KUNGAHUSET I NYA ÅRTUSENDET – ny fotobok med danska kungafamiljen under fyra decennier

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Här är min historia

Jag har alltid varit intresserad av att fotografera, och började fota konserter redan 1979. 1982 fotograferade jag Drottning Margrethe första gången på Palads Teatern i samband med premiären på filmen Foxfire Light i vilken skådespelerskan Tippi Hedren känd för huvudrollen i Alfred Hitchcocks film fåglarna från 1963, medverkade. Hon befann sig i Köpenhamn tillsammans med Drottning Margrethe, och det ville jag naturligtvis gärna ha bilder på.

Därefter började jag fotografera de kungliga regelbundet 1999, och har följt dem alltsedan dess. I samband med detta har jag varit närvarande och fotograferat vid en massa historiska begivenheter under 00-talet.

Jag fotograferar för de stora fotobyråerna i utlandet, som distribuerar mina bilder runt om i världen.

Min tanke med Kongehuset i det ny årtusind är att skildra kungafamiljen både i vardagen och i sambande med de historiska begivenheterna. Det finns en hel del bilder i boken som aldrig varit publicerade förut, däribland bilder från fem Nyårstal där ytterst få fotografer får lova att ta bilder. Denna begivenhet är speciell då drottningen också hälsar på oss och önskar Gott Nytt År. Bilderna är tagna mellan 1982 och 2020.

Även bilder på skotthålen på Amalienborgs Slott från andra världskriget figurerar i boken. Dessa skotthål finns än idag kvar på slottet.

Boken kommer ut den 30 mars och säljs hos alla danska bokhandlare.

© Henrik Hildebrandt

print

Våra samarbetspartners