LOTTA SCHELIN bland Norstedts faktautgivning hösten 2020

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Här är höstens faktautgivning från Norstedts. En av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare någonsin, Lotta Schelin, berättar öppenhjärtigt om vad drömmar kan kosta, men också vad de kan ge. Emma Bouvin, en av DN:s mest lästa krönikörer, fångar med osviklig humor och stor värme i sin debutbok livets väsentligheter och förtretlighet. Den renommerade trion Leif Mannerström, Marcus Aujalay och Mischa Billing sätter smak på tillvaron. Och så ger vi ut reportaget som var startskottet för metoo-vågen och fick Harvey Weinstein på fall.

Augusti

Stora boken om fermetering – Jenny Neikell
Succéböckerna Fermentera och Fermentera 2.0 banade väg för fermenteringsvågen i Sverige. I Stora boken om fermentering samlar vi de bästa recepten ur Jenny Neikells två tidigare böcker, och får även en ny uppdaterad faktadel och helt nya recept.
Utgivningsdag: 20 augusti

Vad hände på vägen till Jerusalem? – Lena Einhorn
Lena Einhorns djärva bok Vad hände på vägen till Damaskus? från 2006 blev en stor försäljningsframgång och dess slutsatser väcker fortfarande internationellt intresse. Nu riktar hon samma nyfikna men kritiska blick mot Gamla testamentet, och framför allt mot Moseböckerna. Dessa utspelar sig i stor utsträckning i Egypten, en av forntidens stora civilisationer. I den bibliska texten får vi läsa om egyptiska faraoner och stora arméer, landsomfattande farsoter och massiva folkförflyttningar. Det ser ut som dokumenterad historia. Men stämmer det verkligen?
Utgivningsdag: 27 augusti

September

Rutiga bakboken 2020
I Rutiga bakboken finns pedagogiska bildserier som gör det lätt att till exempel göra jäsdegar, kakdegar och smeter samt att grädda och dekorera. Oavsett om du vill göra snabbakade muffins eller en stor laddning matbröd för frysen, oavsett om det är dags för julkakor eller fräscha sommarpajer så finns recepten i Rutiga bakboken.
Utgivningsdag: 3 september

Smaksäkert – Leif Mannerström, Marcus Aujalay, Mischa Billing
En välrenommerad trio tar oss med på en resa i smaker och kombinationer av smaker. God och vällagad mat för alla! Med fyra säsonger och fem menyer och vanliga säsongstillgängliga råvaror som utgångspunkt. Du får tips, kommentarer, alternativ och reflektioner kring smaker, inköp och drycker. Jag har ett vin och vad ska jag laga för mat? Varför är vissa rätter alltid goda? Hur gör jag så att kycklingen blir krispig? När är fisken perfekt? Såsen? Varför just den här kombinationen av smaker?
Utgivningsdatum: 10 september

Hearrát dat bidje min : Bággojohtimiid birra – Elin Anna Labba
Herrarna satte oss hit – som nu kommer i nordsamisk utgåva – berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta.
Utgivningsdatum: 10 september

Snabblyx : Gourmetmat för två
Det finns ofta anledning att fira, och alltid skäl att äta gott. Snabblyx ger inspiration, genvägar och ett femtiotal oemotståndliga recept som förhöjer både gråa och glammiga dagar.
Utgivningsdatum: 10 september

Zero waste i köket – Karin Bohlin
På ett enkelt och inbjudande sätt guidas du kring hur du kan tänka för att hjälpa miljön och klimatet. Se stort som smått som en start på nästa måltid – en broccoli som börjat gulna avgör att det blir wok ena dagen och någon deciliter yoghurtsås från igår inspirerar till en burgare idag. Med säkra kort och nya knep hoppas författaren att fler ska få bättre koll på förvaring och hållbarhet, lust till förändring och att mer mat ska njutas av.
Utgivningsdatum: 17 september

Leenden – Göran Everdahl, Per Naroskin
Våra leenden är ett ojämförligt socialt smörjmedel. Vid rätt tillfälle kan det rädda en social situation men ett elakt flin kan också utnyttjas som en välriktad attack. Vårt smil är helt enkelt känslomässig hårdvaluta! Här kommer den oumbärliga handboken som orienterar oss i den rika floran av mångtydiga leenden och inte minst, hur vi känner igen äkta och falska varianter.
Utgivningsdatum: 17 september

