VASAS FLORA OCH FAUNA bland Playgrounds nyheter v. 16

Klicka på bilden, för att se hela bilden

NYA ALBUMET FRÅN VASAS FLORA OCH FAUNA UTE NU
Möte med skogsgardisterna är det tredje albumet med Vasas flora och fauna. Bandet har ursprung i Vasa i Finland, men medlemmarna är numera är utspridda i Stockholm, Helsingfors och Vasa. Denna gång framförs låtarna svenska, och det bjuds på vemodiga texter med glimten i ögat och på omisskännlig österbottendialekt.
Vasas flora och fauna bildades 2012 och består idag av trion Mattias Björkas, Tina Kärkinen och Daniel Ventus. Sedan debutalbumet Släkt med Lotta Svärd (då som duo med Mattias Björkas och Iiris Viljanen) har Vasas flora och fauna släppt ytterligare två album, Veneziansk afton 2017 och det senaste Strandgut som består av en samling av deras låtar framförda på tyska.
Den planerade turnén är redan utsåld med konserter i Stockholm, Göteborg och Helsingfors.

BON IVER SLÄPPER LÅT TILL FÖRMÅN FÖR VÅRDPERSONAL
Idag kl. 15:00 svensk tid släpper Bon Iver sin nya singel PDLIF (som står för Please Don’t Live In Fear).
Intäkterna från låten kommer att gå oavkortat till välgörenhetsorganisationen Direct Relief som erbjuder stöd till vårdpersonal runt om i världen under pandemin.

JAMIE XX ÅTERVÄNDER TILL KLUBBSCENEN
Nya singeln Idontknow är Jamie xx:s första release sedan albumet In Colour släpptes 2015.
Från Jamies egna lågmälda fester i London, Los Angeles och Tokyo till sets med Four Tet, Bicep, Caribou och Ben UFO har Idontknow redan fått rejält med spridning på världens dansgolv sedan Jamie själv premiärspelade låten i höstas.
I dessa osäkra tider fortsätter Jamie xx att leverera energi att dansa till, att slappna av till, och som en bärande kraft som hjälper en att se fram emot ljus och fest snart igen. Inte helt otippat har Idontknow redan kallats årets låt i svensk media.

HERMITAGE – NYTT ALBUM FRÅN RON SEXSMITH
Sedan releasen av singeln You Don’t Wanna Hear It i januari och efterföljande When Love Pans Out och Glow In The Dark Stars, har förväntan inför Ron Sexsmiths album Hermitage bara vuxit.
Den kanadensiske singer/songwritern var redan från början inspirerad att skapa sina nya låtar från sitt hem i Stratford, Ontario. Han rör sig här bort från det melankoliska sound som har kännetecknat de tidigare albumen, och mot musik mer präglad av upptempo. Albumets titel Hermitage refererar till att nå en viss ålder, när man kan få bli en eremit. Här kommer Hermitage, hela vägen från Ron Sexsmiths hem till ditt.

CAR SEAT HEADREST SLÄPPER NY SINGEL
Will Toledo och hans Car Seat Headrest bjuder idag på en tredje singel, Hollywood, från kommande albumet Making A Door Less Open. Här passar de på att släppa lös sin kärlek till äkta gitarrock, och resultatet är ett av årets mest minnesvärda gitarrsolon.
Med sina tydliga referenser till den alternativa rocken påminner Hollywood om Odeley-eran med Beck, eller kanske t.o.m. Beastie Boys Check Your Head.
Albumet Making A Door Less Open släpps den 1 maj.

