ANNIE DARLING : BOKHANDELN FÖR ENSAMMA HJÄRTAN – feelgood och syskongnabb i litteraturvärlden

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Genre: Skönlitteratur i översättning
Originaltitel: The Little Bookshop of Lonely Hearts
Översättning: Ingmar Wennerberg
Antal sidor. 352
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-03-16

Posy Morland har ärvt en bokhandel. Hon har två år på sig att få den att gå runt … annars förlorar hon den. Posy har en vision om att fylla hyllorna med sina egna favoriter, och att alltid hitta rätt bok för rätt person, men den där irriterande Sebastian kommer så ofta och stör och är retfull … Sebastian råkar vara den tidigare ägarens barnbarn och han har ett visst personligt intresse av att se Posy misslyckas med sin lilla boklåda …

Syskongnabb och en bokhandel

Posy och Sebastian har har vuxit upp tillsammans och dialogerna dem emellan påminner ofta om syskongnabb. Det är förresten Sebastian som kommer att få överta hela fastigheten och göra vad han vill med den om inte Posy kan få bokhandeln att bära sig. Han har redan ärvt resten av fastigheterna i området.

Posy vill verkligen lyckas med sin bokhandel, hon är duktig på att ordinera rätt bok till rätt person och hon får alla att känna sig lite bättre … Men så fort Posy känner sig överlägsen och glad och framgångsrik så tar Sebastian ner henne på jorden igen.

Smäller till verbalt

Posy avreagerar sig ofta genom att skriva. Ibland blir det små noveller om Sebastian och hennes irriterande relation till honom (som en roman i romanen) och att verbalt smälla till Sebastian i fiktionens värld gör att Posy känner sig bättre för stunden … Så en dag, istället för att ge Sebastian den ordinerade boken, råkar hon av misstag ge honom novellerna …

Hyllar läsning

Den lilla bokhandeln-genren är nu en alldeles egen genre inom feel-good genren. Man får följa Posy och hur hon kämpar med sin bokhandel och bokbeställningar och bokföring och allt annat som en ny egenföretagare har att tampas med. Det finns gott om möten med andra människor, som liksom Posy älskar böcker. Posy har läst litteraturvetenskap och den här boken verkar inledningsvis vara en bibliotekaries rosiga önskedröm – en bok som hyllar läsning och kvalitetslitteratur och är späckad med referenser till andra böcker.

Promenerar och tänker

Hur ska det gå med bokhandeln? Hur ska det gå för Posy och Sebastian och deras ständiga syskongnabb? Vilka böcker kommer att sälja bäst?

Det allra bästa med denna bok är dock helt orelaterat till dessa frågor … Och det är alla gånger man får följa med Posy ut på Londons gator, där hon promenerar och tänker. Man får promenera på väl igenkännbara gator, där folk inte hoppar av skräck bara de möter en annan människa på trottoaren … och man får promenera hur långt och hur ofta och hur länge man vill. Bara det känns som en önskedröm.

Skriven 2020-07-24

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners