STUDIEREKTORNTRILOGIN – svindlarklassiker med fokus på komik

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Folkhemshumoristisk spänning, Sverige 1980-1986
Regi: Per Berglund
I rollerna: Björn Gustafson, Frej Lindqvist, Birgitta Valberg, Lauritz Falk, Lasse Strömstedt, Gunilla Olsson, Niels Dybeck, Dan Ekborg, Helena Brodin, Maud Hyttenberg
DVD
(Majeng Media)

Dubbelstötarna, en svensk heistmovie i sex delar! Packad med 1970-tals nostalgi! Vilken imponerande prestation att fånga 1970-talet med dess mode, inredning, design, mat, trender och tänkande så här klockrent! Inget av det som presterat på senare år, inte ens sommarens stora biopremiär Stockholm (2019), kommer i närheten av att så snyggt ha fångat 1970-talets estetik!

Sedan kommer man på att Dubbelstötarna förmodligen har filmats på 1970-talet. Man hade alltså tapeterna, kläderna, skorna, frisyrerna, vägskyltarna, bilarna, husmanskosten, trenderna … allt som i en liten ask.

Så här ska man göra kostymdrama – filma det när det är aktuellt och spara det!

En svensk klassiker

Dubbelstötarna ingår i samlingen Tusen svenska klassikertillsammans med 999 andra filmer, TV-serier, böcker och musikalster som representerar det mesta av det bästa från 1956 till 2009 (året då volymen kom ut på Norstedts förlag).

Dubbelstötarna är en deckarserie med lika stort fokus på komik som på spänning och originalpremiär skedde den 23 mars 1980 i TV2. 1970-talets folkhems-Sverige är alltså relativt intakt i serien, 1980-talets pastellfärger, popkultur, optimism, stora frisyrer och ännu större axelvaddar och trendiga hälsotänk har inte gjort intåg i Sverige – än så länge.

Dan Ekborg ser ung ut! Folk röker i skolan! Bankerna har kontanter!

Det är svårt att säga vad som är mest förvånansvärt i Dubbelstötarna. Att Dan Ekborg, svensk film och teaters grand old man, ser så himla ung ut?! Han spelar elevrådsordförande i serien. Att det finns service och manuell betjäning?! I biblioteket stämplas böckerna för hand! Att man får lov att röka precis överallt?! Elevrådsordföranden blir upprörd över införandet av en rökruta, för då diskriminerar man rökare, man ska inte göra åtskillnad mellan människor, alla ska få röka överallt! Sådant ser det sociala rättvisetänkandet ut i det socialistiska 1970-tals Sverige. Strunt i att folk kan vara allergiska, strunt i all hänsyn, strunt i allt sunt förnuft … Idag skulle ingen komma på tanken med att tillåta rökning på skolor – varken i eller utanför någon hypotetisk rökruta.

Måttligt spännande med blippande skärmar i dagens deckare

Men det allra mest förbluffande är att bankerna har kontanter! Herregud, 1970-talet var verkligen en annorlunda tid!

När man ser thrillers idag betraktar man så ofta Lisbeth Salanderliknande hackers som übersmarta överför pengar från ett konto till ett annat. Det är måttligt spännande att titta på dessa evinnerliga blippande skärmar som deckar-och thrillergenren numera tyngs ner av. Ska man göra en ordentlig visuellt lockande heist, som i Ocean’s 8 (2018), får det bli juveler som inte kan blippas via skärmarna.

30 minuter till den stora stöten

I Dubbelstötarna går man ifrån ett bankrån i Stockholm med två miljoner kronor i hundralappar. Det riktigt syns hur mycket det är. Och den stora heisten är inte ens finalen på TV-serien, man genomför planen redan i avsnitt två … Sedan kommer efterspelet (mycket komiskt) och planerandet av en ny och inte lika lyckad kupp som genomförs i finalavsnittet.

Serien är filmad på plats i Stockholm, Göteborg och Kalmar. Samt i Monaco och Finland. De två skådespelarna som spelar de båda gamla stötarna är idag något av nationalklenoder inom film och teater i Sverige och Finland.

Folkkär komiker och skådespelare

Björn Gustafson (född 1934) spelar studierektor Jan Bertilsson. Gustafson är listad som en av Sveriges mest folkkära skådespelare … och roller som drängen Alfred i filmerna om Emil i Lönneberga 1972 – 1973, Dynamit-Harry i Jönssonligan och den sympatiske kriminelle studierektor Jan Bertilsson i Dubbelstötarna (1980), Dubbelsvindlarna (1982) och Studierektorns sista strid (1986) har bidragit till detta – liksom det faktum att Gustafson är den klassiska rösten till Alfons Åberg i alla de gamla tecknade filmerna och inläsningarna.

Svindlare mot sin vilja

Frej Lindqvist (född 1937) spelar Bertilssons skolkamrat, Doktor Gunnar Stensson, han som kommer med alla planerna. Frej Lindqvist är född i Finland men kom som krigsbarn till Sverige och är uppvuxen i Luleå, studerade i den skånska universitetsstaden Lund och återvände sedermera till Finland. Frej Lindqvist har en lång karriär bakom sig med teater, film, TV, radio och författande. Lindqvist har också varit flitig som inläsare av ljudböcker – har du lyssnat på Arto Paasilinnas romaner så är det Lindqvists röst du hör.

I Sverige är Lindqvist annars fortfarande mest känd som Doktor Gunnar Stensson och som berättarrösten till de gamla filmerna om Björnen Paddington (som kom ungefär samtidigt som Björn Gustafsons Alfons Åberg filmer). Lindqvist har själv skrivit ett par böcker om skådespeleri, bland annat Svindlare mot sin vilja. Mycket passande titel!

Romanserie av Tomas Arvidsson – som kan sina miljöer

Serien Dubbelstöten baserar sig på Tomas Arvidssons böcker Enkelstöten och Dubbelstöten, båda romanerna kom ut 1976.
Arvidsson är själv i grunden lärare i psykologi, pedagogik och biologi och kan sina miljöer – han är uppväxt i Göteborg (där Doktor Stensson bor och arbetar) och blev anställd som utbildningsledare vid Högskolan i Kalmar (staden där Studierektor Bertilsson verkar). Efter framgången med TV-serierna om Studierektor Bertilsson blev Arvidsson chef för Sveriges Television i Värmland.

Serien Dubbelstöten fick två uppföljare – Dubbelsvindlarna och Studierektorns sista strid, även dessa med Björn Gustafson i huvudrollen, men dock utan Frej Lindqvist som hans sidekick. Alla serierna finns nu i samma DVD-box, med titeln Studierektorn trilogin – ny för 2020.

Skriven 2020-04-16

print

Våra samarbetspartners