne att experimentera med låten.
Den ursprungliga singeln – där Romy manifesterade sin kärlek för känslosam klubbmusik – landade i september, och gav henne placeringar på ett flertal stora årsbästalistor.

NY VIDEO FRÅN KASBO
Nyligen tillkännagavs att Kasbo har chansen att kamma hem två P3 Guld-priser, i kategorierna framtidens artist och årets dans. Hans senaste album The Making of a Paracosm kritikerrosades när det släpptes i oktober, och nu har albumspåret Shut the World Out feat. Frida Sundemo fått musikvideo.
På låten kontrasteras Sundemos elektrifierande röst mot dansvänliga syntriff, och den fångar känslan av att dela ett ögonblick av lugn med någon man älskar – att kunna stänga ute omvärlden och dess kaos för en stund.

NY COVER-EP MED MUZZ
Supergruppen Muzz har nu släppt sin fyralåtars-EP Covers. Där hör vi trion bestående av Paul Banks, Josh Kaufman och Matt Barrick tolka Arthur Russell, Bob Dylan, Mazzy Star och Tracy Chapman.
Förra fredagen gjorde Muzz sitt allra första liveframträdande, Muzz – Live in Kingston, NY, inspelat på Reade’s Old Kingston Theater i New York. Förutom låtar från sitt självbetitlade album bjöd de på EP-spåret Nobody Wants A Lonely Heart, en Arthur Russell-cover.

EMMA RUTH RUNDLE & THOUGH SLÄPPER GEMENSAM EP I JANUARI
Kort efter att ha släppt det hyllade samarbetsalbumet May Our Chambers Be Full meddelar nu Emma Ruth Rundle och Thou att de kommer att släppa ännu ett gemensamt verk i januari, EP:n The Helm of Sorrow. De nya, trollbindande låtarna utgör en fortsättning på det som May Our Chambers Be Full påbörjade; en slags uppföljning på sin föregångares magi.
Idag släpper de singeln Hollywood, men inte bara det – de bjuder även på kortfilmen som delar namn med EP:n, en kortfilm som skapats av Thous egen Mitch Wells.
Vid första anblick kan de två akternas musik te sig väldigt olika varandra, men faktum är att de bägge hämtat mycket från både DIY-punken och grungen där de på sina egna håll utforskat utkanterna av de tunga musikgenrerna. Tillsammans åstadkommer de ett sound som för tankarna till Seattle på tidiga 90-talet.

CASPER CLAUSEN BJUDER PÅ NY SINGEL FRÅN KOMMANDE ALBUMET
Casper Clausen, känd från Efterklang och Liima, har tack vare sin aldrig sinande kreativitet alltid något nytt på gång. Den 9 januari är det dags för honom att göra solodebut med albumet Better Way. Nyligen fick vi en första fingervisning om vad som komma skall i form av den nio minuter långa krautrocklåten Used To Think, och i veckan kom uppföljaren Ocean Wave med video. Den nya singeln och dess musikvideo är hyllningar till Lissabon, där Clausen spelade in albumet.
Casper Clausen berättar om videon:
“The video for Ocean Wave is by my friend and film director Sebastião Braga. Sebastião followed me and filmed loads of stuff from and around my studio in Lisbon over the past 3 years. I asked him to boil it down to an 8-min homage to the place where I wrote all the music for my album Better Way – to the flowing water just outside my window, and to the dying sun that sets across the river, over the Sintra mountains every evening. To let you see a bit of what I’ve been looking at while making the music.”

NY VIDEO MED BUSCABULLA
Idag delar Buscabulla med sig av musikvideon till låten Ta Que Tiembla. Låten hördes först på duons debutalbum Regresa som släpptes i maj och möttes av hyllningar från kritikerkåren.
I videon befinner sig Buscabulla i ett postapokalyptiskt Puerto Rico, där de blir jagade av det typiskt puertoricanska fordonet tumbacoco. Om låten säger bandet följande:
“Ta Que Tiembla closes out the arc of Regresa, contrasting the enthusiastic naïveté of Vámono’s optimism with a grittier, more sinister feeling. Similarly to how the song speaks of perseverance in the face of impending doom, the video tries to show us in an ongoing search for reconciliation of apparent opposites.”

LISSIE GÖR COVER PÅ MILEY CYRUS-LÅT
Nu finns musikvideon till Lissies cover på Miley Cyrus megahit Wrecking Ball tillgänglig. Låten är tagen från Lissies nya cover-EP Thank You To The Flowers.
På EP:n tolkar Lissie låtar av kvinnliga artister som hon beundrar, och varje låt är inspelad som ett slags terapi där hon använder sin kraftfulla röst för att injicera varje spår med sina egna känslor som en hyllning till de kvinnor som inspirerat henne att göra precis det.
Den 19 december kommer Lissie att framföra låtar från EP:n i en livesändning från Parkway Theater i Minneapolis, och dessutom kommer hon att bjuda på sina största hits samt jullåtar för att få publiken i julstämning.

SLEAFORD MODS FIRAR ALBUMSLÄPP MED LIVESTREAM I JANUARI
Den 15 januari vankas det ny platta från de upproriska elektropunkarna Sleaford Mods. En vecka innan det sjätte albumet Spare Ribs får se dagens ljus laddar duon upp med en livestreamad konsert, The Demise of Planet X.
Fans i hela världen kommer få chansen att se konserten, och för svenska fans är det kl. 22:00 som gäller. Frontmannen Jason Williamson berättar om hur mycket de ser fram emot att få möta fansen igen, om än på avstånd:
“After the livestream in September at the 100 Club, it was clear that the connection to the audience, although through a screen, was still as strong. We love playing. We love the songs we play. It’s never a problem to perform and after a year of not performing it’s a fucking joy to appear on your screens.”

NEW DIME COLLECTORS ALBUMDEBUTERAR IDAG
I tider som dessa behöver vi musiken mer än någonsin, och i avsaknad av livespelningar finns det inte något bättre sätt att bli av med sin pandemiångest än att sätta på en bra rockplatta och skruva upp.
New Dime Collectors bildades 2016 i Malmö och har gjort avtryck på landets rockscener genom ett flertal liveframträdanden med sin högoktaniga, energifyllda och melodiösa hårdrock. Efter att under närmare ett och ett halvt år ha spelat in och producerat sitt debutalbum Safe, Are We? är det nu dags för New Dime Collectors att göra sin debut på skiva.
Albumet innehåller allt från högenergiska upptempolåtar till mera bluesiga rocklåtar, allt skrivet i en catchy poptradition och med punkig nerv. Avnjutes lämpligast på hög volym!

© Playground Music

print

Våra samarbetspartners