EXPERTERNAS APRILSKÄMT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vi svenskar möter covid-19 på vårt eget, svenska vis, med åtgärderna baserade på våra svenska experters råd och rön.
Danskar, tyskar och fransmän, uppfattar vårt sätt att handskas med covid-19 som ett skämt och menar att vårt sätt inte baserar sig på vetenskap utan på tro, gissningar och förhoppningar.

Vår syn på danskars, tyskars och fransmäns åtgärder är att dessa är ett skämt, eftersom deras betydligt större ansträngningar än våra, inte baserar sig på expertis och vetenskap.

”Sveriges 21 regioner har enats om nya riktlinjer för skyddsutrustning. I dessa ingår inte munskydd”, kan man läsa i svenska tidningar.
Alla de som menar att munskyddet utgör ett fundamentalt skydd mot smittan, uppfattar detta beslut som ett skämt. Ett kanske dödligt skämt.

Region Stockholm menar att vårdpersonal som behandlar corona-patienter gott kan jobba i kortärmade rockar. För andra låter det som ett aprilskämt. Ett kanske dödligt skämt.

Först tyckte våra experter och politiker att coronatester var verkningslösa och tärde helt i onödan på resurser som krävdes på andra håll, något som utlandet uppenbarligen var för dumma att förstå, men i går, beordrade våra beslutsfattare sent omsider att ”kraftigt utöka antalet coronatester i Sverige”.

Ett ständigt återkommande råd från våra experter och politiker är att vi bör stanna hemma om vi känner oss sjuka. Men utländska experter och politiker, samt Lena Einhorn, läkare med en doktorsexamen i virologi och tumörbiologi från Karolinska Institutet i Stockholm, menar att detta är ett uppenbart bluffråd, eftersom Corona kan smitta även utan symptom.

Svenska Folkhälsomyndigheten har strukit kravet på att covid-19-döda skall läggas i särskilda säckar, samtidigt som Karolinska universitetssjukhuset, tillsammans med resten av världen, anser och hävdar, att kroppen är smittsam även efter döden.

Vårt svenska, av experterna och de ledande politikerna tillåtande förhållande till resor, restaurangbesök, biografbesök, gymbesök och skidsemestrar, betraktas i utlandet som ett skämt. Ogenomtänkt, obegripligt och farligt skämt. Skämt, skämt, skämt, skämt.

Än så länge har vi inte facit på vems expertis, den svenska eller den som resten av världen förespråkar, har rätt i sitt tänkande och sina strategier. Men varför inte använda sig av försiktighetsprincipen, den som innebär att handla på ett sådant sätt att risker undvikes? Eller menar den svenska expertisen att deras vägledning inte skapar några risker?

Än så länge har vi inte facit på vems expertis, den svenska eller den som resten av världen förespråkar, har rätt. Men den svenska experimentella inlärningsprincipen trial and error, är enligt mig oetisk och moraliskt förkastlig när den utsätter befolkningen för större risker än alla andra förespråkar och tillåter. Att utgöra försök på människor, genom att vänta på evidens, vem som hade rätt, de försiktiga eller de dumdristigt experimentella, är nära på så pass förkastligt, att detta förhållningsätt borde prövas i domstol.

Vi kan inte vara säkra på vad exakt som bör göras, eftersom just nu, verkar det som, ingen vet. Och allra minst av alla, vet våra politiker. Trots det, stiger vår tilltro till dem, sägs det. Är det inte paradoxalt? Paradoxalt in absurdum. En dag är det max 500 människor som kan samlas på en och samma plats i offentliga sammankomster och tillställningar, nästa dag är det 50, samtidigt som i Danmark får det vara max 2. Och Agnes Wold, också hon en expert, om än inte i virologi utan i bakteriologi, menar att det gott skulle kunna vara 2000 personer som samlas i en restaurang, så länge de håller avstånd på minst 1,5 meter från varandra.

Och Agnes Wold skulle kunna ha rätt, om det inte var så att mellan dessa 2000 matgäster, skulle gå och flyga ett ganska så stort antal kypare och virus-pollinera dessa, likt bina som flyger och kryper från blomma till blomma och befruktar dessa.

