STJÄRNORNA PÅ SLOTTET 2020: Deltagarna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En schlagerdrottning, en konstnär och tre skådespelare – så ser årets uppställning ut i Stjärnorna på slottet. I juli möts Charlotte Perrelli, Ernst Billgren, Shima Niavarani, Kjell Wilhelmsen och Ola Rapace på Lejondals slott för att dela med sig av sina livs historier. I julhelgen är det tittarnas tur att möta årets stjärnor och höra vad de har att berätta.

– Vi är så glada över att kunna genomföra den 15:e säsongen av Stjärnorna på slottet och med en spännande mix av tre skådespelare, en schlagerdrottning och en konstnär. Tittarna kan se fram emot ännu en känslomässig berg- och dalbana i julhelgen när Shima, Charlotte, Ernst, Ola och Kjell öppnar dörren och släpper in oss bakom kulisserna, säger SVT:s projektledare Ulrika Midunger.

Tv-kocken Tareq Taylor gör sin tredje säsong i programmet och ska tillsammans med stjärnorna sätta ihop luncher och middagar. Årets spelplats är Lejondals slott, där även förra årets säsong spelades in.

Charlotte Perrelli tog Sverige och Europa med storm när hon vann Eurovision Song Contest i Jerusalem med “Take Me to Your Heaven” 1999. Förra året, 20 år senare, knöt hon ihop säcken och var Sveriges kommentator för tävlingen tillsammans med Edward af Sillén i Tel Aviv. Däremellan har Charlotte bland annat släppt nio soloalbum och över 110 inspelade låtar, tävlat i Melodifestivalen tre gånger till, varit programledare för tävlingen, turnerat i Europa och Asien, sommarpratat, varit jurymedlem i Talang, spelat huvudroller i musikalerna ”Skönheten och odjuret”,” Jesus Christ Superstar” och ”Evita”. Hon har släppt träningsböcker, har en egen skönhetskollektion och bloggar.

Ernst Billgren är en av Sveriges mest kända konstnärer, ett kändisskap som han genom åren har drivit som ett konstprojekt i sig. Ernst skapade sig ett omdebatterat namn under tiden på Valands konsthögskola i Göteborg. Redan 1994 blev han professor och sedan 1997 är Ernst Billgren ledamot av Kungliga Akademien för de fria konsterna. Ernst Billgren har alltid intresserat sig för frågan vad konst egentligen är och har skrivit ett 20-tal böcker, bland andra Vad är konst och 100 andra jätteviktiga frågor. Tittarna kunde senast se Ernst Billgren i reality-serien Äkta Billgrens på SVT.

Kjell Wilhelmsen var en sportkille i ungdomsåren och stod på teaterscenen för första gången som 21-åring. Sedan dess är det skådespeleriet som gäller. Han har genom åren jobbat med Kulturgruppen Spegeln och vid Angereds Nya Teater, varit anställd vid Backa Teater och Göteborgs Stadsteater. Kjell har medverkat i många svenska serier och filmer. Det breda genombrottet kom i SVT-dramat ”30 grader i februari” som hade premiär 2012, där han gav Glenn från Göteborg ett ansikte. Tv-tittarna har också kunnat se Kjell ta sig till semifinal tre gånger i På spåret, tillsammans med kollegan Eric Ericson.

Ola Rapace kom in på första försöket när han sökte till Teaterhögskolan i Göteborg. Efter examen fick han direkt en roll i serien Sjätte dagen, på SVT. Ola har stått på scenen på bland annat Uppsala Stadsteater, Orionteatern och Dramaten. Genombrottet kom i början på 00-talet när han gjorde en av rollerna i Lukas Moodyssons film ”Tillsammans” och efter det rollen som ”Hoffa” i tv-serien ”Tusenbröder”. Därefter är listan lång på både filmer och tv-serier. Olas karriär har även tagit honom utomlands, bland annat till Frankrike. 2012 gjorde han en roll i Bond-filmen ”Skyfall”. Ola Rapace föddes som Ola Norell. Efternamnet Rapace (som betyder rovfågel) tog han i samband med giftermålet med skådespelerskan Noomi Norén.

Shima Nivarani slog igenom som 19-åring med den egna prisbelönta soloföreställningen ”Autodidakt i enmansakt” på Riksteatern. Sedan dess har hon gjort över 40 scenuppsättningar bland annat på Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten i Stockholm. Med den egna solomusikalen ”Shima Niavarani är en Übermensch” var hon den yngsta att bli tilldelad Stockholms Stads Hederspris. Hon har sommarpratat, medverkat i Parlamentet och i Allsång på Skansen. Shima har prisats för sin roll i musikalen ”Bullets over Broadway” (2016) och har erövrat en allt större publik med serierna ”Allt faller”, ”Boy Machine”, ”30 grader i februari” och ”Sjölyckan”, samt långfilmerna ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann” och ”En del av mitt hjärta”.

Stjärnorna på slottet – alla säsonger

Säsong 1
Maud Adams
Börje Ahlstedt
Peter Harryson
Mona Malm
Sven-Bertil Taube

Säsong 2
Britt Ekland
Magnus Härenstam
Jan Malmsjö
Arja Saijonmaa
Peter Stormare

Säsong 3
Janne “Loffe” Carlsson
Kjerstin Dellert
Jonas Gardell
Staffan Scheja
Christina Schollin

Säsong 4
Kjell Bergqvist
Tommy Körberg
Siw Malmkvist
Björn Ranelid
Meg Westergren

Säsong 5
Ulf Brunnberg
Monica Dominique
Dan Ekborg
Marie Göranzon
Niklas Strömstedt

Säsong 6
Kim Anderzon
Louise Hoffsten
Christer Lindarw
Johan Rabaeus
Johan Rheborg

Säsong 7
Ewa Fröling
Robert Gustafsson
Claes Malmberg
Barbro “Lill-Babs” Svensson
Philip Zandén

Säsong 8
Leif Andrée
Malena Ernman
Maria Lundqvist
Claes Månsson
Lasse Åberg

Säsong 9
Harriet Andersson
Helena Bergström
Özz Nûjen
Örjan Ramberg
Rikard Wolff

Säsong 10
Marika Lagercrantz
Morgan Alling
Claire Wikholm
Stefan Sauk
Amanda Ooms

Säsong 11
Magnus Uggla
Lia Boysen
Gunnel Fred
Johannes Brost
Sofia Ledarp

Säsong 12
Peter Jöback
Ann-Louise Hanson
Bosse Parnevik
Marianne Mörck
Regina Lund

Säsong 13
Sven Melander
Camilla Läckberg
Lena Söderblom
Kajsa Ernst
Alexander Karim

Säsong 14
Dragomir Mrsic
Julia Dufvenius Wollter
Björn Kjellman
Måns Möller
Pernilla Wahlgren

Säsong 15
Charlotte Perrelli
Ernst Billgren
Kjell Wilhelmsen
Ola Rapace
Shima Nivarani

© SVT

print

Våra samarbetspartners