EHRENGARD – Karen Blixens verk blir film i regi av Bille August

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Netflix presenterar idag Ehrengard, en ny danskspråkig film i regi av Oscars-, Golden Globe- och tvåfaldiga Palme d’Or-vinnaren Bille August. Filmen är baserad på Ehrengard, som är ett av den danska författaren Karen Blixens (1885-1962) sista verk. För manus står Anders August och producent är Marcella Dichmann på SF Studios. Projektet har utvecklats under det senaste decenniet av Jacob Jørgensen och JJ Film.

I det fiktiva kungadömet Babenhausen anlitas den unga, självutnämnda kärleksexperten, Cazotte, av den sluga storhertiginnan för att hjälpa henne få en arvinge. Under tiden som de söker efter en passande framtida prinsessa, lär Cazotte ut förförelsens och kärlekens konst till den timide och introverte kronprinsen. Deras planer går i baklås när en arvinge föds utanför äktenskapet och den kungliga familjen tvingas söka skydd i slottet Rosenbad. Samtidigt som rivalerna inom kungafamiljen är nära att avslöja deras komplott, blir Cazotte själv förälskad i brudtärnan Ehrengard och lär sig gradvis att han faktiskt inte alls är någon expert på kärlek.

Scenografin i Ehrengard designas av drottning Margrethe II av Danmark. Sedan 1970 har drottningen varit aktivt engagerad inom ett flertal konstnärliga uttrycksformer: målning, kyrkotextilier, vattenfärger, tryckteknik, bokillustrationer, decoupage, scenografi och broderi. Drottningen är utsedd till hedersmedlem i Association of Danish Scenographers för sitt arbete med scenografi inom dansk film, tv och teater.

Bille August, regissör: “Att Ehrengard blir en Netflix-film är en stor möjlighet och jag ser verkligen fram emot att introducera den här fascinerande berättelsen om förförelse och begär för en global publik. Drottningen har skapat de mest fantastiska decoupage för just detta och de kommer att vara det dominerande inslaget i filmens övergripande scenografiska uttryck. ’Fantastiskt’ (i dess mest bokstavliga mening) är vår utgångspunkt för filmen; vi vill använda humor och elegans för att skapa ett sorglöst, burleskt, sagolikt och autonomt visuellt universum.”

Drottning Margrethe II: “Karen Blixens historier har alltid fascinerat mig med deras estetiska berättande, deras fantasi och deras, enligt mig, bildskapande världar – och jag är väldigt glad över att vara en del av det här projektet. Du kan känna att författaren var en bildkonstnär precis som H.C. Andersen. Men vem är Ehrengard? En av Karen Blixens fängslande kvinnliga karaktärer och en av de få vars saga slutar lyckligt. Intrigerna vävs in och ut ur varandra och Blixen snurrar runt karaktärerna tills vi (och de) står helt svarslösa. Hur kommer gåtan att lösas? Jag har försökt att tolka Blixens fantastiska universum i skapandet av decoupage och kostymer och jag ser fram emot att få se sagan om Ehrengard komma till liv i den här filmen.”

Lina Brounéus, director co-production & acquisition EMEA, Netflix: ”Jag är stolt och glad över att få ge liv åt Ehrengard på Netflix. Med ett så starkt kreativt team i Bille August och Anders August, vårt nära samarbete med SF Studios som producerar kombinerat med de extraordinära decoupage skapade av drottning Margrethe II, är jag övertygad om att den här tidlösa sagan kommer att bli precis lika episk, genial och rapp som Karen Blixens mästerverk från 1962.”

Marcella Dichmann, producent på SF Studios: “Jag är mycket hedrad över att få vara en del av det här underbara projektet om en kvinnas smarta svar på manliga förförelse. Bille August är en ikon inom skandinavisk film och tillsammans med decoupage skapade av drottning Margrethe II är visionen för den här filmen stark. För mig är det ett fantastiskt privilegium att få arbeta med den här filmen och att tillsammans med Netflix få dela den världen över.”

Kreativt team
Baserad på: Ehrengard av Karen Blixen (Isak Dinesen)
Regissör: Bille August (Pelle Erövraren, Den goda viljan)
Manusförfattare: Anders August (Lycko-Per, Follow the Money, The Pig)
Scenografi: Drottning Margrethe II av Danmark
Producent: Marcella Dichmann / SF Studios (Loving Adults, The Exception)
Medproducent: Jacob Jørgensen / JJ Film
Exekutiva producenter: Lars Bjørn Hansen och Tim King / SF Studios
Ehrengard har global premiär på Netflix 2023

Om Karen Blixen
Baronessan Karen von Blixen-Finecke är en av Danmarks internationellt mest kända kvinnliga författare, poeter och historieberättare. Hon skrev både under sitt eget namn och under pseudonymerna Isak Dinesen, Osceola och Pierre Andrézel. Hon är mest känd för sina verk Gotiska berättelser, Vintersagor och Mitt Afrika. Ehrengard publicerades postumt 1962, ett år efter författarens död. Bland hennes mest kända berättelser finns också sagan om Babettes Gästabud, som handlar om en köksflicka som använder hela sin lotterivinst på tiotusen francs till att förbereda en överdådig måltid till en liten norsk by. Berättelsen The Undying Story filmatiserades år 1968 av Orson Welles och Babettes Gästabud år 1987 av Gabriel Axel. Även Mitt Afrika, med Meryl Streep och Robert Redford i huvudrollerna, filmatiserades år 1986 av Sidney Pollack och vann sju Oscars.

Om SF Studios
SF Studios grundades 1919 och är ett av världens äldsta filmbolag. Idag är SF Studios det ledande filmbolaget i Norden med huvudkontor i Stockholm samt kontor i Oslo, Köpenhamn, Helsingfors och London. Bolaget producerar och distribuerar film och tv-serier samt tillhandahåller streamingtjänsten SF Anytime. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier.

Om Netflix
Netflix är världens ledande streamingtjänst för underhållning med mer än 209 miljoner betalande medlemmar i fler än 190 länder som tittar på ett brett utbud av serier, dokumentärer och filmer på många olika språk. Medlemmar kan titta så mycket de vill – när som helst, var som helst – på alla skärmar med internetanslutning. Medlemmar kan spela upp, pausa och fortsätta titta helt utan reklam och förpliktelser.

© SF Studios

print

Våra samarbetspartners