GUINNESS WORLD RECORDS 2021 bland septembers fackböcker från Bokförlaget Ester Bonnier

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Veckans matsedel av Zeina Mourtada
Zeina är tillbaka med sin tredje bok Veckans matsedel. I denna bok ligger fokus på vardagsmat med relativt korta tillagningstider och praktiska veckomenyer att luta sig mot när tid och fantasi tryter. Som alltid bjuder smaksäkra Zeina på ny och spännande mat från en rad olika länder, men också några av de mest älskade recepten från hennes blogg. Här finns mängder av rätter som får hela familjen att ivrigt samlas runt matbordet, som thai-köttbullar med jordnötssås, mexikansk pulled chicken, kubansk köttfärslimpa, venezuelansk ost- och potatissoppa och iransk kycklinggryta.
Zeina Mourtada driver en av Sveriges största matbloggar, Zeinas Kitchen. Zeinas nyfikenhet på mat och passion för matlagning har gjort hennes recept till favoriter i tusentals kök och bloggen vann Matbloggsprisets Folkets val 2015, Sveriges bästa matbloggare 2016 av Mitt kök och Allt om Mat:s stora matpris 2018.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-09-08

Guinness World Records 2021
Största och bästa boken om rekord från hela världen är tillbaka. Den här gången med fler än 3000 nya och uppdaterade rekord och över 1000 bilder. En läs- och bildupplevelse utan like där du får ta del av spännande fakta om alltifrån rymden till robotar, tv och film, idrottsprestationer, kroppsliga utmaningar och konstiga djur och superstjärnor. Välkommen till Guinness World Records 2021!
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-09-08

Trettiofem sockor av Maja Karlsson
Att sticka sockor är ett lustfyllt nöje! Det är roligt, det går fort, och man kan vara säker på att slutresultatet blir uppskattat. För vem vill inte ha varma fötter i fina yllesockor?
Den erfarna stickboksförfattaren och designern Maja Karlssons nya bok är full med sockor som kickar igång sticklusten – alltifrån den enklaste nybörjarsockan till mer avancerade mönster. Beskrivningar och diagram är lätta att följa, och här finns också en pedagogisk stickskola för olika konstruktions- och teknikmoment. Maja inspireras av naturens, allmogens och kulturhistoriens värld. Något som tydligt speglas i hennes plagg och i bokens vackra och stämningsfulla bildmaterial. Det här är en bok att inspireras av och att återvända till år efter år.
Maja Karlsson är hon stickdesigner, föreläsare, inspiratör och författare. Samtliga verksamheter är samlade i hennes eget företag Majas Manufaktur. Majas dagar är fyllda av mönsterdesign, skrivande, fotografering, bloggande, nätbutiksjobb, föreläsningar och kursledaruppdrag och hon delar dagligen med sig av sitt skapande, via instagramkontot @majasmanufaktur.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-09-08

Sundets röda nejlikor av Conny Palmkvist
En grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser riskerade livet för att rädda så många som möjligt över Öresund ur nazisternas klor. Danskarna gav sig själva täcknamnet Helsingörs syklubb, och med hjälp av poliserna i Helsingborg lyckades man fram till sommaren 1944 forsla över nästan 1 500 motståndsmän och flyktingar till Sverige. Syklubbens oförvägne skeppare Erling Kjaer, som på nätterna dödsföraktande kryssade över Öresund i liten motorbåt mellan minfält och tyska jagare, kallades den röda nejlikan. Det här är berättelsen om hur han och de andra nejlikorna ställde upp för sina medmänniskor när nöden så krävde, ofta med risk för sina egna liv. För att det var det enda rätta att göra. För anständighetens skull.
Conny Palmkvist, född 1973, är bosatt i Helsingborg där han arbetar med barn- och ungdomsverksamhet på Stadsbiblioteket. 2005 debuterade han med den uppmärksammade och kritikerhyllade dokumentärromanen Hej då, allihopa.
Bokförlaget Forum
Utgivningsdag: 2020-09-09

