HANNES HOLM gör storfilm baserad på Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Klicka på bilden, för att se hela bilden

SF Studios och regissör Hannes Holm (En man som heter Ove, Ted – För kärlekens skull) återförenas och gör stor familjefilm på Sveriges folkkäraste julsaga, Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, baserad på Tage Danielssons bok från 1964 och tecknade kortfilm från 1975. Det kommer att bli en film för hela familjen och nå över flera generationer. Filmen produceras av SF Studios i samproduktion med SVT och Film i Väst. Den kommer att spelas in under hösten 2020 och ha biopremiär julen 2021.

Filmen kommer att vara en dramatiserad bearbetning av Tage Danielssons berättelse i boken Sagor för barn över 18 år från 1964. Berättelsen har genom den tecknade kortfilmen Sagen om Karl-Bertil Johnssons julafton från 1975 i regi av Per Åhlin och manus av Tage Danielsson blivit en av Sveriges folkkäraste julsagor och visats på TV varje år på julafton sedan dess.

Berättelsen handlar om 14-åriga Karl Bertil, som är varuhusdirektör Tyko Johnssons son. Hans utstakade väg i livet är att bli som sin far. Men Karl Bertils hjälte är Robin Hood. I denna film kommer detta tas ett steg längre än i TV-versionen. Den fattiga flickan Vera, hennes syster på barnhemmet och den hänsynslösa barnhems-föreståndaren korsar alla Karl Bertils väg. Och ingen är sig lik när historiens når sitt slut. Inte ens Tyko.

Regissör är Hannes Holm, med tidigare publikframgångar såsom Ted – För kärlekens skull (2018), den Oscarsnominerade filmen En man som heter Ove (2015) och den förra trilogin om Sune samt kritikerhyllade filmer såsom Himlen är oskyldigt blå (2010), Klassfesten (2002), Adam & Eva (1997), mfl. Henrik Widman är producent för SF Studios och filmen samproduceras med SVT och Film i Väst. Manusförfattare är Tre Vänner-grundarna Tomas Tivemark, Michael Hjorth och Johan Kindblom (Svensson Svensson, Cleo, Mannen som log), som återförenas i detta projekt.

”Vissa sagor förtjänar att bli verklighet. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är en sådan berättelse och det är med pojkaktig iver och stor vördnad som jag åtar mig uppgiften att tillsammans med SF Studios göra live action-film på denna svenska folkhemspärla. Filmen med dess starka karaktärer kommer att bli en fantastiskt lekfull saga som man ska ta på största allvar. Vår gemensamma ambition är att göra en storfilm som man kan gå och se med hela familjen och som ska kännas lika relevant för dagisbarn som för pensionärer”, säger Hannes Holm, regissör.

”Det har varit en spännande process att sätta ihop detta projekt. Från de initiala samtalen med Tage Danielssons familj till stunden då vi skakade hand med Hannes Holm, och bestämde oss för att det är dags för att fortsätta på det samarbete som SF Studios och han inledde kring En man som heter Ove. Den här filmen är inte bara en älskad klassiker, som nu får ett nytt liv. Det är också en viktig påminnelse om individens ansvar för det gemensamma. Vi behöver fler modiga och snälla människor! Karl-Bertil är en sådan förebild och förhoppningsvis kan vi med hjälp av denna film inspirera många fler till modiga och snälla handlingar”, säger Annika Sucksdorff, Head of Film Production Sweden på SF Studios.

Sagan om Karl-Bertil Johnssons julafton är ett viktigt steg i SF Studios strategi att göra film av starka berättelser med lokal förankring.

© SF Studios

print

Våra samarbetspartners