KARL OVE KNAUSGÅRD bland Norstedts skönlitterära utgivning våren 2021

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Till våren är Karl Ove Knausgård tillbaka med sin första roman efter världsframgångarna med Min kamp-sviten. Succéduon Mohlin & Nyströms spänningsserie fortsätter, Balsam Karam följer upp sin uppmärksammade debut och Mats Strandberg tar med oss på en blodig konferens.

Januari

Inger Edelfeldt – Om snö och guld
Inger Edelfeldts utvecklingsroman för tankarna till hennes litterära rötter med de mycket omtyckta och omtalade böckerna Duktig pojke och Kamalas bok. Om snö och guld är en bok som hyllar skapandet, den djupa existentiella nyfikenheten och den blandning av sårbarhet och styrka som gör oss levande. Det är också en bok som inbjuder till funderingar kring det som numera kallas psykisk ohälsa.
Utgivningsdatum: 4 januari

Roy Jacobsen – Mannen som älskade Sibirien
Roy Jacobsen är en av våra stora nordiska författare. I denna kritikerhyllade och vackra roman skriver han Dörries historia, i en fantastisk berättelse om en försvunnen värld, om natur, urfolk och nya upptäckter, från en tid då det fortfarande fanns vita fläckar på kartan.
Utgivningsdatum: 4 januari

Kjell Espmark – Återliv
Återliv utgör den tredje delen i en trilogi som inleddes med Skapelsen och fortsatte med Kvällens frihet. Vad som kunde kallas Skapelsetrilogin börjar i den oavslutade skapelse som kräver sin fortsättning av oss alla.
Utgivningsdatum: 8 januari

Hervé Guibert – Blinda
Hervé Guiberts bok Blinda har kommit att betraktas som en kultbok. Denna utgåva i Norstedts Klassiker innehåller ett nyskrivet förord av Eli Levén.
Utgivningsdatum: 8 januari

Viola Ardone – Hoppets tåg
Det är efterkrigstid och nöden är stor i det krigshärjade Syditalien. Napolitanska Antonietta är desperat i kampen för brödfödan och sätter sin sjuårige son Amerigo, tillsammans med tusentals andra barn, på ett tåg mot Bologna. Amerigo hamnar hos den ensamstående Derna, vars svåger Alcide får en avgörande roll i Amerigos liv när han tillverkar en fiol åt honom. Utgivningsdatum: 14 januari

Anki Edvinsson – Snöängeln
Snöängeln är en spännande, tempofylld och uppslukande kriminalroman. Poliserna Charlotte von Klint och Per Berg är på många sätt varandras motsatser, men tillsammans bildar de ett oslagbart team.
Utgivningsdatum: 14 januari

Karl Ove Knausgård – Morgonstjärnan
Med sitt rika persongalleri och en handling som spänner över vardagligheter och stora kosmiska sammanhang är Morgonstjärnan ett storverk av en av Europas riktigt stora berättare. En roman om det vi inte förstår, det vi inte vet att namnge och aldrig tidigare har mött.
Utgivningsdatum: 20 januari

Björn Sand – Evighetstecken
Tom är en produkt av Stockholms innerstads övre medelklass. Han är född in i en värld av ekomärkt överflöd och stilmedveten hållbarhet, där en lycklig framtid ska vara en självklarhet. Men när en personlig katastrof drabbar honom står han plötsligt handfallen inför livet. Björn Sands debut Evighetstecken är en roman om människan i vår tid.
Utgivningsdatum: 21 januari

Fredrik Nyberg – Ruiner (Första häftet I–XXII)
Fredrik Nyberg är en av de mest framstående poeterna i sin generation, ständigt kritikerhyllad och flerfaldigt prisbelönt. Ruiner (Första häftet I–XXII) markerar en kursändring i, och en expansion av, författarskapet.
Utgivningsdatum: 28 januari

Februari

Ruth Druart – Sista natten i Paris
Ett starkt porträtt av andra världskrigets brutalitet och kärlekens uthållighet. Sista natten i Paris är en vacker och gripande roman i samma anda som Fyren mellan haven och Tatueraren från Auschwitz.
Utgivningsdatum: 4 februari

