Intervjuklassikern: SIMPLE MINDS – sista bandet ut

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Bakgrund

Den 8:e mars 2020 spelade Simple Minds för första gången i Malmö, läs vår recension här. En spelning som skulle bli en av de sista konserterna innan Covid-19 stängde ner allt vad livemusik heter och även alla andra publika arrangemang.

Har träffat bandet flera gånger

Simple Minds är som bekant ett av de ikoniska banden från 80-talet som aldrig lagt skrivandet på hyllan utan fortsatt att släppa nytt material med regelbunden oregelbundenhet. Senaste plattan med nytt material Walk Between Worlds kom 2018 och året därefter 2019 släpptes deras sjunde livealbum Live in the City of Angels. Själv har jag följt bandet sedan 1980 och sett dem ett otal gånger både i Europa och Nordamerika. Har även träffat bandet ett antal gånger både före och efter denna intervju. En senare pratstund, från deras besök i Växjö, finns att läsa här.

Enkelspelning blev två

Att berätta om minnen med Simple Minds och dess två profiler Jim Kerr och Charlie Burchill skulle jag kunna hålla på med i evigheter. Vid detta tillfälle hade jag med mig en kompis som är än värre än jag. Han har nog sett dem fler gånger än någon annan svensk… Självklart såg han dem på Malmö Live samt de två efterföljande spelningarna i Köpenhamn. Det var ju egentligen bara en spelning men på grund av av det initiala restriktionerna förosakad av coronapandemin fick konserten köras i två skift.

Intervjun nedan gjordes för precis 25 år sedan och publicerades i Malmö-Köpenhamnstidningen #3:1995.

Skriven 2020-07-08

SIMPLE MINDS Jim Kerr om tidigaste karriären: “Vi sålde knappt några skivor, men blev ändå inbjudna till festivalerna”

Innan en av de få skandinavienkonserterna, Cirkus i Stockholm träffade vi Jim Kerr, sångare i Simple Minds. Alla som inte fick biljetter till den konserten har nu fått möjligheten att se Simple Minds uppträda under Stockholm Waterfestival.

Just Stockholm och Sverige får Jim att tänka på gamla tider då de ännu var relativt okända. Redan 1979, under deras första turné fick de väldigt bra respons av den svenska publiken.

– Det var på den tiden vi knappt sålde några skivor men vi blev ändå inbjudna till en massa olika festivaler.

Apropå den senaste plattan Good News From The Next World frågade vi lite om förberedelserna inför den. Man får då inte glömma att Simple Minds numera är reducerat till en duo.

– Det var en del skillnader från tidigare. Först och främst hade vi ett långt uppehåll, vilket fick oss att gå in i studion helt avslappnade med mängder av idéer. Faktum är att vi skrev så mycket nytt material att vi skulle kunna fylla ytterligare en platta om inte två.

Simple Minds har haft ett antal olika producenter genom åren. Den här gången valde de Keith Forsey, mannen som låg bakom deras största hit Don’t You (Forget About Me). Valet av producent tycker Jim inte spelar någon större roll längre, men eftersom de bara arbetat ihop på en låt tidigare så tyckte de varför inte när Keith ringde upp och frågade.

Jim själv har ingen speciell favorit i Simple Minds repertoar utan det varierar. Därför blev valet av låtar inför turnén relativt slumpmässigt. De började med att spela mycket gammalt för att under turnéns gång slusssa in det nya materialet.

Jim tycker inte heller att det spelar någon större roll på vilken slags scen de står på. Så länge publiken och bandet trivs så är det okej.

– Självklart påverkas man av miljön, men jag säger bara att ibland har vi varit suveräna på en klubbspelning. Sedan redan nästa dag kan det vara katastrof. Det samma gäller utomhusarenor och allt där emellan.

När Simple Minds är ute på turné får i regel familjen stå åt sidan, men de försöker ändå träffas när det finns utrymme. Om det går försöker de också få till lite sightseeing, speciellt när de besöker nya platser.

Och så ett snabbt byte av samtalsämne; Jim Kerr är en väldigt stor fotollssupporter, favoritlaget är Celtics. Simple Minds har ett eget fotbollslag, “korplaget” Interminds som bandet själv spelar i.

– Vi spelar hellre än bra.

Det är beskrivningen på det lagets filosofi.

Avslutningsvis låter de hälsa att det inte ska dröja fyra år innan nästa turné.

Skriven 1995-07-08

print

Våra samarbetspartners