ASKUNGEN till Tivoli

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Gensyn med balletten Askepot i Tivoli

Dronning Margrethe og Oh Lands balletopsætning af det næsten 1000 år gamle eventyr om Askepot får repremiere i Tivoli lørdag den 13. juni 2020 kl. 20:30. Den store publikums- og anmeldersucces vil således igen kunne opleves på Pantomimeteatret frem til den 15. august. Bag balletten, der havde urpremiere i Tivoli 2016, står Dronning Margrethe som den kyndige hånd bag scenografi og kostumer, Oh Land har komponeret musikken, mens den russiske Yuri Possokhov er koreograf.

Dronningen udtalte i forbindelse med premieren til Ritzau:
”Vi ville gerne lave en ny forestilling, men finde på noget andet end H.C. Andersen. H.C. Andersen har stadig hundrede af gode historier, vi ikke har rørt ved, men vi ville prøve en anden verden. Jeg har altid godt kunne lide historien om Askepot, den er charmerende, der er et spil mellem noget trist og festligt, og der er mulighed for at gøre den morsom. Ganske vist findes der en Askepot-ballet, men det er en helaftensforestilling, så det var et sted, hvor vi mente, vi kunne tage fat.”

Tivolis Balletchef, Peter Bo Bendixen, glæder sig over repremiere:
”Askepot vender tilbage til Pantomimeteatret denne sommer. Dronningen skabte, sammen med Oh land og den russiske koreograf Yuri Possokhov, Askepot til Pantomimeteatret i 2016 og samarbejdet blev en stor succes til glæde for publikum og dansere. Det er samme hold der i år står bag genopsætningen, og vi glæder os til igen at dele vores humoristiske eventyrballet med Havens gæster…”

Dronningen som scenograf
Dronning Margrethe er med årene blevet en meget erfaren scenograf og hun har i ugerne op til repremieren fulgt forberedelserne. Dronningen har bl.a. stået bag adskillige scenografier til forestillinger i Tivoli, herunder Svinedrengen, Fyrtøjet og Nøddeknækkeren. Senest var hun en del af holdet i forbindelse med ”Snedronningen” i Koncertsalen.

Alle Tivolis tiltag til en sikker gæsteoplevelse og andre forholdsregler som følge af COVID-19 findes her.

Oh Land som komponist
Nanna Øland Fabricius, bedre kendt som Oh Land, komponerede i forbindelse med premieren et helt nyt musikalsk univers til balletten. Musikken, der fik pæne ord med fra anmelderne, er en symfoni af elektropop, valsetakter og Havens eventyrunivers. Oh Land, der selv har en fortid som balletdanser, har udgivet adskillige albums og har opnået stor folkelig succes i TV2-programmet ”X-Factor. Askepot var Oh Lands debut som komponist til en balletforestilling. I 2019 var hun komponist til musikken på H.C. Andersen balletten Snedronningen, der fik premiere i Koncertsalen i Tivoli

Eventyrballetter på Pantomimeteatret
Askepot har siden premieren været et tilløbsstykke og er blevet set af 65.000 – 70.000 gæster fordelt på 44 forestillinger. Brødrene Grimms eventyr om den unge pige Askepot, der går så grueligt meget igennem, før hun får sin prins, har fascineret børn og voksne gennem alle tider. Fortællingen, der byder på svigt, savn, jalousi, venskab og kærlighed, passer perfekt til Pantomimeteatret, der har en lang og ubrudt tradition for eventyrballetten.

Askepot får repremiere på Pantomimeteatret lørdag den 13. juni kl. 20.30.

Fakta om Askepot

Om koreograf Yuri Possokhov
Uddannet balletdanser i 1982. Siden danset 10 år på Bolsjoj-teatret, hvor han hurtigt blev solodanser. Senere i karrieren blev han solodanser i Den Kgl. Ballet og derefter i San Francisco Ballet frem til 2006. Sideløbende med dansekarrieren studerede han koreografi og debuterede som koreograf i 1997. Han har siden skabt en lang række værker til førende kompagnier over hele verden, blandt andet San Francisco Ballet, Den Kgl. Ballet og Bolsjoj-balletten. Han stod også bag koreografien til Snedronningen i Koncertsalen 2019.