Mats Kolmisoppi – Scener från hovet
Mats Kolmisoppi skriver i två långnoveller om existensen och döden. Om att acceptera sin plats på jorden, eller fly från den.
Utgivningsdatum: 11 februari

Elisabeth Berchtold – Modersmyter
Elisabeth Berchtold har i sin tredje diktsamling begett sig in i modersmytens djupa skogar. I en grumlig sjö simmar en gravid kvinna med magen stor och svullen.
Utgivningsdatum: 18 februari

Mars

Balsam Karam – Singulariteten
En kvinna letar efter sitt barn. Hon går gatorna fram och ropar. Hon letar längs cornichen där dottern brukade arbeta. Hon letar tills hon är vansinnig, galen av sorg. Tills hon glömt sina andra barn. Hur kan man fortsätta att leva efter att ens barn har försvunnit? Vad för slags mamma är man då? Balsam Karam debuterade 2018 med den kritikerhyllade och mycket uppmärksammade romanen Händelsehorisonten.
Utgivningsdatum: 4 mars

Elise Ingvarsson – De näst största städerna: En berättelse
Elise Ingvarsson är en av våra mest uppmärksammade poeter. Nu vecklar hon ut en prosalyrisk berättelse i vilken man känner igen mycket från hennes tidigare poesi, där moderskap, tro och identitet har varit vanligt förekommande teman, men i De näst största städerna växer också en stark och modig berättelse fram som ytterligare förstärker dessa ämnen.
Utgivningsdatum: 4 mars

Annie Ernaux – En flickas memoarer
I En flickas memoarer söker Annie Ernaux sig tillbaka till sommaren 1958, som hon tillbringade som ledare på ett sommarkollo i Normandie. Hon återvänder till sin första natt med en man. För honom betyder natten ingenting, för henne alldeles för mycket.
Utgivningsdatum: 11 mars

Anna Jansson – Galgbergets väktare
I Galgbergets väktare brottas Maria Wern med en mördare vars motiv är höljt i dunkel, samtidigt som en katastrof har vänt upp och ned på hennes privatliv. På klassiskt Anna Jansson-manér binds den spännande deckargåtan samman med fascinerande och skrämmande historiska fenomen.
Utgivningsdatum: 11 mars

Julia Phillips – Försvinnande värld
Julia Phillips har skrivit för bland annat The New York Times. Debutromanen Försvinnande värld utspelar sig under ett år på Kamtjatkahalvön i nordöstra Ryssland och berättar många människors liv, människor vars öden på ett eller annat sätt hör ihop: ett vittne, en granne, en poliskommissarie, en mamma.
Utgivningsdatum: 11 mars

Sylvia Plath – Dagböcker och anteckningar
Generationer av läsare har fängslats av den amerikanska författaren och poeten Sylvia Plath (1932-1963), som skrev romanen Glaskupan och diktsamlingen Ariel, men lika mycket av hennes tragiska öde. Hon blev under sextio- och sjuttiotalen till en symbol för kvinnans kamp för självständighet och frihet. Sylvia Plaths dagböcker publicerades i svensk översättning 2003 och återutges nu i Norstedts klassikerserie.
Utgivningsdatum: 25 mars

Laura Lindstedt – Min vän Natalia
Min vän Natalia är en roman som vill dekonstruera samtidens självhjälpslitteratur och kör dessutom den autofiktiva traditionen ända in i kaklet. Romanen frågar sig vad som finns kvar i det fördolda när allt är belyst. En annan röd tråd är frågan om makt. Vem är det egentligen som styr terapin – terapeuten eller Natalia? Och vem av dem är romanens sanna berättare?
Utgivningsdatum: 25 mars

Pierce Brown – Mörkrets tid
Uppföljaren till Pierce Browns succé Järnguld, och den femte fristående delen i den bästsäljande serien Rött uppror, är här.
Utgivningsdatum: 25 mars

April

Peter Mohlin & Peter Nyström – Den andra systern
Den andra systern är en pulshöjande uppföljare till succén Det sista livet som blev Årets deckardebut 2020. I en framgångsrik mix av högintensiv spänning och psykologiskt djup serveras en intrig som är så rafflande att vi glömmer bort att andas. Äntligen får vi återse vår nya krimhjälte John Adderley.
Utgivningsdatum: 1 april

