FUTURE WORLD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Ojämnt hafsig Mad Maxkopia, USA 2018
Regi: James Franco och Bruce Thierry Chung
I rollerna: James Franco, Suki Waterhouse, Margarita Levieva, Milla Jovovich, Snoop Dogg
DVD/Blu-Ray
(Sony)

BETYG: TVÅ

James Franco är en såväl mångsidig och produktiv som utan tvekan talangfull herre. Han rör sig dock ”all over the place”, vilket är både på gott och ont. Högt blandas med lågt, kommersiellt med smalt, hårdkokt med matiné och för all del också renodlat trams med det uppenbart seriösa. Spannet mellan låt säga dramat 127 timmar i regi av Danny Boyle och festliga The Disaster Artist vidare till thrillern Good People och actionrafflet Homefront mot Jason Statham är milsvitt, men det ska mer än gärna medges att jag uppskattar alla dessa alster ändå, om än på olika sätt. Till skillnad då mot de totala genomklappningarna The Green Hornet och The Interview, som bara bör förbigås med tystnad.

Värt att påminna om är emellertid att genombrottet kom i kultförklarade tv-serien Nollor och nördar redan strax innan millennisekiftet, men de flesta upptäckte honom troligen i rollen som Harry Osborne, Gröna trollets son i Sam Raimis Spider-Man.

Franco ingen Max(ad) hjälte

Hur som helst; med tanke på denna brokiga meritlista förvånas väl ingen över att fyrtiotvååringen nu både medregisserat och spelar en av huvudrollerna i Future World, en Mad Maxvariant som kunde blivit avsevärt bättre än vad som nu är fallet.

Franco är emellertid ingen Max(ad) hjälte á la Mel Gibson eller Tom Hardy här. Istället har han valt skurkrollen. Förmodligen för att han tyckte det verkade skojigare än att leka trist standardhjälte. För ärligt talat; Prince, ynglingen vi ska heja på är inte direkt någon karismatisk figur, men tanken är att han ska göra sitt bästa för att rädda sin döende moder i Lucy Lius skepnad från evigheten genom att hämta hem ett botemedel för hennes allvarliga sjukdom.

Milla Jovovich har inte lämnat apokalypsen bakom sig

För att kunna göra detta måste han dock lämna sitt begränsade paradis Oasen, och bege sig ut i den stora vida Mad Maxvärlden efter katastrofen. Dessvärre styr Warlord i Francos skepnad där med ett gäng grymma bikers i ständigt släptåg. På samma sätt visar det sig att Drug Lord alias allas vår Milla Jovovich inte alls lämnat apokalypsen bakom sig efter sex Resident Evil-filmer. Istället är hon herre eller…öh dam på täppan på den enda platsen där Prince möjligen kan få tag på drogen hennes sjuka mor behöver.

Nödvändiga konflikter och knäppa karaktärer

I mixen uppenbarar sig även en sedvanligt avslappnad Snoop Dogg som en bordellägare med brutal koll på sina kvinnliga anställda och Wu Tang Clans Method Man i dramats hårdföra gorillaroll. Bäst är dock Jovovich i sin onda variant på paradrollen Alice från Residens Evilfranchisen. Det är liksom alltid roligt att se Milla ”kick ass” även om det för all del vore synd att påstå att hon lyckas göra filmen som helhet direkt minnesvärd.

För låt oss vara ärliga här; Future World är överlag mest bara en ojämnt hafsig Mad Maxkopia, som på det hela taget bara hjälpligt lyckas hålla actionfanatikern i en intresserad. Själv berättelsen är det väl inget större fel på egentligen, B-filmsstoryn bjuder på de nödvändiga konflikterna och det dito knäppa karaktärerna som krävs.

En onödig parentes

Synd bara att genomförandet lämnar en del kvar att önska. Inte minst kan jag uppleva att inspirationen inte varit alldeles på topp i de tre manusförfattarnas skrivarlya. Tyngden i själva dramat, variationen i våldsamheterna och fantasin som helhet saknas för att göra det hela till något annat än en onödig parantes. Jag hatar att vara en tråkmåns, men ”tvåan” här ovan går på kryckor. Så ta mitt råd och se om Mad Max: Fury Road igen. Eller varför inte leta upp den sorgligt bortglömda Cherry 2000 med en ung Melanie Griffith i huvudrollen.

Skriven 2020-05-25

print

Våra samarbetspartners