NISSE HELLBERG släpper soloskiva – den första på fyra år

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den 12 juni kommer singeln ”Vilken tur att vädret finns” från Nisse Hellbergs kommande album. Det är hans första soloskiva på fyra år. Albumet släpps i augusti och har namnet ”Goda tider rullar in” – en skiva starkt påverkad av resor till Louisiana.

Jag ville göra en platta med en positiv känsla, något vi haft ont om den senaste tiden. Titeln på albumet är naturligtvis en from förhoppning men också något jag verkligen väljer att vilja tro på, säger Nisse.

Det var under ett flertal resor till södra USA som den musikaliska nyfikenheten väcktes igen. På plats i Louisiana mötte han en musik som påverkade honom starkt. 

– Det blev nästan en halleluja-upplevelse. Jag fick känslan av att alla, oavsett kön och ålder, gick på klubbar, dansade och upplevde musiken rent fysiskt. I grunden är det dansmusik med syftet att hålla kvar folk på golvet låt efter låt, men de visar också en fantastisk respekt för den musikaliska traditionen. Jag riktigt marinerade mig i musiken därifrån, lyssnade på mängder av skivor när jag kom hem och försökte hitta kärnan i varför det svänger, säger Wilmer X-sångaren Nisse Hellberg om inspirationen till den nya soloskivan.    

Nisse har alltid fascinerats av till synes enkla musikformer som rock, blues och country och även på detnya albumet ”Goda tider rullar in” har han lekt med musikaliska begränsningar.

– Det enkla är ofta det svåraste, ler Nisse. Att musiken har ett Louisiana-filter är inte bara någon slags fernissa, det går på djupet. Så här skulle inte en Wilmer X-skiva kunna låta. ”Goda tider rullar in”, har mer akustiska instrument och ett lättare sväng.

Med förra soloskivan “Vägen västerut” (2016), hittade Nisse Hellberg ett mer country-inspirerat uttryck, vilket påverkade även texterna.

-Det känns mer tillåtet att vara vuxen inom countryn. Och ibland vill man ju vara det, ha, ha!

På “Goda tider rullar in” fortsätter han på det spåret textmässigt, men nu är de också stundtals mer repetitiva, ibland kryptiska – något som är speciellt för just Louisiana-området. 

– Jag har alltid lagt ner mycket jobb på texterna, naturligtvis är de på svenska trots de amerikanska inspirationskällorna, berättar Nisse Hellberg. 

Den 12 juni släpps singeln ”Vilken tur att vädret finns” och 28 augusti kommer albumet ”Goda tider rullar in”.

Om Nisse Hellberg:

Nisse Hellberg, född 1959 i Malmö, kompositör och textförfattare, är mest känd som sångare och gitarrist i bandet Wilmer X.

Efter många år som frontfigur i Wilmer X, solodebuterade Nisse Hellberg 1994 med “Röster från Södern”. Albumet, som gästades av Peps Persson, toppade försäljningslistan och följdes av flera framgångsrika album, bl. a ”Snackbar blues” från 2006. Det låg på den svenska albumlistan i ett halvår och gav Nisse en guldskiva mycket tack vare låten ”Tufft jobb”, hans största framgång på Svensktoppen. Ytterligare tre av Nisse Hellbergs soloalbum därefter har blivit belönade med guld.

2018 återuppstod Wilmer X inför bandets 40-årsjubileum med ett bejublat framträdande på Sweden Rock som premiär. Turnén fortsatte året därpå och den senaste konserten, en webbsändning från Malmö-klubben KB i april 2020, hade en rekordpublik.

Nisse Hellbergs soloalbum:

1994 Röster från Södern (med Peps Persson)
2001 Xtrem
2006 Snackbar blues
2007 En tiger i tanken
2009 En Modern Man
2010 Tufft jobb – Nisse Hellbergs Bästa 1994-2010
2011 Flod av eld
2014 Vad har han i huvudet?
2016 Vägen västerut

© United Stage Artist

print

Våra samarbetspartners