Martin Engberg – Den röda pojken
Martin Engberg, vars senaste roman En enastående karriär fick stor uppmärksamhet, tecknar här med säker hand en mindre ort i Sverige och en händelse som djupt präglat dem som var inblandade i den.
Utgivningsdatum: 1 april

Michael Connelly – Oskuldens lag
Michael Connelly skruvar upp spänningen till max i denna förstklassiga rättsthriller, och visar återigen varför han är den främsta krimförfattaren i världen.
Utgivningsdatum: 9 april

Magnus Halldin (red) – De Nio – litterär kalender 2021
Samfundet De Nio har sedan 2003 årligen givit ut sin litterära kalender, som innehåller essäer, poesi och kortprosa av några av den svenska litteraturens mest intressanta namn.
Utgivningsdatum: 9 april

Sebastian Barry – Tusen månar
En fristående fortsättning av den dramatiska Dagar utan slut som publicerades på svenska 2020. Tusen månar är en makalös skildring av en kvinna och hennes övertygelse om att hon själv måste skapa sig en framtid – och om hur svårt det är när lojaliteten delas mellan det egna ursprunget och de människor som är villiga att offra sina liv för hennes skull.
Utgivningsdatum: 15 april

Marcus Jarl – Dina färger var blå
Lina Råman jobbar som sjuksköterska på neonatalen. Hennes liv är fullt av adrenalinpumpande förlossningar, kuvöser, långa nattpass och krisande föräldrar. Hon brottas med sin egen barnlängtan, samtidigt som hon vet att hennes man Samuel inte vill ha några barn. Han ägnar sig istället åt att smygtitta i skokartongen som ligger gömd längst in i garderoben. Där förvarar Lina minnena av sin första pojkvän, och kanske även sitt livs stora kärlek, Ted. Han som försvann.
Utgivningsdatum: 15 april

Sisela Lindblom – Brinn!
Sisela Lindbloms nya bok Brinn! är en historisk roman som utspelar sig i nuet. I händelsernas centrum står Lisbet Carlsdotter, ett av de mest aktiva vittnena i de stockholmska häxprocesserna.
Utgivningsdatum: 15 april

Johanna Schreiber – Mellan raderna
Mellan raderna är första delen i en ny serie som utspelar sig i bokförlagsvärlden. Med Johanna Schreibers träffande samtidsblick och vassa penna får vi följa människorna kring Schantz förlag och utmaningarna de ställs inför både på jobbet och privat.
Utgivningsdatum: 22 april

Mats Strandberg – Konferensen
Konferensen är en blodig thriller om den värsta teambuildingen någonsin. Det handlar om de människor vi tillbringar större delen av vår vakna tid med, men inte valt själva: kollegorna. Genom Mats Strandbergs förmåga att krypa in under skinnet på sina romangestalter framträder också bilden av ett Sverige i förändring.
Utgivningsdatum: 22 april

Elizabeth George – Att skriva en deckare
Den amerikanska deckardrottningen Elizabeth George delar här med sig av råd och tips för den som vill lära sig att färdigställa en kriminalroman.
Utgivningsdatum: 22 april

Linda Ståhl – Syndaren ska vakna
Syndaren ska vakna är första delen i en deckarserie om kriminalchef Reub Thelander och kollegorna vid Vellingepolisen. I Linda Ståhls deckardebut finns ett dynamiskt persongalleri och ett psykologiskt djup.
Utgivningsdatum: 29 april

Asta Olivia Nordenhof – Pengar på fickan
Ett uppkäftigt danskt upprop mot kapitalismens samvetslösa profitjägare, en dröm om välstånd och ett porträtt av förlorad kärlek. Asta Olivia Nordenhof är en dansk författare, född 1988. Pengar på fickan sålde 5000 exemplar redan första veckan efter utgivning. Romanen mottog Per Olov Enquists pris 2020.
Utgivningsdatum: 29 april

Maj

Jenny Colgan – En evighet från dig
Jenny Colgan är tillbaka med en ny charmig roman, från samma mysiga stad som Den lilla bokhandeln runt hörnet. Jenny Colgans omåttligt populära böcker har nu sålt i en miljon exemplar i Sverige!
Utgivningsdatum: 6 maj

© Norstedts

print

Våra samarbetspartners