VALHALL bland Studio S Entertainments marsnyheter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Massor med spännande film i mars!

Hej på er alla! Mars månad är här och våren känns redan i luften. Men oavsett temperatur utomhus är det förstås alltid mest trivsamt inne i biomörkret. Studio S har inte mindre än tre bioreleaser denna månad. Vittorio de Sicas fantastiska “Cykeltjuven” från 1948 får nypremiär 13 mars! Och samma dag kommer även den prisbelönta och Oscarsnominerade dokumentären “Till min dotter”. Mot slutet av månaden kommer dramathrillern “Mr. Jones” som skildrar ett stycke viktig historia från kommunismens mörkaste tid.

På dvd kan “Den vidrige herr Honka”, “Valhall” och “Ärans fält” rekommenderas för den som söker spänning. Detta vägs upp av lite mer skrattretande releaser i form av seriehjältarna “Spirou” och “Gaston”, både på dvd och i en dubbelutgåva på blu-ray. Dessutom så släpps nu äntligen “Mästerdetektiven Blomkvist” som vi vet att många har väntat på! Och sist men inte minst Per Åhlins underbara färgsprakande “Resan till Melonia”.

Ta hand om er och glöm inte att tvätta händerna när ni har använt fjärrkontrollen hemma!

Aktuellt på BIO mars 2020

Till min dotter (BIO) 13/3
OSCARNOMINERAD FÖR BÄSTA DOKUMENTÄR! ÅRETS VINNARE AV BÄSTA DOKUMENTÄR I CANNES!
ENLIGT THE TIMES ”EN AV DE VIKTIGASTE FILMER DU NÅGONSIN KOMMER SE I HELA DITT LIV!”
TILL MIN DOTTER är en dokumentärfilm olik de flesta andra.
Oftast är dokumentärer om krigets helvete filmade under begränsad tid av ditresta män som är vana vid att befinna sig inom krigszoner, och som ofta har ett hotell att fly tillbaka till. TILL MIN DOTTER är gjord av en kvinna, själv boende mitt i krigshärden, utan någon som helst plats att fly till, och som spenderat fem år åt att låta kameran gå. Dag som natt. Genom liv och död. Kvinnan heter Waad Al-Khateab och platsen är Aleppo i Syrien, där hon lever sitt liv, blir förälskad, gifter sig och föder en dotter. Allt medan staden bit för bit tillintetgörs, och hon och hennes man (en läkare med ett överjordiskt mod) försöker rädda så många liv de kan.
TILL MIN DOTTER är en betraktelse av kriget inifrån, av en vanlig människa, och har därför blivit en så mycket mer känslosam, äkta och verklig dokumentär än andra alster.
Filmen är gjord som ett kärleksbrev till Waads dotter Sama, för att hon en dag ska få se vad som utspelade sig i Aleppo när hon var för liten för att förstå.
TILL MIN DOTTER har vunnit 59 (!) olika priser, till exempel Bästa dokumentär (Golden Eye) i Cannes och Golden Globe i samma kategori. Den blev dessutom Oscarsnominerad!
Under Cannesfestivalen skrev The Times: ”Detta är en av de viktigaste filmer du kommer se i hela ditt liv. Enkelt uttryckt har det aldrig någonsin gjorts en film som denna tidigare”.

Cykeltjuven (BIO) 13/3
”VÄRLDENS BÄSTA FILM” ÄR TILLBAKA PÅ BIO – NU DIGITALT RESTAURERAD!
Endast tre verk har någonsin erövrat förstaplatsen på Sight & Sounds berömda topplista då världens främsta regissörer varje decennium får utse historiens bästa filmer. Vittorio de Sicas CYKELTJUVEN, ”Citizen Kane” och ”Tokyo Story”. Filmen har dessutom vunnit Oscar, Golden Globe och BAFTA för Bästa utländska film.
I efterkrigstidens Rom möter vi Antonio, en hederlig karl som tvingats till arbetslöshet under två år. Men så får han oväntat jobb som filmaffischklistrare, under villkoret att han håller sig med egen cykel. Efter att ha pantsatt det sista av värde i familjens hem beger han sig stolt ut tidigt på morgonen tillsammans med sin son. Rita Hayworth blickar lockande ner från den färdigklistrade affischen när katastrofen är framme. Någon stjäl cykeln.
Bland trängseln på trottoarer och torg inleds den desperata jakten inför ansiktena på tusentals likgiltiga människor. Sakta inser de att de bara har varandra att lita på i sitt sökande efter cykeln, som innebär skillnaden mellan svält eller bröd, mellan liv och död.
Det är med stolthet som Studio S nu ger filmfansen chansen att återigen uppleva de Sicas mästerverk på bio – digitalt nyrestaurerad med bättre bild och ljud än någonsin!

