TIME BANDITS bland Studio S:s marsnyheter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Studio S gillar bio!

Vi är stolta att presentera hela tre biofilmer den här månaden! Utan nåd har premiär den 2/3 och i huvudrollen ser vi den flerfaldigt belönade Diane Kruger som söker hämnd då hennes familj blir dödade under ett terrordåd. Den 23/3 går Eldprovet upp på biograferna efter den stora succén i Frankrike med 1,2 miljoner biobesökare. Det är en dramakomedi om en föreläsare och en student som blir ovänner efter verbala trakasserier, men för att göra allt rätt går föreläsaren med på att bli mentor till den unga studenten i en kommande retoriktävling. Sist men inte minst har vi den danska animerade familjefilmen Den otroliga historien om det jättestora päronet. För att rädda staden från skuggan av den kommande skyskrapan måste lilla elefanten Sebastian och hans vän katten Mitcho hitta den riktiga borgmästaren, som är strandad på en öde ö, med hjälp av ett jättestort päron. Filmen har biopremiär den 28/3.

På DVD, BLU-RAY och VOD!

Nu när snön täcker hela landet så finns det knappt något mysigare än att bädda ner sig i en skön soffa och se en klassisk rulle. Mars bjuder på ett par riktigt sköna filmer från förr men även några nyheter.
Shanghai Surprise, den omtalade filmen med nygifta Sean Penn och Madonna, är en härlig actionkomedi i äkta 80-tals känsla, släpps den 12 mars på DVD. Därtill har vi Time Bandits, en skruvad fantasykomedi med ingen mindre än John Cleese och Sean Connery, som släpps på både Blu-ray och DVD. Bland nyheterna finns Kilo Two Bravo, ett krigsdrama om en brittisk soldattrupp i Afghanistan samt God’s Own Country, ett drama om kärlek som uppstår när allt hopp är ute.

Scrolla ner för att se fler releaser i mars samt vårt nya inslag, Ur arkivet, där vi kommer att ta lite närmare titt på några av våra klassiker.

Aktuellt på Bio mars 2018

Utan nåd (Bio) 2/3
VINNARE GOLDEN GLOBE: BÄSTA UTLÄNDSKA FILM!
I ena sekunden lever Katja ett lyckligt liv med sin man och lilla son, i nästa sekund har hennes liv förvandlats till en mardröm när hennes älskade förintas i ett terrordåd. För Katja startar nu en lång, komplicerad och smärtsam process för att bearbeta sorgen samtidigt som polisens spaning alltmer inriktar sig på två unga nynazister. I Katjas sinne finns bara en enda tanke som skänker henne något som ens kan liknas vid sinnesfrid… hämnd.
För publiken vid årets Cannesgala var det ingen större överraskning att Diane Kruger tog hem priset för bästa kvinnliga huvudroll för UTAN NÅD. Hennes skådespelarinsats är av kalibern att man redan bara några minuter in i filmen förstår att man beskådar något alldeles speciellt märkvärdigt.

Eldprovet (Bio) 23/3
EN FÖRDOMSFULL PROFESSOR. EN UPPRORISK STUDENT. BÅDA KOMMER FÅ SITT LIVS LEKTION!
Neïla Salah (Camélia Jordana) är en ung fransyska med arabiskt ursprung som trots en fattig uppväxt lyckats ta sig in på universitetets juridiska utbildning, där hon bland annat undervisas av den välkände Pierre Mazard (Daniel Auteuil). Mazard är en briljant föreläsare, men också en provokatör som har svårt att hålla inne med sina både sexistiska och rasistiska åsikter. Efter att ha gjort bort sig å det grövsta under en föreläsning, med Neïla som verbalt offer, blir Pierre rejält tillrättavisad av skolledningen. Motvilligt går han med på att bli Neïlas mentor inför universitetens prestigefulla tävling i retorik.
ELDPROVET har under våren gjort succé i Frankrike där den setts av 1,2 miljoner biobesökare. Recensenterna har hyllat filmen.