SUPERGRUPPEN MUZZ MED NY LÅT
Muzz släppte i veckan den tredje singeln, Red Western Sky, från deras självbetitlade debutalbum som landar den 5 juni.
Nya bandet Muzz består av Paul Banks (Interpol), Matt Barrick (The Walkmen) och Josh Kaufman (Bonny Light Horseman). De har känt varandra i 25 år, sedan de var tonåringar, och har genom åren samarbetat och bl.a. gästat varandras tidigare album. Nu har Banks, Barrick och Kaufman stärkt sin vänskap genom att ta den rätt in i ett nytt unikt musikaliskt samarbete med ett annat lugn och en orkestral känsla, allt ackompanjerat av Banks välkända stämma. Muzz bildar ett helt igenom tidlöst sound som ingen av de inblandade någonsin skapat förut.

ELA MINUS SINGELDEBUTERAR PÅ DOMINO
They Told Us It Was Hard, But They Were Wrong är namnet på Domino-debutanten Ela Minus första singel.
Ela Minus är född och uppvuxen i Colombia. I höst släpps hennes allra första album, som är skrivet, inspelat och producerat av henne själv. Hon har tidigare fått support från både Pitchfork och The New Yorker.

AUSTRA BJUDER PÅ NY SINGEL
Mountain Baby (feat. Cecile Believe) är den tredje singeln från Austras kommande album HiRUDiN.
Albumet HiRUDiN handlar om att släppa taget om skadliga influenser, lämna giftiga relationer och hitta styrkan för att återuppbygga sig själv och sitt äkta jag. Under inspelningsprocessen deltog Katie Stelmanis själv i livesessioner med musikerna och anlitade för första gången producenter utifrån. Resultatet är hennes mest självklara material hittills och något av det starkaste hon någonsin skapat.

1010 BENJA SL ÄR TILLBAKA
1010 Benja SL:s nya låt Dobby är en kärlekslåt som utgår ifrån hans tidigare sound, den minimalistiska hooken från Boofiness via den fängslande sången på balladen Wind Up Space (som också blev utnämnd till Pitchforks Best New Track) – och ända till hans nya inriktning med ett mera gitarrbaserat sound.
Uppvuxen i den amerikanska södern fick han sin musikaliska start i rockbanden i Tulsa i Oklahoma, för att senare spendera år sjungandes på New Yorks gator. Allt detta har präglat 1010 Benja SL:s nya musik. Detta är amerikansk rock blandat med RnB – med hans egna ord, äkta ”soul music”.

LIDO PIMIENTAS ALBUM UTE NU
Idag släpper Lido Pimienta sitt album Miss Colombia digitalt. Det fysiska släppet sker om en vecka.
Lido Pimienta är en färgstark artist med rötterna i Colombia, men som idag lever och verkar i Kanada. Pimientas innerliga texter – på spanska förstås – samsas med vackra och känsliga arrangemang och färgstarka videor. Hon har redan vunnit ett Polarispris (motsvarande en svensk Grammis) i kategorin bästa album i Kanada för förra albumet La Papessa. Lido Pimientas hybrid av cumbia, electronica och starka texter har både finstämda och upproriska sidor, och detta är en artist som förutspås en lysande framtid.

BING & RUTH AVSLÖJAR ALBUMDETALJER
Bing & Ruth, det föränderliga projektet som drivs av kompositören David Moore, har just avslöjat att deras nya album Species släpps den 17 juli.
Första singeln I Had No Dream finns ute redan nu och är ett smakprov på kompositioner som är flytande i sitt sound, skapade med bl.a. orgel, klarinett och kontrabas.

PAVEMENT FIRAR 25-ÅRSJUBILEUM FÖR WOWEE ZOWEE
I veckan avslöjades att Matador Records kommer att släppa en 7”-vinyl för att uppmärksamma 25-årsjubileet av Pavements album från 1995, Wowee Zowee. Själva skivan är utklippt i formen av en textbubbla, samma som fanns på originalomslaget av plattan, och på låtlistan finner vi Sensitive Euro Man och Brink Of The Clouds/Candylad.
Denna unika utgåva kommer att släppas den 21 augusti, och kommer endast att finnas tillgänglig i mycket begränsad upplaga.

© Playground Music

print

Våra samarbetspartners