En kibbutz i Falun – Kaj Schueler
Kaj Schuelers mor talade nästan aldrig om sin uppväxt, och när hon dog påbörjade han en upptäcktsresa in i hennes förflutna. Ruth Herz föddes av judiska föräldrar i tyska Bingen och kom till Sverige i januari 1939, en månad före sin 16-årsdag. Tillsammans med en grupp andra judiska ungdomar grundade hon en kibbutz på Hälsinggården i Dalarna. Kvar i Tyskland fanns hennes föräldrar, vars tillvaro blev alltmer kringskuren på grund av förföljelse och förtryck.
Utgivningsdatum: 24 september

Frantzén – Björn Frantzén
En helt världsunik restaurang, i Stockholm, har lyckats omdefinera modern hedonistisk gastronomi. Restaurant Frantzén är en sensation inom global fine-dining, och nu delar teamet bakom denna succé med sig av recept, inspiration, tankar och detaljer runt skapandet av denna gastronomiska destination och institution.
Utgivningsdatum: 24 september

Granskogsfolk – David Thurfjell
I Granskogsfolk tecknar David Thurfjell den svenska naturkärlekens religionshistoria, från fornnordiska föreställningar om en besjälad vildmark, via de katolska och lutherska periodernas folktro och troslära, till den moderna tidens exploatering och naturromantik. Det blir en berättelse om vår relation till den natur som vi älskar och är en del av, men som vi samtidigt ständigt söker dominera eller fjärma oss ifrån.
Utgivningsdatum: 24 september

Tystnadskontraktet – Megan Twohey, Jodi Kantor
Det här är den sanna historien om hur reportrarna Jodi Kantor och Megan Twohey på New York Times grävde fram skandalen kring Harvey Weinstein, och hur det blev en tändande gnista för metoo. Det är bladvändande spännande att följa med i det journalistiska arbetet, med ständiga svåra avvägningar och motgångar, och se hur de bit för bit lyckas blottlägga de tystnadsstrukturer som upprätthåller övergrepp. Ledtrådar kommer från alla håll men tystas från ännu fler. De möter hot, maktfullkomlighet och dubbelspel som leder långt bortom det enskilda fallet.
Utgivningsdatum: 24 september

Den svenska korvresan – Jan Scherman
Korvälskaren och debattören Jan Scherman har också gjort en resa. Han har farit genom hela landet, från norr till söder, för att hitta historierna och människorna bakom våra bästa korvar. Här skildras de ur en mängd perspektiv; produkter, platser och personer som säger något om vårt land och vår tid. Det blir till en berättelse om det Sverige som sällan får höras.
Utgivningsdatum: 24 september

Oktober

I huvudet på Lotta Schelin – Lotta Schelin
2018 beslutade Lotta Schelin, en av svensk fotbolls mest framgångsrika spelare någonsin, sig för att sluta med fotbollen för gott. En allvarlig nackskada gjorde att fokus förflyttades från att återvända till fotbollsplanen till att komma tillbaka till livet. Här berättar hon för första gången om avgörande ögonblick på och utanför plan, vid såväl straffpunkter som sjukhussängar. Det blir en berättelse om vad drömmar kan kosta, men också om allt de kan ge.
Utgivningsdatum: 1 oktober

Det här är den bästa tiden i ditt liv – Emma Bouvin
Emma Bouvin är en av Dagens Nyheters mest lästa krönikörer. Med sin osvikliga humor och stor värme fångar hon i sin debutbok livets väsentligheter och förtretligheter, allt från första dejten med barnens far och kisset på stickan till dagen då hennes unge utan förvarning blivit sex år och ska börja skolan. Här finns svärtan och glädjerusen, bråken och vardagslyckan. Och så den där kärleken som trots allt är större än allting annat.
Utgivningsdatum: 1 oktober

En förälders födelse – Emilia Bergmark Jiménez
När fotografen Emilia Bergmark-Jiménez födde sin son förändrades allt för henne. Hon gick igenom en dörr hon inte hade föreställt sig och väl igenom fanns ingen väg tillbaka. I den här boken får vi följa henne under hennes första tre år som förälder. Det är naket och poetiskt, utlämnande och inkluderande. Hon visar upp precis alla sidor av sitt föräldraskap.
Utgivningsdatum: 1 oktober

Jung Chang – De osannolika systrarna Soong
Jung Chang, författaren till den bästsäljande succén Vilda svanar, är nu tillbaka med en fascinerande bild av tre systrar som kom att forma det moderna Kina.
Utgivningsdatum: 1 oktober