Det mesta som sägs, verkar handla om mer eller mindre genomtänkta gissningar. Det mesta som sägs, verkar vara ett skämt för alla dem som inte håller med.

För på dagen för exakt 51 år sedan förbjöd man i Sverige bekämpningsmedlet DDT. I dag finns det fortfarande de som menar att DDT är ofarligt. Dessa förnekare coachas inte av någon ockult fanatiker, utan av en forskare, en expert, nämligen smittskyddsläkaren Dr. Rutledge Taylor.

Minns ni Hormoslyr? Folk drack det för att bevisa att Hormoslyr är lika ofarligt som Vichyvatten. Liknande exempel på forskarnas och experternas oenigheter finns det i drivor. Alltifrån kärnkraftsavfall till cigarettrökning och asbest och Bisfenol A och Bisfenol S och kvicksilver och tusen andra ting som vi kommer i kontakt med i våra mataffärer och våra brunnar och vattenkranar. Är det svårt att tro? Skämtar jag? Titta då på Försvarsmaktens flygövningar över Vättern, med all den ammunition som innehåller bly och koppar, som hamnar på botten på en av Europas mest värdefulla vattentäkter. Och en vanlig männisch kan inte stoppa detta, tvärtom, Försvarsmakten vill utöka sin farligt osunda verksamhet i Vättern.

Oftast är det så, att till slut vinner en sida, förhoppningsvis den rätta. Men ingen kan vara säker på det. Och oavsett vilket, hormoslyr och bly och tusentals andra giftiga experiment med människo- och djurliv, dödar alla åldrar, från fosterstadiet och spädbarnsåldern till fullvuxna förstörda liv.

Vem minns inte oljeplattformen Deepwater Horizon, som för exakt 10 år sedan exploderade, antändes och sjönk i Mexikanska golfen. Den förorening som händelsen åstadkom, kunde trots massiva ansträngningar inte helt städas undan till dags dato. Var det tvunget att katastrofen skulle hända? Borrarbetet var försenat med cirka 40 dagar, BP:s ledning hade botemedel mot detta. Den beslutade att påskynda arbetet genom att avstå från bottenplattans kontroll. Denna sparåtgärd kostade människoliv, djurliv, förstörda stränder och makalösa summor.

Två repliker från detta drama är odödliga. Den ena kommer från en av anställda på Deepwater Horizon: ”Hope ain’t a tactic”, något som även våra experter bör ta till sig, den andra härstammar från Carl-Henric Svanberg, dåvarande styrelseordföranden i BP: ”Small-people”.
Svanbergs citat är så pass varnande skämtsamt, att man på https://www.zazzle.com/bp_cares_about_the_small_people_t_shirt-235933554143013182 kan köpa T-shirten med påskriften ”BP Cares About The Small People”. Den kostar $26.35
Det är inget aprilskämt.

Våra politiker och myndigheter kan troligen inte jämföras med Carl-Henric Svanbergs BP, men en hel del tyder på att de också utgör en del av världens största industri, gissnings- och bluffindustrin.

Det är 1 april i dag, så låt oss sluta i dur: ”You know there are two types of female orgasm: the real and the fake”, sager Jerry Seinfeld och demonstrerar det med följande sketch:

GEORGE: You faked?
ELAINE: On occasion.
JERRY: And the guy never knows?
ELAINE: No.
JERRY: How can he not know that?
ELAINE: Because I was gooood.
JERRY: I guess after that many beers he’s probably a little groggy anyway.
(Jerry and George laugh)
ELAINE: You didn’t know.
JERRY: What?
ELAINE: You didn’t know.
JERRY: Are you saying…
(George calls a waitress)
GEORGE: I think I’ll have a piece of cake.
JERRY: With me?
ELAINE: Well…
JERRY: You faked with me?
ELAINE: Yeah.
JERRY: You faked with me?
ELAINE: Yeah.
JERRY: No.
ELAINE: Yeah.
JERRY: You faked it?
ELAINE: I faked it.
JERRY: That whole thing, the whole production, it was all an act?
ELAINE: Not bad huh?
JERRY: What about the breathing, the panting, the moaning, the screaming?
ELAINE: Fake, fake, fake, fake.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

Skriven 2020-03-31

print

Våra samarbetspartners