Den otroliga historien om det jättestora päronet (Bio) 28/3
230.000 biobesökare i hemlandet Danmark!
Den lilla elefanten Sebastian och hans bäste vän, katten Mitcho, bor i Solby – en trevlig liten kuststad där allt andas frid och lycka, tills den dag då stadens älskade borgmästare J.B. plötsligt försvinner. Snabbt som ögat tar viceborgmästaren Kvist över ledarskapet och planerar att bygga en jättestor skyskrapa som kommer lägga staden i evig skugga. De enda som nu kan rädda staden är Sebastian och Mitcho, fast de vet ännu inte om det.
När kompisarna är på fisketur hittar de en flaska med ett brev i där J.B. berättar att han är strandad på Den Mystiska Ön. Men hur ska de lyckas ta sig dit? I flaskposten ligger också ett litet frö. Förundrat planterar vännerna det och på morgonen har det växt till ett jätte-jätte-stort päron, och som ju alla vet är ett sådant perfekt att göra om till en vattenfarkost. Och det är just vad Sebastian och Milo gör, och sen sätter de segel för att ge sig ut på sitt livs äventyr där de kommer möta läbbiga pirater, en mekanisk jättedrake och massor med spöken…

Aktuellt på BLU-RAY, DVD och VoD mars 2018

Kärlek het som chili (DVD) 5/3
SENSATIONEN SOM SLOG UT ALLT OCH BLEV DEN STÖRSTA UTLÄNDSKA SUCCÉN NÅGONSIN I USA
Mexiko 1910. När Pedro träffar Tita blir de genast förälskade. Men då Pedro ber hennes mor, den stränga Elena, om Titas hand så blir det blankt nej. Enligt familjens tradition måste den yngsta dottern förbli ungmö och ta hand om sin mor till döddagar. Istället gifter sig Pedro med Titas äldre syster – bara för att kunna flytta nära sin älskade. Men de har hela tiden vakande ögon på sig och kan omöjligt visa sin kärlek för varandra. Fram till den dag då Tita kommer på ett högst ovanligt sätt att ge utlopp för sina känslor – via sin eldigt passionerade kokkonst…
Laura Esquivels episka släktkrönika tog läsarna med storm i 1990-talets början och filmatiseringen blev ännu större. I USA knep filmen plats 1 på listan över de allra största icke-amerikanska succéerna. Såväl Time som LA Daily News och Chicago Sun Times utsåg den till en av årets 10 bästa filmer

Shanghai Surprise (DVD, VoD) 12/3
När 1980-talets mest omtalade kändispar, SEAN PENN och MADONNA, möts i en påkostad äventyrskomedi slår det verkligen gnistor!
Året är 1937. Sean Penn är Glendon, en lika slug som sluskig slipsförsäljare som akterseglats i Shanghai. Madonna är Gloria, en pryd och skötsam missionsfröken som är så olik Glendon man kan tänka sig. Av helt olika skäl slår de sig samman i jakten på en last med 500 kg opium, men problemet är att varenda gangster i Shanghai också är ute efter bytet!
Bered dig på ett härligt, gammaldags äventyr packat med het passion, karatefighter, skottdueller och en fantastisk rickshaw-jakt!
Beatlesstjärnan George Harrison står för musiken och har producerat detta fartfyllda äventyr, som tack vare det nygifta superparet Sean Penn och Madonna blev en av 1980-talets mest mediebevakade inspelningar.

Kilo Two Bravo (DVD) 12/3
Afghanistan, 2016. En brittisk trupp ger sig av för att oskadliggöra en talibansk vägspärr. När de når en uttorkad sjö detonerar en landmina och en av soldaterna får benet bortsprängt. Resten av truppen kommer till hans undsättning, men snart inser man att minan inte var den enda. Platsen är i själva verket full av dem. Hundratals, kanske tusentals. Varje litet steg som de tar kan bli deras sista…
KILO TWO BRAVO är en sann historia om en handfull unga soldater som osjälviskt riskerar allt för sina vänner. Debutanten Paul Katis har gjort en film som lyckats med konststycket att belönas med höga betyg i samtliga brittiska tidningar. I den unga rollistan ser vi bland andra Mark Stanley (Grenn i Game of Thrones).