Om Oh Land
Oh Land (Nanna Øland Fabricius) er en dansk sangerinde og komponist, der især bevæger sig inden for elektropop-genren. Hun blev tildelt Kronprinsparrets stjernedryspris i 2009 samt GAFFA-prisen som “Årets Danske Kvindelige Kunstner” i 2011. Hun gik på Det Kgl. Teaters Balletskole og senere på Den Kgl. Svenske Balletskole, men måtte opgive en karriere som klassisk danser på grund af en rygskade. Efter en årrække i New York er sangerinden nu bosat i Danmark.

Overblik over Dronningens forestillinger i Tivoli
2001 Pantomimeteatret: Kærlighed i Skarnkassen (også opført 2002, 2005 og 2007)
2005 Pantomimeteatret: Tommelise (også opført 2006, 2008 og 2011)
2007 Pantomimeteatret: Fyrtøjet (også opført 2008 og 2012)
2009 Pantomimeteatret: Svinedrengen (også opført 2010 og 2015)
2012 Tivolis Koncertsal: Nøddeknækkeren (også opført 2014, 2016 og 2018)
2013 Pantomimeteatret: Den standhaftige Tinsoldat (også opført 2014 og 2019)
2016 Pantomimeteatret: Askepot (også opført 2017, 2018 og 2020)
2019 Tivolis Koncertsal: Snedronningen

Tivoli Balletteater
Tivoli Balletteater er Tivolis eget balletkompagni, der spiller forestillinger på Pantomimeteatret.
I løbet af en traditonel sommersæsonen i Tivoli spilles omkring 270 forestillinger, fordelt på klassiske balletter, pantomimer og moderne danseforestillinger. Pga Covid-19 er dette tal sat væsentligt ned i 2020. Tivoli Balletteater er det eneste klassisk funderede balletkompagni herhjemme, ud over Den Kongelige Ballet. Kompagniet har stærke samarbejdspartnere og aktiviteter uden for Haven. F.eks. står Tivoli Balletteater også for gæsteoptræden af internationale balletkompagnier som Alvin Ailey American Dance Theater og New York City Ballet samt juleballetterne Nøddeknækkeren og Snedronningen i Koncertsalen.

Eventyr på Pantomimeteatret
Pantomimeteatret har en lang tradition for eventyrballet, fordi det passer så godt til den magiske teaterbygning, der nærmest inviterer til eventyr, mystik og farvestrålende optrin. Helt tilbage i 1935 spillede man således Askepot for første gang. Det var daværende balletmester Paul Huld, der stod for opsætningen, ligesom han 22 år tidligere skabte balletten Tornerose. Siden har teatret spillet en lang række eventyrballetter, oftest af H.C. Andersen, lige fra Kejserens nye Klæder til Prinsessen på Ærten, Den lille Havfrue og Hyrdinden og Skorstensfejeren.

I 2001 genoptog Pantomimeteatret ideen med H.C. Andersen-balletter, da Dronning Margrethe, Dinna Bjørn og James Price skabte Kærlighed i Skarnkassen som den første af en række eventyrballetter. Dronning Margrethe stod for scenografien, Dinna Bjørn for koreografien og James Price for musikken.

Tivoli Ballet Teater
Tivoli Ballet Teater er Tivolis eget balletkompagni, der spiller forestillinger på Pantomimeteatret, Tivolis Koncertsal og på turné. Kompagniet er på cirka 20 dansere, heraf tre karakterdansere. I løbet af sommersæsonen i Tivoli spilles omkring 270 forestillinger, fordelt på klassiske balletter, pantomimer og moderne danseforestillinger.

© Tivoli

print

Våra samarbetspartners