Comfort food – Agnes Gällhagen
Comfort food – från matnojor till ren njutning är en kärleksförklaring till den gröna, hemlagade maten. Det är en djupt personlig bok, skriven till dig som har tröttnat på att jämt och ständigt sträva efter bättre, mer hälsosamma vanor, att aldrig få vara nog. Du som vill hitta tillbaka till ett sätt att äta som präglas av nyfikenhet och omtanke, snarare än måsten och restriktioner.
Utgivningsdatum: 8 oktober

Borde hålla käft : En bok om Märta Tikkanen – Johanna Holmström
Sedan Märta Tikkanen debuterade som författare för 50 år sedan har hon varit omskriven, omtalad, ibland bespottad, men mest av allt älskad. Nu kommer den första stora biografin om henne. Johanna Holmström skriver om Märta Tikkanens liv och författarskap, sett genom männen, väninnorna, barnen och skrivandet. Borde hålla käft låter oss komma nära en av våra stora författare.
Utgivningsdatum: 8 oktober

Vinter hos Wood – Sofia Wood
Sofia Woods värld, som känns igen från hennes debut Chez Wood, är ombonad och välkomnande, sinnlig och genomtänkt. Recepten är förvånansvärt enkla men otroligt goda. Här blandas mestadels vegetariskt med en del fisk och skaldjur samt enkla veganska rätter.
Utgivningsdag: 22 oktober

Brynt smör – Julia Tuvesson
Efter Plåtmat och Käka grönt! är nu Julia Tuvesson tillbaka med en sprillans ny kokbok om det gröna kökets bästa smaksättare och här visar hon hur man använder den på bästa sätt! Ett 40-tal recept uppdelade i kapitlen brunch hela dagen , snabbt vardagskäk , enkel bjudmat , något sött och plock, snacks och aperitivo varvas med etnologiska texter om smörets historia och betydelsen av att våga göra misstag och hur det kan leda till fantastiska kulinariska uppfinningar.
Utgivningsdag: 22 oktober

Mitt indiska liv – Malin Mendel
Malin Mendel lever till vardags i två skilda världar, som korrespondent i Indien och hemma med familjen i Sverige. Därmed har hon en unik möjlighet att skildra såväl indiskt vardagsliv som mat och yoga. Den här boken bjuder på vegetariska rätter som vem som helst kan laga, många av dem inspirerade av grannar och vänner i Bombay. Det är genuin och enkel mat som gör gott – som en dal från Kerala med kokos eller ragi roti, tunna mjuka bröd bakade på hirs.
Utgivningsdag: 29 oktober

Frivillig i Auschwitz – Jack Fairweather
Den polske motståndsmannen Witold Pilecki infiltrerade Auschwitz för att berätta för världen om vad som skedde innanför lägrets murar. Men han kunde inte ana de fasor som mötte honom. Journalisten och krigskorrespondenten Jack Fairweather har skrivit en grundlig, skakande och ohyggligt spännande berättelse om mänskligt mod som går utöver det vanliga.
Utgivningsdag: 29 oktober

Astronomisk kalender 2021 – Per Ahlin
Astronomisk kalender 2021 vänder sig till alla som skulle vilja veta mer om stjärnhimlen och vad som händer där, vecka för vecka under hela året. Samtidigt är den en fullständig almanacka med veckonummer, namnsdagar och helgdagar.
Utgivningsdag: 29 oktober

November

Lev länge och väl – Kerstin Brismar, Marit Andersson
Vi vill alla leva länge men också ha ett bra liv så länge vi lever. Professor Kerstin Brismar har jobbat med de så kallade livsstilssjukdomarna under hela sitt läkarliv, hon om någon vet hur vi ska göra för att minska risken för sjukdomar på ålderns höst. Här delar hon med sig av sin samlade kunskap, det hon lärt sig under sina år som verksam läkare och forskare.
Utgivningsdag: 5 november

Förändra ditt liv 5 minuter i taget – Rangan Chatterjee
I sin nya bok vill succéläkaren Rangan Chatterjee sänka trösklarna ännu mer för oss som vill göra bra hälsoval men som inte anser oss ha tid. Genom en mängd övningar och enkla saker som du kan göra själv – och som alla tar 5 minuter att genomföra – kan du påbörja resan mot ett mer hälsosamt och mindre stressfyllt liv.
Utgivningsdag: 5 november

© Norstedts

print

Våra samarbetspartners