Mr. Jones (BIO) 27/3
OSCARBELÖNADE AGNIESZKA HOLLANDS GASTKRAMANDE DRAMATHRILLER OM DEN BERÖMDE JOURNALISTEN GARETH JONES
1933 är den unge walesiska reportern Gareth Jones på mångas läppar efter att som en av få lyckats ha fått en intervju med Adolf Hitler. För sin nästa artikel behöver han nästla sig in i Sovjet för att försöka lista ut hur kommuniststaten lyckats med den snabba modernisering av landet och upprustningen av armén. Ambitionen är att få en intervju med Stalin, men färden för honom istället olovandes vidare till Ukraina. Under mardrömsliknande former blir han vittne till svaret på Sovjets växande framgång när han ser hur ryska soldater med våld länsar landet på alla sina grödor, med miljoner svältande människor till följd. Samtidigt är ryssarna Gareth på spåren och kommer göra allt i sin makt för att hindra den fasansfulla sanningen att spridas…
MR. JONES ger en isande bild av ett ofta bortglömt folkmord och är en oerhört stark och gastkramande dramathriller som inte lämnar någon oberörd. Vad Gareth avslöjade var så fasansfullt att det inspirerade hans vän, författaren George Orwell, att skriva ”Djurfarmen”.
För regin svarar veteranen Agnieszka Holland som gjorde ”In Darkness” (Oscarnominerad för Bästa utländska film) och ”Europa, Europa” (Oscarbelönad för Bästa utländska film).
Rollen som Gareth Jones görs av James Norton, stor brittisk stjärna tack vare rollerna i tv-succéerna ”Grantchester ”, ”Happy Valley” och ”McMafia”.

Aktuellt på DVD, Blu-Ray och VoD mars 2020

Ärans fält (DVD + VoD) 4/3
”EN AV DE BÄSTA KRIGSFILMER SOM NÅGONSIN GJORTS” History Channel
Sydafrika, 1901. Det brittiska imperiets krig mot boerna befinner sig i sitt blodiga slutskede. Från kung Edwards överbefälhavare utgår order om att inga fångar får tas, vilket i klartext betyder att alla påträffade boer ska avrättas. En order som kommer få ödesdigra konsekvenser för den australiska löjtnanten Harry Morgan och två landsmän. Utsedda till syndabockar inför de stundande fredsförhandlingarna ställs de inför krigsrätt, anklagade för gärningar de blivit befallda att utföra…
ÄRANS FÄLT bygger på autentiska händelser som skakade om hela det brittiska samväldet. Bruce Beresford (På väg med miss Daisy) berättar denna fängslande historia med sådan styrka att filmen belönades med hela 10 Australian Academy Awards. Filmen vann även pris i Cannes (Bästa biroll) och nominerades till en Oscar (Bästa manus) och en Golden Globe (Bästa utländska film).

Den vidrige herr Honka (DVD + Blu-Ray + VoD) 11/3
Den Gyllene Handsken är namnet på 1970-talets sjaskigaste bar i Hamburg, belägen i de slitna sexkvarteren. Här vältrar sig stammisar som Anus, SS-Norbert och Tampong-Günther i billig vodka, stark tobak och mänskligt sönderfall. Och så har vi herr Honka förstås! En vanställd och aggressiv suput som raggar upp de mest förfallna kvinnorna för att släpa hem dem till sin unkna kvart. Där väntar sprit, sex, tyska schlagers – och avlivning!
GOLDEN GLOBE för Utan nåd, GULDBJÖRNEN i Berlin för Mot väggen, manuspriset i CANNES för Vid himlens utkant… Fatih Akin har länge varit kritikernas guldgosse, men den verklighetsbaserade filmen om herr Honka har blivit en vågdelare. Älskad av vissa, hatad av andra. När filmen visades inom tävlan i Berlin sågs folk fly ut ur salongen. Detta är en film som du aldrig kommer glömma – hur mycket du än försöker!

Gaston (DVD + VoD) 11/3
Seriealbumen om Gaston har sålts i miljonupplagor, så denna filmatisering är förstås hett efterlängtad! Théo Fernandez spelar den klantige och late odågan Gaston Lagaffe som driver alla på kontoret till vansinne (framför allt chefen!). Inte minst på grund av alla hans ”geniala” uppfinningar, som gör att kontoret gång på gång blir förvandlat till en katastrofzon!
Gaston skapades av Spirou-tecknaren André Franquin 1957. Fem år tidigare satte Franquin även den långsvansade seriehjälten Marsupilami till världen. Detta är den andra spelfilmen om Gaston, den första gjordes 1981.