Överlevare av Elaine Eksvärd
Att bli hel efter en trasig barndom
”Överlevare” är uppföljaren till ”Medan han lever” där Elaine Eksvärd bröt tystnaden om hur pappan utnyttjade henne sexuellt. Nu skildrar hon hur det är att leva med konsekvenserna av övergrepp i barndomen. Elaine skildrar öppenhjärtigt de gånger hon valt fel väg och hur hon satte kärleken på spel – men fick den tillbaka. Hon beskriver hur man kan ta sig vidare, bortom skam och sorg. Det är en bok för den som själv är överlevare, för anhöriga och de som vill förstå dem som blivit sexuellt utnyttjade. Men också en bok för alla med trasig barndom som önskar ett helt vuxenskap. Elaine Eksvärd är grundare till föreningen Tre ska bli noll som jobbar mot sexuella övergrepp där barn vistas. Hennes bok ”Medan han lever” har sålt i 80 000 exemplar.
Elaine Eksvärd är retorikexpert, föreläsare, vd för en retorikbyrå och författare till fyra storsäljande handböcker om härskartekniker, kommunikation och makt. Självbiografin Medan han lever skildrar hennes egen uppväxt som präglades av sexuella övergrepp. I boken Vi måste prata ger hon retoriska lösningar på kommunikationsproblem.
Elaine är samtidigt aktuell med boken Vardagshjältarna och trollkarlen tyst som ges ut av Bonnier Carlsen.
Bokförlaget Forum
Utgivningsdag: 2020-09-07

Ut i naturen av Erik Hansson
Naturskyddsföreningens guide till att vara ute i naturen
Att ta klivet ut i naturen kan vara en utmaning. Var ska man gå och vad gör man där? Det finns massor att upptäcka ute i naturen året runt, såväl stora som små upplevelser och för såväl vuxna som barn. Som att spana efter vårtecken eller höstens fågelsträck. Leta efter spår i snön eller knoppar på träd. Skåda stjärnor eller se norrsken. Gå på grodkonsert eller lyssna på ugglor. Spela artbingo med barnen eller åka på björnsafari. Ut i naturen är en guide och inspirationskälla till att hitta ut i naturen och förmedlar även kunskap som lyfter dina naturupplevelser till en ny nivå.
Boken är skriven av journalisten Erik Hansson tillsammans med Naturskyddsföreningen. Erik Hansson driver en av Sveriges största webbplatser om naturen natursidan.se och har bland annat skrivit boken Upplevelser i Stockholms natur (2018). Erik är även en av initiativtagarna till ”Biologiska mångfaldens dag i Sverige” och har nominerats till Naturvårdspriset 2019 av ArtDatabanken och Miljömålspriset 2020 av Naturvårdsverket.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-09-22

Klassiska rätter på veganskt vis av Gustav Johansson
Efter succén ”Vegansk husmanskost” är matbloggaren Gustav Johansson tillbaka med en ny kokbok för de som vill hitta veganska alternativ till sina favoriträtter. Denna gång bjuds det på veganska versioner av klassiska rätter från hela världen, allt ifrån pasta pesto och fish ’n’ chips till tikka masala, thailändsk curry och bouillabaise. Gustav bjuder också på smarta tips på hur man kommer igång med att laga vegansk mat, vilka alternativa råvaror man kan använda och framförallt hur man gör maten jävligt god.
Gustav Johansson driver Sveriges största veganska matblogg “Jävligt Gott” och brinner för att göra maten människor älskar bättre och mer hållbar. För är det inte det många av oss drömmer om? Att äta rätterna vi älskar och samtidigt kunna ta hänsyn till miljön och djuren.
2016 vann han Sveriges största matbloggspris i kategorin “Folkets Val” och 2019 utsågs han till en av Aktuell Hållbarhets hållbarhetsprofiler under 33 samt av tidningen Resumé till en av Näringslivets 150 Superkommunikatörer för att ha ”lyckats skapa en rörelse för vegansk/växtbaserad mat”.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-09-22

Wok, ris och nudlar av Jenny Walldén
Jennie Walldén blev känd för svenska folket som Sveriges mästerkock när hon tog hem vinsten 2013. Nu driver hon restaurangen Namu i Malmö och arbetar även som matkreatör och tv-kock. Hon stod i köket redan som barn i Korea och när hon som sexåring kom till Sverige tog hon med sina matminnen hit.
“Wok, ris, nudlar” är Jennies fjärde kokbok och här finns asiatiska favoriter som vardagsbibimbap och teriyakikyckling men du får också lära dig att göra egna handdragna nudlar och hur du gör kimchi på bästa sätt.
God mat med mycket smak på kort tid är Jennies signum och hon vet hur man kan anpassa genuint asiatiska rätter till våra svenska kök. Vad sägs till exempel om pad thai med räkor, koreansk sashimisallad, kålwok med biff och basilika eller sobasallad med miso och wakame?
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-09-22

