10 YEARS tillbaka – nu skriver det miljonsäljande metalbandet om polariseringen i samhället

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Hårdrockstrion från Knoxville, Tennessee, som består av Jesse Hasek (sång), Brian Vodinh (gitarr (live)/trummor, bas, bakgrundssång vid inspelningar) samt Matt Wantland (gitarr, synth, programmering) sålde guld i hemlandet med förra plattan och tar nu ett rejält kliv framåt.

De omfamnar vår högaktuella sårbarhet med ännu bättre låtar och en djärv ljudbild. Sångaren Jesse Hasek berättar: “Vi försöker aldrig återskapa något vi redan har gjort. Vi visste att vi måste utmana oss själva för att se vad vi kunde åstadkomma. Om det inte då blir jobbigt så utmanar du inte dig själv tillräckligt för att utvecklas. Från allra första början har musik alltid varit någon slags terapi eller en ventil. Vi gillar det sättet att arbeta, att få vara sårbara och kunna tala om våra känslor. Vi tar avstamp i varför vi älskar musik och klär den i vår mognad och där vi befinner oss idag. Vi lyckas styra vår kärlek till kreativiteten från ett mer moget och utvecklat perspektiv.”

I närmare två decennier har 10 Years i det tysta tvingat sig själva och den moderna rockmusiken att utvecklas. De har lyckats bygga en formidabel katalog där bandets guldsäljande genombrott The Autumn Effect 2005) gav dem hitsingeln Wastelandsom sålde guld, kom in på Billboards Hot 100 samt nådde förstaplatsen på Active Rock Radio och Billboards Alternative Song-lista. De fick tre topp 30-placeringarBillboards Top 200 med Division (2008), Feeding the Wolves (2010) och Minus the Machine (2012). Uppföljaren From Birth to Burial I sin tur såg dagens ljus tre år senare, och nådde en topp-tioplacering på den amerikanska indielistan.

2017 återförenades Jesse, Brian och Matt på (how to live) AS GHOSTS som även den blev en framgångs. Plattan hamnade på topp 5 på den amerikanska Hard Rock Album-listan och gav dem en hitsingel med Novacaine. Singeln hamnade på topp 5 på Billboards US Mainstream Rock Songs-lista och genererade 16 miljoner streams på Spotify och sammanlagt 29 miljoner streams på samtliga strömningsplattformar.

Totalt har låtarna från (how to live)AS GHOSTS streamats över 51 miljoner gånger. I samma veva gjorde bandet mängder av utsålda spelningar och turnerade med bland andra Korn, Deftones, Stone Sour, Chris Cornell och Linkin Park.

De nya inspelningarna är ett samarbete med GRAMMY® Award-vinnande producenten Howard Benson(My Chemical Romance, Halestorm, Papa Roach, Three Days Grace) som bandet även jobbade med på Feeding the Wolves

Hasek berättar vidare: “När vi var i studion i höstas så såg vi på vår tids utveckling som den var då när vi skrev The Shift. Som samhälle är vi så distraherade så vi inte står enade. Då pandemin slog till blev det än viktigare att till slut se på människans positiva egenskaper. Vi har insett att vi alla står inför detta. Visst, du kan välja sida, men vi sitter alla i samma båt.” Gitarristen

Brian Vodinh tillägger: “Texterna behandlar polariseringen i samhället och människans påverkan på vår planet. Vi tanker oss att människan kan vara jordens virus. Det är något väldigt speciellt vi skapar. Vi går igenom skärseldar med alla utmaningar men i slutändan är det värt det. Samtidigt speglar det världens olikheter. Allting är politik. Alla är arga på alla. Vi är bättre som människor
då vi samarbetar.”

“Efter alla år är 10 Years som bröder,” sammanfattar Jesse. “Jag har spenderat mer än halva mitt liv med de här snubbarna och lyckats åstadkomma mer än jag någonsin trodde vara möjligt. Det har varit en oförklarlig, galen och otrolig resa sedan Brian på sin 19-årsdag frågade om jag ville gå med i bandet. Mot alla odds har vi fortsatt med vårt liv. Jag har svårt att se människor som inte anstränger sig för att ta till vara på livet. Att leva är underbart om du lägger manken till. Livet kan visa dig det vackra och det är vad bandet har visat mig.”

© Mascot Label Group

print

Våra samarbetspartners