Spirou (DVD + VoD) 11/3
Seriealbumen om Spirou har sålt i miljonupplagor. Nu tar seriehjälten klivit in i filmvärlden och vi får se hur han för första gången träffar sin parhäst Nicke och den spralliga ekorren Spip. Tillsammans hamnar trion i ett hisnande äventyr när en uppfinnare kidnappas av den maktgalne superskurken Zafir. Med hjälp av hans hemliga formel ska Zafir kunna tilltvinga sig världsherraväldet…
Spirou dök upp som serie redan 1938. Seriens skapare hette Rob-Vel, men det var hans efterträdare André Franquin som gjorde hjälten extremt populär. Samme Franquin skapade även de lika populära spinoff-serierna Gaston och Marsupilami

Gaston + Spirou double feature (Blu-Ray) 11/3
Om du föredrar Blu-Ray så ger vi ut “Spirou” och “Gaston” i en dubbelutgåva.

Mästerdetektiven Blomkvist (DVD) 18/3
EFTER ASTRID LINDGRENS PRISBELÖNTA UNGDOMSBOK
”Tänk om man bodde i Chicago eller i Londons slumkvarter, där är det flera mord om dan”, suckar Kalle Blomkvist avundsjukt när han tittar ut genom fönstret på sin idylliska småstad. Föga anar han att stillheten snart ska upphöra när den skumme farbror Einar kommer på besök. Kalle och hans vänner börjar spionera på honom och lek blir till blodigt allvar…
Astrid Lindgrens ungdomsbok Mästerdetektiven Blomkvist blev omåttligt populär efter att den vunnit Rabén & Sjögrens deckartävling 1946. Och en lika stor succé blev filmatiseringen, som var den allra första byggd på en bok av Astrid. Rolf Husberg regisserade. Strax innan hade han gjort storsuccé med Barnen från Frostmofjället.

Valhall (DVD) 18/3
De unga vikingarna Røskva och Tjalfe lever ett stilla liv i Midgård när deras familj får ett, minst sagt, oväntat besök av självaste Tor och hans halvbror Loke. Detta blir början på en svindlande resa till Valhall, gudarnas hemvist, som nu är hotat av de onda jättarna och den fruktade Fenrisulven. Fast Røskva ännu inte vet om det så har hon, en vanlig dödlig, en betydande uppgift i gudarnas avgörande strid för att förhindra Ragnarök – jordens undergång…
Tor, Oden, Loke, Balder, Frigg, Fenrisulven… De legendariska figurerna ur den nordiska mytologin blir till varelser av kött och blod i den dansk/svensk/norsk/isländska storsatsningen VALHALL. Som Tor ser vi Roland Møller, oförglömlig i Oscarnominerade Under sanden och känd från Hollywoodraffel som Skyscraper och Atomic Blonde.

Resan till Melonia (DVD) 18/3
Biosuccén av PER ÅHLIN som gjorde DUNDERKLUMPEN och KARL-BERTIL JONSSONS JULAFTON
På den vackra paradisön Melonia bor trollkarlen Prospero med sin dotter Miranda, albatrossen Ariel, trädgårdsmästaren Caliban och andra goda vänner. Grannön Plutonia var en gång lika blomstrande, men är nu förorenad av de pengahungriga Slug & Slaggs smutsiga fabriker. Deras plan är att förvandla även Melonia till en stinkande kloak, men Prospero och hans vänner gör allt för att hindra dem!
Per Åhlins spännande och färgsprakande film slår ett slag för miljö och fantasi. Recensenterna jämförde den med samtida storfilmer av Disney och Don Bluth och tyckte att Åhlin till och med övertrumfade dem. Filmen tog sex år att göra och var den dittills dyraste animerade långfilmen i Sverige.
BONUS
UNDER RESAN TILL MELONIA. Dokumentär om arbetet med filmen av Lajos Varhegyi (50 min) * INTERVJU MED PER ÅHLIN ur tv-arkivet (14 min) * ORIGINALTRAILER * BILDGALLERI

UR ARKIVET

Äktenskapsleken (DVD)
En komedi av Karl Gerhard
”ZARAH ÄR SÅ TJUSIG ATT DET INTE ÄR LÅNGT TILL EXTASEN I SALONGEN!” -Social-Demokraten
”STRÅLANDE KVICKT OCH INTELLIGENT!” -Aftonbladet
Zarah Leander är en skulptris med åtskilligt av glimt i ögat i detta eleganta lustspel, som var en av endast tre filmer som vår världsberömda primadonna gjorde i Sverige. Strax innan hon gav sig av för att bli hela Tysklands älskling.
Revykungen Karl Gerhard gör en sällsynt filmroll och står dessutom bakom både filmens manus och texterna till Zarahs melodier.
Filmen var en stor succé inte bara i Sverige. Redan innan urpremiären hade den sålts till femton länder i Europa. Zarahs fråga ”Vill ni se en stjärna?” var definitivt besvarat med ett rungande ”JA”!

© Studio S Entertainment

print

Våra samarbetspartners