Withnail och jag (DVD, VoD) 12/3
I London i slutet av 1960-talet börjar de flesta kvickna till efter tidernas värsta drogrus när verkligheten knackar på. Men det gäller inte Withnail och hans likaledes arbetslöse skådispolare, som fortsätter knapra piller och tända på som om inget hänt. När Withnails excentriske farbror bjuder dem till hans lantliga stuga tar de chansen att lämna den sopstation som de kallar sitt hem. Men hur ska de ständigt stenade storstadskillarna klara av livet på landet med sina inslag av bondlurkiga bybor, världens livsfarligaste ko (med bara en spene!) och växter som man tydligen ska äta istället för att röka?
WITHNAIL OCH JAG var ingen större succé vid premiären, men har med tiden växt till en av de allra största kultfilmerna i England, där fansen givetvis kan alla sköna repliker utantill. Filmen är gjord av Bruce Robinson (Oscarnominerad för manuset till The Killing Fields) med många händelser direkt tagna ur hans egen dagbok.

Nunnor på rymmen (DVD, VoD) 12/3
Småskurkarna Brian och Charlie vill lämna brottets bana och flytta till Rio. Och det ska de få råd med efter att ha stulit två väskor med knarkpengar. Ingen bra idé! Speciellt som stålarna visar sig tillhöra den mäktiga kinamaffian. Jagade av både lönnmördare, svikna ligakumpaner och poliskåren flyr vännerna till en klosterskola där de ömsar skinn och utger sig för att vara nunnor. Frågan är nu om de lyckas lura den jagande mobben, men också om abbedissan och klostertjejerna inser vilka fula fiskar de släppt in i Guds hus..?
Beatlesstjärnan George Harrison har producerat denna helvilda komedi med Monty Python-galningen Eric Idle och Robbie Coltrane från Harry Potter-filmerna. För manus och regi svarar Jonathan Lynn, skapare av en av de roligaste tv-serierna – Javisst, herr minister.

Fronten é Python (DVD, VoD) 12/3
Att vara fältartist é pyton! I alla fall om ens chef är Giles Flack, en lika nitisk som hysterisk major som bara måste vara kusin till Basil Fawlty i Pang i bygget!
Året är 1948 och platsen Malaysia, britternas frontlinje mot den kommunistiska ondskan. Hit sänds majoren för att basa över en underhållningsbataljon som ska showa för trupperna. Men till hans stora fasa består sång- och dans-gänget av endast en tjej, medan resten är män utklädda till kvinnor. Dragshow är inget för den konservative överklassmajoren, som förstås går helt bananas…
Beatlesstjärnan George Harrison har producerat denna färgsprakande och musikaliska crazykomedi med Monty Python-gängets frontfigur John Cleese. Är han världens roligaste man?

Den blodiga långfredagen (DVD, VoD) 12/3
Harold Shand är kungen av London. Ett cockneybräkande råskinn som under många år slagit sig fram till gangstervärldens högsta topp och ett liv i lyx. Men just som Harold ska genomföra en miljardaffär med ett amerikanskt maffiasyndikat utsätts hans organisation för ett antal mord och bombdåd, utförda av okända fiender. Jakten på dem förvandlar den undre världen till rena krigszonen. Harolds imperium börjar snabbt rämna medan påskhelgen närmar sig sitt blodiga klimax!
Golden Globe-vinnaren Bob Hoskins och Oscarbelönade Helen Mirren briljerar i denna gangsterfilm som kritikerna jämfört med både GUDFADERN och SCARFACE. I en biroll som lönnmördare ser vi Pierce Brosnan i sin filmdebut.

Mona Lisa (DVD, VoD) 12/3
Efter sju år i fängelse blir George frigiven. Utfryst av sin fru och utan pengar får han jobb som chaufför åt lyxfnasket Simone, som är hans exakta motpol. Medan han klär sig i skrikiga kläder, bräker på cockney och uppför sig som en buffel är hon elegant och gåtfull, som hämtad från Mona Lisas tavla eller Nat King Coles sång. Trots att de inte drar jämnt går den godhjärtade George med på att försöka finna Simones försvunna väninna. Ett uppdrag som för honom allt djupare ner i porrklubbarnas neonbelysta värld av droger, sadism och människohandel där han tvingas sätta sitt eget liv på spel.
Bob Hoskins vann i stort sett allt som går att vinna för sin roll i denna täta noir – däribland en Golden Globe, en BAFTA, pris i Cannes och en Oscarnominering. Filmen är skriven och regisserad av Oscarbelönade Neil Jordan som gjorde The Crying Game och En vampyrs bekännelse.