Gangsterparadiset av Lasse Wierup
En avslöjande djupdykning i den nya gängkriminaliteten, skriven av Sveriges främsta kriminalreporter. Människors rädsla och otrygghet dominerar numera samhällsdebatten. Sverige har blivit ett europeiskt undantag där polisen tycks stå maktlös när unga män skjuter med automatvapen, tonårspojkar kastar handgranater och oskyldiga dödas. Hur har vi hamnat här? Genom att granska flera av de mest våldsamma grupperingarna blottlägger Lasse Wierup gärningsmännens drivkrafter och polisens brister. Vad krävs för att samhället ska återta makten och skapa trygghet för medborgarna? Wierup är författare till böcker som Svensk maffia och Helvetet inifrån. Gangsterparadiset är en bok för alla som vill förstå Sverige år 2020.
Lasse Wierup är journalist och har bevakat svensk brottslighet i Sverige sedan tidigt 1990-tal. 2007 gav han tillsammans med Matti Larsson ut boken ”Svensk maffia – en kartläggning av de kriminella gängen”. Han är även författare till ” Infiltratören – den smutsigaste härvan inom svensk polis” (2008) och ”Kokain – drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman” (2010), ”Svensk Maffia – fortsättningen” (2010) och ”Helvetet inifrån: femton år i Sveriges största brottsorganisation” (2012).
Bokförlaget Forum
Utgivningsdag: 2020-09-23

Mitt livs buffé av Kristina “Keyyo” Petrushina
Mitt livs buffé är en personlig kokbok där läsarna får ta del av Kristina “Keyyo” Petrushinas livsberättelse med maten i fokus. Dråpliga anekdoter och berörande minnen varvas med Kristinas favoritrecept för alla tillfällen, där varje maträtt har en bakgrundshistoria om vad just den rätten har kommit att betyda för Kristina. Lat och oinspirerad? Gör Kristinas kryddmacka (med genitillbehör). Kungabesök i kalendern? Laga jordärtskocksoppa, även känd som ”rätten med flest komplimanger på nyår”. Kompishäng? Gör iordning plockmat deluxe – och missa inte fusk chili cheese! Dessutom berättar Kristina om sin mormors godisgarderob, bästa förberedelserna innan besök på finkrog och utfärdar en varning för farliga knäckebrödsskivor.
Kristina ”Keyyo” Petrushina är komiker och programledare i radio och TV. Hon slog igenom som Youtuber, har haft flera egna tv-serier på SVT Play och varit programledare för Talang, Barncancergalan, Keyyo med Rheborg i Ryssland och nu senast 1/2 rum och kök. Hon medverkar även i Bäst i test och har gjort hyllad turné med scenföreställningen Ryssen kommer. Kristina kom till Sverige från Sibirien som åttaåring och bor idag i Stockholm.
Bokförlaget Forum
Utgivningsdag: 2020-09-23

Gott käk utan krångel av Tina Nordström
Med få ingredienser och en bra bas i skafferiet kan du med Tinas hjälp snabbt få till en härlig måltid utan att lägga en massa timmar framför spisen. Tinas devis är att det ska vara roligt att laga mat och det får gärna vara lätt – och självklart ska det vara gott.
I den nya kokboken bjussar hon som alltid på värdefulla tips förutom de många fantastiska recepten, samtidigt som hon är ett stort stöd i köket för oss alla, oavsett om vi är nybörjare eller mästerkockar. Smakkombinationerna är spännande och ibland oväntade, och matglädjen, humorn och lusten att testa nytt genomsyrar den här kokboken på samma sätt som hennes tidigare. Här finns såklart mycket grönt, men också kött, fisk och fågel och en och annan efterrätt när man är sugen på det. God mat utan krångel, helt enkelt.
Tina Nordström har länge charmat oss med sin befriande matattityd: det ska vara roligt att laga mat. Det får gärna vara enkelt och gå snabbt också. Med sina kokböcker, tv-program och via sociala medier vill hon stötta läsare och tittare att utmana sig själva i köket. Det har blivit många säsonger matprogram efter det första som hette “Mat” och gjorde att Tina blev Mat-Tina med hela svenska folket. Efter det har tv-karriären bara fortsatt, bland andra som programledare för “Tina i fjällen” och ”Hela Sverige bakar” och som en av jurymedlemmarna i “Sveriges yngsta mästerkock”.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-09-25

Fågeldagbok 2021 av Dan Zetterström, Bill Zetterström och Niklas Aronsson
En perfekt årsalmanacka för den som har ett naturintresse, men även för den som helt enkelt tycker att fåglar är något av det mest vackra man kan få se. Varje årstid har sina fåglar. De stillsamma vintermånaderna övergår i en hektisk vår full av skönsång. Sommarens jakt på föda åt ungarna lämnar plats för en höst då många arter bryter upp för att ta sig söderut. Fågelarterna presenteras i fängslande text av Niklas Aronsson och makalösa illustrationer av Bill och Dan Zetterström samt plats för egna anteckningar över vardagens händelser.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-09-01

© Bokförlaget Ester Bonnier

print

Våra samarbetspartners