Missionären (DVD, VoD) 12/3
1905. Efter tio år som missionär i Afrika återkallas Charles Fortescue till London. Nu ser den charmige och timide pastorn fram emot att gifta sig med sin ungdomskärlek, kyrkoherdens dotter, och leva ett stilla och syndfritt liv. Men problemen hopar sig när Londons biskop ger honom i uppdrag att missionera bland East Ends prostituerade. Den förvirrade pastorn tar nämligen bibelns ord om att ”älska sin nästa” på ett alltför bokstavligt – och kroppsligt – sätt. Är det dags att skaffa klippkort till biktbåset?
Monty Pythons Michael Palin spelar huvudrollen i denna utsökta komedi och har dessutom producerat och skrivit manuset. I rollistan har han sällskap av andra förnämliga aktörer som dubbelt Oscarbelönade Maggie Smith (Downton Abbey) och de Oscarnominerade Trevor Howard och Denholm Elliott.

Time Bandits (DVD, Blu-Ray och VoD) 12/3
När Gud skapade jorden visade det sig bli ett fuskbygge! Han hade bara en vecka på sig, så vad kan man begära? Resultatet blev att det finns tidshål lite varstans i historien där man kan smita från epok till epok. Nu har sex av Guds mindre betydelsefulla arbetare (dvärgar från busk- och trädavdelningen) stulit Guds tidskarta för att sno åt sig skatter från kejsare och annat löst folk. Sån’t är läget när de brakar in i nutiden hos lille Kevin, som sugs med på en sanslös resa där jeppar som Napoleon, Robin Hood och självaste Djävulen dyker upp. Men Gud är heligt förbannad och ständigt hack i häl…
Monty Python-geniet Terry Gilliam har skrivit (tillsammans med Pythonpolaren Michael Palin) och regisserat denna storslagna hyllning till fantasin med visuella effekter som fortfarande förbluffar åskådarna. I USA var filmen en av de tio största biosuccéerna 1981.

God’s Own Country (DVD) 26/3
Påtvingad ansvaret för familjegården i Yorkshire vaknar Johnny bakfull och arg varje morgon. Inget hos honom tycks duga för hans bittra far. Bristen på kärlek dövar han med engångsknull med främlingar och ännu mer sprit. När våren kommer med lamning och behov av mer arbetskraft anställer fadern en rumänsk gästarbetare och in sveper Gheorghe. Under det intensiva arbetet tänds en gnista mellan de två unga männen, som börjar se möjligheten till en ljusare framtid.
GOD’S OWN COUNTRY handlar om kärlekens fantastiska förmåga att läka sår och förändra liv. Filmen belönades vid Stockholm Film Festival för bästa regi och huvudroll och vid British Independent Awards för bästa film, huvudroll, manusdebut och ljud. Många kritiker har beskrivit den som en ny Brokeback Mountain, men ännu bättre.

Ur arkivet

The Thing From Another World (DVD)
John Carpenter avgudar den så mycket att han gjorde en bejublad remake. Ridley Scott säger att ingen annan film influerat honom mer. Och George A. Romero listar den som en av sina fem största filmupplevelser.
Skräcken lamslår en polarstation när en utomjordisk varelse tinas upp ur sin tusenåriga dvala i Howard Hawks The Thing from Another World. En av de stora sci fi-klassikerna, enligt många den allra största.
Monstret gestaltas av James Arness, allas vår Zeb i Familjen Macahan.
Filmen är en trendsättare inom sci-fi skräck genren och är en fantastisk upplevelse, trots sina 67 år. Spänningen och historien byggs upp sakta, allt inflätat med en skön och avslappnad dialog. Rekommenderas starkt!

© Studio S

print

Våra samarbetspartners